Tim Colman | zondag 4 Aug 2019, 12:30

Kunnen wij hier bij XBW Max Verstappen op de Xbox One aan voldoende punten helpen? Lees verder!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Toevoeging van de F2
  • Grafisch ijzersterk
  • Coureurs switchen van team tijdens de Career Mode
  • Verhaal valt stil na F2
  • Raceweekend heeft update nodig

Gespeeld op Xbox One X

Jaarlijkse sport-titels zorgen altijd voor wat discussie. Aan de ene kant kijken velen uit naar een nieuwe Formule 1, Fifa, PES of NBA en de bijhorende vernieuwingen, terwijl anderen zouden willen dat deze spellen louter een kleine update ontvangen met nieuwe teams en spelers. Codemasters schoof de release van hun jaarlijkse telg een paar maanden naar voor om de game dichter bij de echte Formule 1-kalender te brengen. Om dit te realiseren vergrootten ze hun ontwikkelingsteam wat hen tegelijkertijd in staat stelde om een pak extra features aan de wishlist toe te voegen. Van té snel werk is er zeker geen sprake en van het "jaarlijks afraffelen"-verhaal is ook geen sprake. Natuurlijk is F1 2019 in zekere zin precies wat we in F1 2018 zagen, maar dan nu met nog meer content en een aantal belangrijke verbeteringen.

REVIEW

Eerste indruk

Het nieuwe menu vestigde onmiddellijk mijn aandacht toen ik F1 2019 opstartte. Het menu is volledig vernieuwd en ziet er prachtig uit. Codemasters is bekend voor hun mooie en vooral functionele menu’s, maar F1 2019 haalt met gemak de top drie aller tijden. In vergelijking met eerdere delen is er nu een specifiek deel voor F1 eSports en in de showroom kan je met nostalgische gevoelens terugkijken naar historische momenten of je vergapen aan de klassieke racewagens van weleer.

Grafisch overtuigt deze titel weer glansrijk. Ik blijf verbaasd hoe goed Codemasters erin geslaagd is de atmosfeer van bijvoorbeeld de avondraces te vangen. De auto’s zelf, moet het nog gezegd worden, voelen weer haarscherp aan. Met de huidige modellen lijkt je aan de grond te plakken, maar let op met je remafstanden en met gas geven bij het verlaten van de bochten. Je banden slijten wel iets sneller dan met de aerodynamica van 2018 dus is het oppassen geblazen in die laatste rondjes. Ga je toch glansrijk de bocht uit kan je nog steeds rekenen op die handige rewind-functie.

Carrière maken

De career modes in de meest sportspellen liggen wat op apegapen. PES en Fifa kregen in jaren geen update meer en de F1 reeks leek dezelfde richting uit te gaan met beproefde methodes en scenario’s. Nu begin je je carrière in F2 en via dialoog opties voor en na de race heb je een duidelijke invloed op jouw eigen carrièrepad. Jij kiest of je de ondersteunende teammate wil spelen of toch liever de eigenwijze egotripper die enkel oog heeft voor het podium. Elk pad levert je bepaalde boosts of penalties op voor jezelf en je team. Het lijkt allemaal simpel, maar het voegt toch nét dat extraatje toe en vermijdt dat de career modus puur om race, race, race draait. Maar het mocht misschien wat meer zijn, want het F2 seizoen draait om slechts drie scenario's waarin je het opneemt tegen de irritante Devon Butler.

Eens deel van het F1 circus zit je weer in het bekende stramien dat we al kennen sinds F1 2014. Butler en Weber zorgen voor wat meer variëteit en je zal zelfs de echte coureurs van team zien wisselen tijdens het seizoen. In F1 2018 kreeg je de kans om je contract en de nodige perks voor je wagen midden in het seizoen opnieuw te onderhandelen of eventueel een beter aanbod bij een ander team in de wacht te slepen. Nu kies je je team in het begin en krijg je je perks meteen toegewezen gebaseerd op je persoonlijkheid, F2 resultaten en de driving academy die je kiest. Ik vond het systeem van vorig jaar persoonlijk een pak beter, ook al zorgde het soms voor vreemde scenario's waarin je plots in het midden van het seizoen als rookie promoveerde naar Mercedes of Ferrari.

Kalibreren

Het lastigste in de Career Mode vind ik het uitbalanceren van de moeilijkheidsgraad. Ofwel doe ik het onrealistisch goed ofwel raak ik simpelweg niet vooruit in de rankings. Ik start graag in één van de kleinere teams, want iedereen houdt wel van een leuk underdog scenario. Nu in F1 is de harde realiteit dat sommige teams gewoonweg geen kans maken op een kwalificatieplaats in de top tien, laat staan de eerste plaats op het podium. Dit maakt de long game in de career mode net zo interessant omdat je de kans krijgt je eigen racewagen te ontwikkelen en te laten evolueren. Het is dus normaal dat de sterkere teams je voorbij razen op de rechte stukken, maar dat maakt het afstellen van de moeilijkheidsgraad er niet gemakkelijker op. F2 kan je daarbij helpen, want daar rijdt iedereen met dezelfde wagen. Na een heel seizoen weet je goed wat je waard bent op de verschillende tracks en heb je je eigen persoonlijk benchmark bepaalt om goed te starten in F1.

Eens in het race weekend is er bitter weinig veranderd ten opzichte van F1 2018. Om meer ontwikkelingspunten te verdienen krijg je exact dezelfde uitdagingen als vorig seizoen. Dit stuk van de game ligt al een tijdje stil, de opdrachten zijn vaak heel moeilijk en het wordt dringend tijd dat hier wat verandering in gebracht wordt. Voordeel is dan weer wel dat je de oefenrondes kan simuleren zonder een al te groot verlies in ontwikkelingspunten. Langs de andere kant speel je dit spel natuurlijk niet om een belangrijk deel van het raceweekend simpelweg door de computer te laten draaien.

Wereldwijde tegenstand

Ik hou me het grootste deel van m’n tijd met F1 2019 op in de Career Mode, maar voor de online racers onder ons biedt de game een pak aan mogelijkheden. Je kan nu het design van je racewagen, helm en pak aanpassen om alles wat een meer persoonlijke toets te geven. Racers krijgen een Super License die zowel voor de matchmaking zorgt als de andere spelers toont wat jouw racestijl en resultaten in het verleden waren. Veiligheid op de track speelt hierin een grote rol en jouw score staat centraal in matchmaking. Daarnaast krijg je de kans om je eigen League op te starten compleet met je eigen race kalender. Je kan je vrienden uitnodigen en ook A.I. auto’s toevoegen mocht je dat willen. Daarnaast heb je nog de Weekly Events. Je krijgt een aantal dagen om te oefenen en je beste kwalificatietijd te rijden. Op zaterdag is het dan tijd voor de race en meet je jezelf met alle andere deelnemers.

Conclusie

Zoals het hoort voor het officiële Formula One spel staat F1 2019 duidelijk bovenaan de top van de beste simulatie racing games. Je zal hard moeten zoeken om een race spel te vinden met betere graphics of een scherper handling model. De toevoeging van F2 is een grote stap vooruit voor de career mode, ook al is er iets te weinig van. Het raceweekend zelf en z’n challenges kunnen nog wat innovatie en vernieuwing gebruiken. Toch nog een aanrader voor zij die F1 2018 speelden, laat ons hopen dat F1 2020 de formule nog verder kan optimaliseren.

Reacties

Login of registreer om te reageren.