Sven Pieneman | vrijdag 8 Sep 2017, 14:10

Als gevangene ontsnappen is nog best lastig. Lees hier de recensie van The Escapists 2.

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Ontsnappen uit een gevangenis is gaaf
  • Multiplayer voelt goed
  • Je voelt je als een gevangene in een routine
  • Grafisch ziet het er top uit
  • De game geeft weinig verandering in gameplay
  • De game is af en toe wat langzaam

Ikzelf heb wel eens nagedacht over hoe het zou zijn als ik in een gevangenis zou zitten. Zou het uit te houden zijn? Wat is de routine op een dag? Zou ik willen ontsnappen? Hoe zou ik kunnen ontsnappen? Allemaal vragen die door mijn hoofd heen spelen op een rustige zaterdagavond. Die vragen hoeven echter niet meer in mijn hoofd te blijven want de Escapists 2 geeft antwoord op al deze vragen!

REVIEW

The Escapists 2 is het vervolg op The Escapists. The Escapists werd redelijk goed ontvangen door de gaming community. Mensen vonden het idee van ontsnappen uit een gevangenis leuk en de gameplay was ook prima. Toch blijft de vraag of The Escapists 2 het leven in de gevangenis kan verfijnen en het ontsnappen nog leuker kan maken.

Ik wil weg hier

Met goede moed start ik de game op en volg ik de tutorial waarin mij wordt uitgelegd wat ik allemaal moet doen om uit de gevangenis te ontsnappen. Zo leer ik hoe ik een schaar moet craften en hoe ik uiteindelijk mijn vrijheid weer kan opzoeken. Na deze tutorial word ik in een gevangenis gestopt en word ik redelijk vroeg wakker gemaakt. Op dat moment moet ik verschijnen voor het appèl op de buitenplaats. De bewakers zeggen tegen ons dat zij er voor ons zijn, maar dat zij af en toe wat 'tough love' moeten laten zien om ons in het gareel te houden. Daarna noemen de bewakers twee namen op waarvan de cellen worden doorgespit. Het is niet die van mij, maar aan de andere kant ligt er ook nog helemaal niks in.

Na het appèl begint de dag. Ik moet ontbijten, ik krijg wat vrije tijd, heb de mogelijkheid om te lunchen, werken, sporten, douchen, avondeten en heb daarnaast nog wat vrije tijd. In mijn vrije tijd op mijn eerste dag heb ik wat missies gedaan voor wat gevangenen. Zo moest ik een schoen door een toilet spoelen, een instrument stelen en iemand in elkaar slaan. Een productieve eerste dag noem ik dat.

De tweede dag heeft dezelfde routine als de eerste dag, alleen besteed ik mijn vrije tijd die dag aan het lezen van boeken. Ik mag namelijk pas een baan in de wasruimte aannemen als ik een bepaald intelligentieniveau heb. Die dag zit ik dus in een studiekamer te lezen, alleen vergeet ik op dat moment dat ik had moeten avondeten.

De game reageert op het moment dat jij als gevangene niet bij het avondeten bent. De beveiliging wordt dan aangescherpt voor een bepaalde tijd en als je te vaak afwezig bent zal de beveiliging naar je gaan zoeken. De game zorgt er dus voor dat ik de volgende dag mij netjes aan de routine houd. Alleen die routine is zo dodelijk saai dat ik maar één ding wil: weg uit deze gevangenis.

Hoe kom ik hier ooit uit?

Denk maar niet dat je binnen een paar dagen uit de gevangenis ontsnapt bent. De eerste dagen zul je vooral moeten wennen aan de routine van je dag en ben je bezig met werken. Na die eerste paar dagen merk je vanzelf dat je gaat kijken waar mogelijke opties liggen voor een eventuele ontsnapping. Ik was in eerste instantie op zoeken naar luchtschachten, zodat ik in bepaalde ruimtes kon komen. Uiteindelijk had ik een luchtschacht gevonden en ben ik begonnen met knippen. Jammer genoeg kwamen de bewakers er snel achter waar ik mee bezig was. Poging 1 was dus mislukt. De tweede poging heeft iets langer geduurd. Ik ben eerst bezig geweest met het verhogen van mijn intelligentie, zodat ik meer items kon craften. Zo heb ik dankzij mijn werk in de wasruimte items kunnen bemachtigen om een bewakers uniform te craften. Nadat ik dat had gedaan ben ik op zoek gegaan naar items om een keycard mee te kunnen maken. Die items hebben mij veel tijd en geld gekost. Ik moest overdag tijdens de lunch bijvoorbeeld in andermans cel kijken of daar spullen lagen die ik nodig had. En tijdens mijn werk zat ik geld te verdienen als een malle, zodat ik de spullen die ik miste nog kon kopen bij bepaalde gevangenen.

Uiteindelijk heb ik mijn bewakers uniform aangetrokken, nadat ik beide keycards had bemachtigd. Ik heb mijzelf verscholen na het avond áppel en ben weggeslopen tijdens de nacht. Een succesvolle ontsnapping op een slinkse manier, zonder brute kracht of nare gangen ondergronds; gewoon door weg te sluipen onder ieders neus.

Niet voor de snelle gamer

Als ik de game hierboven beschrijf dan lijkt The Escapists 2 een geweldige en spannende game. Dat is echter niet waar. The Escapists 2 is een goede game, dat zeker, maar de game is gewoonweg niet voor iedereen. Gamers die graag houden van actie, snelheid en weinig geduld hebben, kunnen deze game beter links laten liggen. Deze game eist dat je geduld en concentratie hebt en dat is soms lastig. Soms heb ik de game op een bepaald punt uitgezet, omdat ik klaar was met het spelen van een gevangene. The Escapists 2 is voor een lange speelsessie gewoonweg niet leuk, omdat je elke dag hetzelfde doet en de routine alleen anders wordt als je een ontsnapping aan het plannen bent.

The Escapists 2 is een game waarin je vooral bezig bent met grinden. Je wilt zo sterk mogelijk zijn, zo snel mogelijk en je wilt tevens ontsnappen. Je bent dus de hele tijd bezig om het beste uit je karakter te halen op steeds dezelfde manier. Voor mij had er echt wel wat verandering in mogen zitten. De tien verschillende gevangenissen bieden wel steeds een moeilijkere uitdaging, maar het geeft geen verandering met zich mee. De game blijft precies hetzelfde in alles wat je moet doen.

Je moet er grafisch van houden

The Escapists 2 heeft dezelfde stijl als deel 1, maar is op veel punten verbeterd. Nog steeds heeft de game zijn eigen 8-bit stijl en daar moet je simpelweg van houden. Als je als gamer houdt van omgevingen zoals in Gears of War 4, dan is deze game niet voor jou. Toch ziet The Escapists 2 er beter uit dan zijn voorganger. Er zijn meer animaties in de game en de animaties zien er een stuk beter uit. Tevens zijn de verdiepingen die in de gevangenissen zitten een stuk overzichtelijker dan deel 1. Een map van de hele gevangenis zorgt ervoor dat je weet waar je alles kunt vinden en dat je niet de weg kwijtraakt. Kleine veranderingen, maar wel veranderingen die de game een stuk fijner maken om te spelen.

De nieuwste toevoeging

Heb jij altijd al gedroomd over ontsnappen uit de gevangenis met je vrienden? Dan heeft The Escapists 2 goed nieuws voor je! In deze game kun je namelijk met maximaal vier spelers samen ontsnappen uit een gevangenis. Dit maakt de game natuurlijk een stuk leuker, omdat je samen een plan kunt maken om te ontsnappen. De een kan de materialen verzamelen, de ander de bewakers afleiden en de andere twee kunnen onder de grond een tunnel graven. Een mode die een leuke toevoeging is en ervoor zorgt dat ik mij toch niet zo alleen voelde in zo een grote gevangenis.

Conclusie

The Escapists 2 is absoluut een goede game, maar dan wel onder de voorwaarde dat je van dit soort games houdt. The Escapists 2 laat zien dat je een succesvolle formule kunt verbeteren. De animaties zien er beter uit, het ontsnappen uit de gevangenis blijft een leuke bezigheid en de multiplayer is slim in elkaar gezet. Als gamer zul je geduld moeten hebben voor deze game, maar de uiteindelijke ontsnapping uit de gevangenis blijft elke keer goed voelen. Daarom is The Escapists 2 een absolute aanrader voor in je bibliotheek!

Reacties

Login of registreer om te reageren.