Review

Rating 3/10
User rating 0/10
  • Het design heeft zijn charme
  • Uhm...
  • Besturing is slecht
  • Vreselijke narrator
  • AI heeft het op de speler voorzien

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, Grand Prix Rock ’n Racing is niet bepaald een goede game. Het doet een aantal dingen redelijk goed en heel veel niet zo goed. Laten we maar beginnen met al het positieve. De algehele presentatie van de game is niet slecht. Grand Prix laat de speler rondrijden in een Formule 1 autootje, dat net te klein is om super gedetailleerd te maken, over diverse banen of tracks. In totaal zijn er tien tracks die zich ieder in een ander land bevinden. Zo begin je bijvoorbeeld in de USA op een NASCAR-achtige kombaan. Doordat de game gebruik maakt van een top-down perspectief zijn de tracks waar je op rijdt prominent in beeld. De omgevingen zijn versierd met pixelachtige toeschouwers, vliegtuigjes en boompjes die de game een jaren 90 gevoel geeft. Daar is natuurlijk niet veel mis mee, het heeft zo zijn charme.

Review

Helaas laten we daar de positieve kant van de game achter ons. Zelden heb ik meegemaakt dat een game me van het begin tot het eind meer heeft voorzien van irritaties dan van speelplezier. Laten we beginnen met de gameplay. Vanaf het begin bereid je je voor op het startsignaal, alleen om er achter te komen dat het een seconde of zes duurt voordat je op gang komt. Als je dan eindelijk op snelheid bent (welke is gelimiteerd zonder upgrades) en je de eerste bocht bereikt, dan kom je er achter dat de besturing te wensen over laat. Heel erg te wensen over laat. De ontwikkelaar heeft (waarschijnlijk) geprobeerd om een top-down racer te creëren die gebruik maakt van realistische besturing. Of zoiets. Als je de bocht door gaat heb je heel veel kans dat je uit de bocht vliegt op volle snelheid. Als je gas terug neemt om de bocht goed te nemen dan heb je ook heel veel kans dat de AI met vol gas op je auto inrijdt, wat er weer voor zorgt dat je die tergend langzame acceleratie van je auto moet aanschouwen. Je kunt je dus wel voorstellen, wanneer dit twaalf keer per track gebeurt, je licht depressief begint te worden.

Kunstmatige onintelligentie

Over de AI gesproken, niet alleen in de bochten weten ze je te vinden. Ik werd regelmatig van de weg gereden door de AI, die aan het begin van de game sneller is dan jouw Formule 1 autootje. Ze proberen niet voorzichtig te passeren of af te remmen als jij hun weg blokkeert. Voor de AI ben je niets anders dan kanonnenvoer, aangezien je ook regelmatig gelanceerd zult worden door zo’n botsing. Voorzichtig rijden wordt nooit beloond, aangezien de AI je katapulteert als je te langzaam rijd. Er is geen enkele vorm van straf, dus je tegenstanders omver rijden is veel makkelijker dan er omheen te rijden. Blijkbaar.

De meeste tijd besteedt je in de Championship mode. Hier race je in een kampioenschap over in totaal tien tracks, waar je kunt proberen de leaderboards te bestijgen. Als het je uiteindelijk lukt om een race uit te rijden, dan krijg je upgradepunten die je kunt besteden aan je eigen auto. Gebaseerd op je finishpositie zijn dit tussen de één en vier punten. Voor je die punten kunt besteden moet je nog wel even wachten op de countdown, zelfs als je als laatste bent geëindigd. Dit kost je ongeveer tien seconden van je leven die je nooit meer terug krijgt. Zoals gewoonlijk zijn deze punten te verdelen over een aantal aspecten van je auto: Speed, Aceletation (moet zijn Acceleration, dit verzin je toch niet), Brakes, Turbo en Tires. De punten die jij investeert zitten niet vast aan het desbetreffende doel. Zo kun je punten die je in Aceletation hebt gestopt weghalen en in Speed steken. Om van de tergend langzame start af te komen heb ik mijn eerste punten geïnvesteerd in Aceletation. Het resultaat was niet indrukwekkend. Pas vanaf vier punten begin je het verschil echt te merken, maar daar zijn veel frustrerende races aan vooraf gegaan. Het upgrade systeem is zo gemaakt dat je alles (los van Turbo) gelijk moet upgraden om de auto een beetje in bedwang te kunnen houden. Jammer genoeg komt dan de AI weer om de hoek kijken en val je weer een aantal plaatsen terug om daarna weer geraakt te worden door de AI. Na heel veel gesleutel lukte het me om de eerste plaats in te nemen in het kampioenschap (Championship Season 2). Ik heb daar tegen die tijd echter geen voldoening meer uit gekregen en ik vermoed dat de gemiddelde gamer al lang is afgehaakt voor ze dit punt bereiken.

Gamemodi

Naast de Championship mode kan er ook gekozen worden voor Time Trial en Multiplayer. In Time Trial kan je over alle tracks racen die beschikbaar zijn in de Championship mode, maar dit keer is er geen AI. Alleen de klok is je vijand. Mocht je het zo ver geschopt hebben dat je de game nog niet hebt verwijderd, dan kan je hier proberen alle records te breken. Deze leveren je namelijk Achievements op. In de multiplayer mode kan je alleen spelen of met je vrienden. Hier zijn allerlei verschillende dingen in te stellen, zoals de upgrades waar je mee racet, AI aan of AI uit dat soort dingen. Als je echt een hekel aan iemand hebt dan zou je die persoon ook nog uit kunnen nodigen om Championship in split-screen te spelen.

Het slechte gehalte is bereikt en er is natuurlijk een dikke kans dat je gestopt bent met lezen. Maar mocht dat niet het geval zijn dan heb ik nog meer slecht nieuws voor je: het wordt erger. En dat gebeurt in de vorm van de narration en muziek. De game heet Grand Prix Rock ’n Racing. Dit doet je dus vermoeden dat er een Rock ’n Roll-achtige soundtrack in de game zit. Die is er ook. De soundtrack springt er nooit uit en is altijd hetzelfde. Aangezien het de soundtrack bevat kan ik hier nog wel een beetje begrip voor tonen, maar het by far aller slechtste punt is de narration, de voice-over. Die is zo tenenkrommend slecht dat je nog liever vastgebonden wil worden aan een pilaar terwijl je luistert naar de vierentwintig uur durende versie van Nyan Cat. Met zinnen als “This is just amazing!” en “This race is on fire!” beginnen je oren nog net niet te bloeden. Dit klinkt natuurlijk een beetje overdreven, maar als je de game digitaal ritueel kon verbranden dan had je dat gedaan. Alleen al om de narrator. Gelukkig is er nog de optie om de voice-over uit te zetten in het options menu. Dan kan je in alle frustratie nog genieten van de soundtrack.

Conclusie

Grand Prix Rock ’n Racing is een game waar je niemand echt een plezier mee doet. De slechte AI, besturing en narrator zorgen voor een hele slechte trip. Het beetje charme dat het design van de game toont kan de game niet redden, maar die zorgt er wel voor dat het cijfer zo 'hoog' is als het nu is. Als je Grand Prix Rock ’n Racing tegenkomt in de Xbox Store dan zou ik er in een wijde bocht om heen racen. Voor een degelijke racegame ben je hier niet aan het juiste adres.

Reacties

Login of registreer om te reageren.