Review

Rating 6/10
User rating 0/10
  • Bizar, duister thema
  • Uitdagend, doch toegankelijk
  • Te donker
  • Grafisch ietwat te simpel
  • Trial and error
  • Vrij kort en klaar is klaar

Casper Egas | woensdag 19 Apr 2017, 12:35

2Dark is een spel waarvan het me niet verbaasd zou hebben als het spel alleen digitaal beschikbaar zou zijn. Toch is deze door crowdfunding tot stand gekomen game voor een prijs van een slordige dertig euro ook in de winkel te vinden. Fransman Frédérick Raynal, onder andere bekend van de Alone in the Dark games en van Toy Commander, is verantwoordelijk voor deze titel.

REVIEW

De naam 2Dark slaat vooral op het duistere thema van het spel. Het verhaal gaat namelijk over een detective wiens kinderen op vakantie worden gekidnapt en vrouw wordt vermoord. Zeven jaar later zit hij helemaal aan de grond en is hij vrijwel al zijn vrienden en zijn werk kwijt. Er worden steeds meer kinderen vermist en de politie vindt geen van allen ooit terug.

Oud detective Mr. Smith neemt het heft in eigen handen en volgt de aanwijzing die hij heeft over een leegstaand pretpark op. Al snel blijkt hij beet te hebben en vindt hij kinderen opgesloten in hokken en kratten. Er is een gestoorde clown kinderen aan het misbruiken als circusact. Het is aan jou om de kinderen te redden en natuurlijk om de verantwoordelijke schoften te doden (of in te laten rekenen). Later blijkt er nog veel meer duisters te gebeuren met de kinderen. Ongeveer alles wat verschrikkelijk is, gebeurt in het spel met de kinderen, met uitzondering van het kennelijk net te duistere seksueel misbruik.

Indielook

Op het eerste gezicht zag het spel er voor mij helemaal niet uitnodigend uit. De simpele tweedimensionale graphics doen me wat denken aan een pixelige variant op Theme Hospital. Het oogt allemaal wat goedkoop en is zowel technisch als artistiek niet indrukwekkend. Grafisch is het spel daarnaast ook veel te donker. Dit is natuurlijk gezien de titel niet per ongeluk gebeurd, maar dat maakt het nog geen geweldige keuze.

Gevaar ligt namelijk overal op de loer. Met alleen wat licht van een aansteker, of als je geluk hebt van een zaklamp, is het niet ongebruikelijk om in gaten te kukelen of in vallen te lopen. Je bent in al deze gevallen gelijk dood, ergo begin maar weer opnieuw. Dit gebeurt zo vaak, dat het hele trial and error-principe echt gaat irriteren. De truc is om regelmatig op te slaan door een sigaret op te steken. Deze manier van opslaan past goed bij het spel, maar is zeer traag en bewerkelijk en schrijft de vorige save altijd over.

Uitdaging

2Dark is dan ook een uitdagende game, waarin je heel voorzichtig te werk moet gaan. Je kunt allerlei voorwerpen en wapens vinden die je in de missie kunnen helpen of het verhaal vooruit stuwen. Het is vooral handig om niet te luidruchtig te zijn en tegenstanders ongezien uit te schakelen of de kinderen in het geniep uit de hel te bevrijden.

De besturing is eigenlijk heel toegankelijk en praktisch. Met de d-pad kies je het voorwerp dat je wilt gebruiken of wilt combineren en door de stick voorzichtig te gebruiken kun je de snelheid en daarmee ook het geluid van Mr. Smith bepalen. Het is een spel dat zijn moeilijkheid haalt uit het tactisch aanpakken van sterke tegenstanders en niet uit de behendigheid van de speler.

De gameplay werkt dus doorgaans goed, al doet de AI soms rare dingen. Ook is het vreemd dat muren vrijwel geen invloed hebben op de detectie door tegenstanders. Natuurlijk kunnen ze niet door muren kijken, maar ze horen je net zo gemakkelijk door een muur heen als wanneer je in dezelfde kamer zou zijn. Het zijn echt de duistere verhalen die me ertoe dreven om door te spelen, zeker wanneer de schoften het ook nog op jouw kat gemunt hebben.

De muziek is mooi, maar vrij minimalistisch. Vooral tijdens het menu brengt de duister klinkende muziek je in de juiste sferen. De stem van Mr. Smith is prima ingesproken, maar verder vallen de geluidseffecten totaal niet op.

Na een vijftal missies komt er al een eind aan het spel, wat mij een beetje onvoldaan achterliet. Er zijn, voorzover ik kan zien, twee mogelijke eindes, maar de complexiteit van het verhaal liet uiteindelijk toch te wensen over. 2Dark is in de basis gewoon een bloederig, donker en gruwelijk spel, dat verder totaal niet opvalt.

Conclusie

2Dark is leuk voor mensen die houden van sneakspellen en liefhebbers zijn van kindermisbruik. Het spel is in alles donker, het is bloederig, het verhaal is duister en je kunt het niet echt spelen op een zonnige dag. Toch kan ik niet zeggen dat ik echt overtuigd ben door 2Dark. In een mum van tijd was ik door het spel heen en ik denk niet dat ik het nu ooit nog zal opstarten. Is het dertig euro waard? Als het type spel je aanspreekt, dan wel.

Reacties

Login of registreer om te reageren.