Peter Paardekooper | vrijdag 3 Apr 2015, 15:34

XBW ging een kijkje nemen op de eerste editie van de Dutch Comic Con 2015. Lees hier hoe dat beviel!

Verslag

In het weekend van 28 en 29 maart vond in de Jaarbeurs te Utrecht een heugelijk feit plaats: daar werd namelijk de allereerste editie van de Dutch Comic Con gehouden. Zo’n 30.000 fans begaven zich dit weekend naar Utrecht voor een dosis comics, animé, manga, action figures en andere geeky stuff.

In Amerika, voornamelijk New York en San Diego, is het al tientallen jaren een vaste prik: de jaarlijkse Comic Con. Beide conventies weten meer dan honderdduizend fans keer op keer bij elkaar te brengen met hun liefde voor popcultuur. Reden genoeg voor organisator Ivan Lok om zichzelf eens flink af te vragen waarom Nederland (lees: Europa) eigenlijk geen beurs van dit formaat had. “Je hebt hier natuurlijk wel beurzen als FACTS, maar die zijn een stuk meer gericht op retail dan op beleving. De kwaliteit van de beurzen in Europa was simpelweg te laag. De popculturescene is ontzettend groot en er miste een beurs die aan deze vraag kon voldoen”, aldus Lok. En zodoende: na een hoop planning en werk was de eerste Dutch Comic Con een feit.

Ghostbusters

Al in de aankomsthal wordt het duidelijk dat we hier niet op de jaarlijkse huishoudbeurs staan. Overal waar je om je heen kijkt zijn mensen verkleed als hun favoriete personage: door de popcultuurscene toepasselijk cosplay genoemd. Deadpool, Batman, Poison Ivy, Naruto, Daenerys Targaryen, je kan het zo gek niet verzinnen of er is wel iemand verkleed als deze figuren.
Na een klein misverstandje bij het perskantoor (ik was niet op de gastenlijst gezet) kon ondergetekende de beurs betreden. Meteen werd ik begroet door een groep Ghostbusters, die mij naar hun stand proberen te lokken. Ik sla hun aanbod (voorlopig) beleefd af, de rest van de beursvloer moest eerst verkend worden.

Je vraagt je misschien af: “Wat is er dan allemaal te doen op zo’n Comic Con?” Een hoop, kan ik je vertellen. Zo was de helft van de beursvloer gereserveerd voor marktkramen van verschillende (web)winkels uit de comic- en geekcultuur. A Space Oddity, Gator Film & Game Merchandising, American Book Center en Fabion zijn maar enkele namen die hun waren naar Utrecht hadden gesleept. Action figures (van vinger- tot levensgroot formaat), videogames, comics, manga’s, t-shirts (inclusief nerdy opdruk natuurlijk), zwaarden, films, en ga zo maar door. De fans hadden hier dus genoeg keus om hun spaarrekening teleur mee te stellen. Volgende keer mogen de kramen echter wel iets verder uit elkaar gezet worden, de drukte was bij sommige winkels zo erg dat het gangpad compleet vastliep.

Sterren

Daarnaast waren er kosten noch moeite gespaard om bekende en minder bekende gasten uit binnen- en buitenland naar de beurs te halen. Michael Cudlitz (Sgt. Abraham Ford uit The Walking Dead), Osric Chau (Kevin Tran uit Supernatural), Joseph Gatt (Styr uit Game Of Thrones en de mocap-acteur van Kratos uit God of War), Julian Glover (Grand Maester Pycelle uit Game of Thrones), en Giancarlo Esposito (Gus Fring uit Breaking Bad en Tom Neville uit Revolution) zijn slechts een greep uit het aanbod van gasten die aanwezig waren. Je kon met ze op de foto en ze waren beschikbaar voor een handtekening, al waren die met een prijskaartje van 20 tot 40 euro per stuk toch iets aan de dure kant. Ik was echter een van de weinigen die er zo over dacht, dat bewees de rij voor een foto met Osric Chau: die spande van de ene tot de andere kant van de hal.

Niet alle ‘gasten’ die aanwezig waren, waren van vlees en bloed. Zo waren er verscheidene iconische voertuigen in de hal opgesteld waar je ook (tegen betaling) op de foto mee kon. De 1966 Batmobile uit Batman, de DeLorean uit Back to the Future, de 1977 “Bumblebee” Camaro uit Transformers, de 1969 “General Lee” RT Dodge Charger uit de Dukes of Hazzard en de Ecto-1 uit Ghostbusters trokken stuk voor stuk erg veel bekijks van het druk fotomakende publiek.

Cosplaywedstrijd

Je zou er door al deze activiteiten bijna vergeten dat er ook nog een podium opgezet was met een compleet dagprogramma. Hier waren verspreid over de dag Q&A’s bij te wonen met de verschillende gasten. Vooral Michael Cutlitz en Giancarlo Esposito hadden het duidelijk erg naar hun zin op de Comic Con en namen de tijd om goed op de vragen van het publiek in te gaan. “How does it feel to shoot a zombie in the head?” vroeg een bezoekster aan Cutlitz over zijn werkzaamheden in zombieserie The Walking Dead. Met een scheve grijns gaf hij als antwoord: “Feels gooooooood.”

Ook was het hoofdpodium twee keer per dag gereserveerd voor een heuse cosplaywedstrijd, eenmaal georganiseerd door de DCC en eenmaal door gamewebsite Insidegamer. Hier konden bezoekers zich vooraf voor inschrijven, om daarna op het podium hun (zelfgemaakte) kostuum aan het publiek te tonen. Ook hier was het aanbod zo gevarieerd als maar zijn kon. Personages uit Star Wars, Game of Thrones, Street Fighter, Darksiders en verschillende anime’s passeerden de revue. De deelnemers werden daarna beoordeeld door een professionele jury, bestaande uit pro-cosplayers Knightess Rouge, Giada Robin en Enji Night. Eén van de acts (een lightsaber-duel tussen Star Wars personage Darth Maul en X-Men character Gambit) kwam op zaterdag als winnaar uit de bus, mede door hun indrukwekkende show.

Misfits

De twee dagen van de Dutch Comic Con waren grotendeels gelijk qua programma, op één aspect na: de zaterdagavond werd afgesloten door iconische horrorpunkband de Misfits. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Cosmic Rays, de band van Walking Dead-tekenaar Charlie Adlard, voor de Misfits zou openen maar de stroomstoring van vrijdag gooide helaas roet in het eten. Dit betekende echter dat de Misfits de complete avond konden vullen en dat deden ze met plezier. Het was in alle aspecten een unieke show: zo werd bassist en frontman Jerry Only voor het eerst bijgestaan door zijn zoon Jerry Caiafa II en Marc Rizzo (Soulfly, Il Niño) op gitaar, een wereldprimeur. De dik vijftig (!) nummers werden voor een luid meezingend publiek ten gehore gebracht. Klassieker na klassieker kwam voorbij, en hoewel het voor een ongetraind oor als het mijne af en toe lastig was om verschil tussen de punknummers te horen heb ik me toch erg goed vermaakt.

Samengevat is de eerste editie van de Dutch Comic Con zeker een succes te noemen. Er was genoeg te doen, het aanbod van gasten was naar behoren en de show van de Misfits was een welkome afsluiter. De prijzen van zowel de foto’s en handtekeningen als het eten (9 euro voor een broodje frikandel en een flesje Pepsi) mogen volgend jaar wel wat naar beneden, en ook de ligging van de winkelkraampjes mag wel opnieuw bekeken worden. Dit zijn echter allemaal puntjes waar aan gewerkt kan worden, en ik kan nu al niet wachten op Dutch Comic Con 2016.

Reacties

Login of registreer om te reageren.