Jurjen Koolen | zondag 16 Okt 2016, 12:50

Firstlook is het grootste gamesevent van Nederland. Xbox was dit jaar klein vertegenwoordig, maar VR was groot!

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Microsoft was maar flauwtjes aanwezig op Firstlook dit jaar. Met games op hun stand als FIFA 17 en Forza Horizon 3, die al een tijd in de winkels liggen, was het voor de Xbox fans niet veel soeps. Nee, Firstlook 2016 stond in het teken van Virtual Reality. De drie populairste VR-brillen stonden in de schijnwerpers: de Playstation VR, de Oculus Rift en de HTC Vive. Voor veel bezoekers, inclusief ikzelf, was het de eerste keer in aanraking met een wereld vol immersie en verwondering.

Verslag

Bij binnenkomst viel meteen op dat Sony het groots had aangepakt. Met een ruime moderne stand met de bekende blauwe Sony kleuren stond het te pronken op een centrale plek in één van de vier zalen. Met een indrukwekkende speelbare demo van Horizon: Zero Dawn en VR games als Batman Arkham VR en EVE Valkyrie, was het de eye catcher van de beurs.

Microsoft daarentegen had beduidend minder budget. Ze hadden een kleine opzet met een beperkt aantal spellen: FIFA 17, Forza Horizon 3 en een verscholen speelruimte met ReCore. Waarom ze niet met een Gears of War 4 op de proppen kwamen is mij volkomen onduidelijk. Want alle games die ze nu lieten zien zijn al een geruime tijd voor iedereen verkrijgbaar. Het was daarom ook erg rustig bij de stand van Microsoft, vergeleken met de andere stands zoals die van Sony en Ubisoft.

Maar wie het helemaal schandalig maakte was Nintendo. Er was alleen Super Smash Brothers Wii U te spelen op hun stand. Dat was het. Ja, je leest het goed. Een game die al bijna twee jaar in de schappen ligt. Geen The Legend of Zelda: The Breath of the Wild, geen Paper Mario: Splash. Nada. Een klap in het gezicht voor de Nintendo-fan.

Ontmaagding

Ubisoft had zijn zaken duidelijk beter op orde. Het was daar druk en niet zonder reden. Nog uit te komen games als South Park: Fractured But Whole, Steep, For Honor, Eagle Flight, waren allen te spelen. En hier, op deze plek, was mijn VR-ontmaagding. Dankzij een lieve medewerker van Ubisoft hoefde ik niet in de rij te gaan staan en kon ik mij direct begeven in de turbulente wereld van Eagle Flight, waar je als adelaar rondvliegt in de stad Parijs. Met een Oculus Rift op het hoofd bestuur je de adelaar dankzij een bewegingssensor. Dit werkte goed, al was het in het begin even wennen.

Hoewel de Oculus Rift niet helemaal lekker op mijn hoofd zat - en dat gebeurde helaas ook met de Playstation VR - was de immersie direct voelbaar. Kijk je met je hoofd naar beneden, dan vlieg je met een noodvaart naar beneden. En terwijl je dat doet is er een strijd gaande tussen lichaam en geest. Je lichaam schreeuwt tegen de hersenen dat er niks aan de hand is, terwijl je hersenen het signaal krijgen dat je naar beneden vliegt. Je voelt het dus wel, maar minder intensief dan een echte vlucht zou zijn. Na afloop van het toch iets gimmickachtige spel waarin je door ringen moest vliegen en vissen moest vangen, had ik even een korte pauze nodig. Ik voelde mij niet ziek - verre van - maar meer als een kapitein die na een lange zeevaart weer aan wal komt. Heel apart.

Een game waar ik al een beetje sceptisch over was stond ook op Firstlook, namelijk Call of Duty: Infinite Warfare. Alleen het multiplayer-gedeelte was speelbaar. Met twee teams speelde je tegen elkaar in Domination. Het speelde vlot, zonder haperingen of zichtbare bugs. Het voelde oud en vertrouwd. Maar dat is ook gelijk de valkuil van Infinite Warfare. De first-person shooter kwam op mij over als een uitbreiding op Black Ops 3, in plaats van een nieuwe Call of Duty game. De supers zoals in Blacks Ops 3 zijn hier ook aanwezig evenals de futuristische wapens en level design. Het was het gewoon net niet. Vooruitgang was in geen velden en wegen te bekennen. Zonde.

Sony & VR

De meest lovende reacties van bezoekers kwamen bij de VR-spellen vandaan. Sony boerde hier ontzettend goed. Met een nette line-up met spellen als Batman Arkham VR, Until Dawn Rush of Blood en EVE Valkyrie. Het ging niet allemaal over rozen, want bij EVE Valkyrie en Driveclub werd het merendeel van de mensen misselijk vertelde een medewerker van Sony. De kotszakken waren gelukkig niet nodig, maar de meeste gamers moesten wel even bijkomen na een intense space battle of race.

Batman Arkham VR, die ik speelde, had absoluut geen misselijkmakend effect. Het spel begint in de Bruce Wayne Mansion, waar je met twee Playstation move controllers die fungeren als handen op de toetsen van een piano slaat. Dan begint het beeld een beetje te schudden en het platform waar je opstaat, gaat langzaam naar beneden. Wat volgt is een prachtige scene in de beruchte Batcave, waar je rondvliegende vleermuizen en een indrukwekkende waterval ziet. Al moet er wel bij gezegd worden dat de pixels goed zichtbaar zijn, en dus de immersie een klein beetje minder was. Eenmaal in de Batcave trek je je Batmanpak aan en ga je oefenen met een aantal Batarangs. Heel bijzonder was de demo niet, maar het gaf een voorproefje wat komen gaat. Ondanks de beetje saaie demo, was ik wel onder de indruk.

Tot slot

Op de beurs waren er verder veel indiegames te spelen voor de PC, was de pre-alpha van Tekken 7 speelbaar en kon men een stukje van de campaign van Call of Duty 4: Remastered spelen. Het was jammer om te zien dat Xbox-liefhebbers dit jaar niet echt aan hun trekken kwamen. Wie echter zijn horizon iets verbreedt had een leuke dag voor de boeg met VR, Horizon: Zero Dawn en multiplatformspellen van Ubisoft.

Foto credits:

  • Achtergrond foto KJC Photography (bron)
  • Overige foto's door Xboxworld.nl

Reacties

Login of registreer om te reageren.