XBW Game of the Year 2014

Peter Paardekooper | zaterdag 27 Dec 2014, 18:47

Nu 2014 op zijn einde loopt is het natuurlijk tijd om terug te blikken naar wat voor moois (en minder moois) het jaar ons gebracht heeft.

Het jaar is alweer bijna ten einde, en dat betekent weer een overvloed aan lijstjes op het internet. Beste film, beste toilet, beste appeltaartrecept van 2014, etcetera. Ook wij bij Xboxworld doen daar vrolijk aan mee, en brengen je onze persoonlijke Game of the Year 2014. We doen het eens anders dan voorgaande jaren: deze keer komt elke redacteur aan de beurt om hun eigen GOTY en een (paar) runner-up(s) te benoemen, evenals welke game(s) hij of zij reikhalzend naar uitkijkt in 2015. Without further ado, onze favoriete games van 2014!

Leoni

Game of the Year: Destiny

Destiny is een spel dat mij echt gegrepen heeft. Bij de release was ik sceptisch, aangezien ik geen fan ben van Bungie en de Halo-spellen. Na een paar uurtjes gespeeld te hebben begon het steeds verslavender te worden, zeker nadat ik level 20 was gepasseerd en het spel meer verandert in een gokmachine. De kans op goede loot is voor mij een reden om het spel vrijwel dagelijks weer even op te starten en het ziet er niet naar uit dat dat snel zal veranderen.

Honorable mentions: Diablo III: Ultimate Evil Edition, Forza Horizon 2, Minecraft for Xbox One

Diablo was het spel dat dit jaar mijn RPG-hart het snelst liet kloppen, aangezien dit een mager jaartje was wat dit genre betreft. Forza Horizon 2 was kwam voor mij zelf ook als een verassing qua favoriete games dit jaar, aangezien ik normaal nooit racegames speel. Maar het gezellige online-gedeelte is iets dat mij erg aanspreekt aan het spel. En natuurlijk Minecraft, dat blijft hét spel voor mij als ik mij even een halfuurtje verveel.

Teleurstelling van het jaar: Watch_Dogs

In mijn review stak ik het ook al niet onder stoelen of banken dat ik Watch_Dogs helemaal niks vond, maar er is dit jaar ook geen ander spel geweest dat me zo tegen heeft gestaan als deze. Het concept is nog steeds erg goed, maar de uitwerking blijft voor mij heel jammer: slechte graphics, mager verhaal en karakterloze personages. Ubisoft kan veel beter, dat hebben ze later dit jaar met Far Cry en de Assassin’s Creeds ook bewezen.

In 2015 kijk ik uit naar: Dying Light, The Walking Dead: Season 3

Zombies, zombies, zombies! Als Dying Light ook maar een beetje wordt zoals de devs voorspellen zal het verfrissend zijn voor het genre. Daarnaast ga ik ook graag verder met de Telltale verhalen van The Walking Dead, aangezien het tweede seizoen mij ook al dieper raakte dan dat ik verwacht had. Uiteraard komen er nog veel meer games die ik graag wil spelen, maar deze twee staan bovenaan mijn lijstje.

Ruben

Game of the year: The Master Chief Collection

Huh? Halo denk je? Die game werkte de eerste maand niet eens! klopt. Maar als ik de server problemen aan de kant zet en puur naar de game kijk heb je gewoon een geweldig pakket. Ik ben iemand die zowel de multiplayer als de campaign leuk vind om te spelen. Ik heb na het kopen van een Xbox 360 de eerste twee delen van Halo serie nooit meer gespeeld. Het is dus erg leuk en interessant om het hele Halo verhaal opnieuw te beleven. Gelukkig beginnen de servers elke week een beetje beter te worden en kunnen we gewoon weer redelijk normaal aan de slag met de multiplayer. De server problemen maakten het frustrerend maar puur als pakket is het een collectie om te hebben!

Honorable mentions: Assassin's Creed Unity

Als een afgestudeerd game artist kijk ik op een andere manier naar de visuele elementen van games. Er zijn natuurlijk veel gamers die zichzelf verliezen in een wereld, zeker als deze mooi is uitgewerkt. Maar in mijn geval kijk ik niet alleen naar de wereld zelf maar ook naar hoe deze visueel tot stand is gekomen. De game kent veel bugs en de optimalisatie is niet optimaal maar Ubisoft heeft technieken geïmplementeerd die voorheen alleen in de animatie industrie werden gebruikt. En als artist kan ik daar alleen maar respect voor hebben!

Teleurstelling van het jaar: The Crew

Een slecht spel is The Crew zeker niet. De wereld is groot, het aanbod aan auto's is prima en de toevoeging van de customization voor de auto's om zo beter over circuits of door de woestijn te scheuren zijn goed uitgewerkt. Toch vind ik The Crew een teleurstelling omdat de game in mijn ogen in een half jaar tijd sinds de eerste beta niet wist te verbeteren. De game blijft op momenten frustrerend en onnodig moeilijk. De auto's glijden veel waar dat soms niet zou moeten en als je nitro gebruikt druk je gewoon op een insta-glij knop. Op papier is de game een geweldig idee maar helaas is de uitwerking niet helemaal perfect.

In 2015 kijk ik uit naar: Project CARS

Project CARS is al een redelijk lange tijd in ontwikkeling. De game begon als een crowdfund project waar iedere funder toegang kreeg tot builds van de game. Op die manier kreeg ontwikkelaar Slightly Mad Studios een goede blik in wat de gamer graag ziet in hun game. De ontwikkelaar probeert met Project CARS een racesimulator te bouwen die niet alleen het racen maar ook alles eromheen probeert te pakken. Weer, nacht, pitstops en strategieën zijn allemaal elementen die je in de game tegenkomt. Het is nog even afwachten of alles perfect is als de game uitkomt aangezien de game al meerdere malen is uitgesteld.

Robin

Game of the year: Dragon Age: Inquisition

Hoewel ik het verhaal nog lang niet heb uitgespeeld durf ik nu al te zeggen dan Dragon Age: Inquisition mijn Game of the Year is van 2014. Nog nooit was een gamewereld zo immens levendig als in de derde Dragon Age game. Granted, de animaties zijn er niet veel beter op geworden sinds het vorige deel, en enkele nare bugs bederven de geweldige ervaring op sommige momenten behoorlijk. Dit neemt echter niet weg dat het een geweldige game is, die de eerste plaats absoluut verdient. Niet beter dan mijn favoriete game ooit; Skyrim, maar het scheelt niet veel. 

Honorable mentions: South Park: The Stick of Truth, Super Smash Bros. U, Pokémon Alpha Sapphire

Zelden heb ik een game zo lang achter elkaar gespeeld als South Park: The Stick of Truth. Een prachtige ode aan een van de leukste animatieseries van dit moment. Super Smash Bros U biedt ouderwetse gezelligheid op de bank, simpelweg de beste partygame ooit gemaakt. En Pokémon Alpha Sapphire: the memories.. Menig traantje werd weggepinkt tijdens mijn avontuur in Hoenn. Je kunt zien dat er met passie gewerkt is aan deze uitstekende remaster.

Teleurstelling(en) van het jaar: Destiny, Assassin's Creed: Unity

Wat Destiny betreft: wat erg goed begon, liep uit op een repititief fiasco. Hoewel de opzet zó goed is, blijft de hoeveelheid content belachelijk. Het is tijd dat wij als gamers de rug keren naar de op geld beluste uitgevers als Activision, die naar mijn mening de nieuwe franchise van Bungie nu al om zeep geholpen heeft. 

Assassin’s Creed was al een serie waar de glans al lang vanaf was, maar Unity zou dit weer goed moeten maken. Helaas gaat de game de geschiedenis is als de slechtste launch allertijden, petje af. 

In 2015 kijk ik uit naar: The Witcher III

Hoewel Dragon Age: Inquisition net niet beter is dan Skyrim, zijn mijn verwachtingen voor The Witcher III wel dusdanig hoog. Ik ben dan ook opgelucht dat ervoor gekozen is om nog wat extra tijd te nemen om de game zo goed mogelijk te maken. Daarnaast heb ik een hele hoop games nog niet gespeeld. De volgende games neem ik mee naar 2015: Grand Theft Auto Next-Gen, Bayonetta 1&2, The Evil Within, Tomb Raider Next-Gen, The Walking Dead S2 en nog veel meer. Happy New Year!

Peter

Allereerst moet ik even melden dat ik helaas niet de tijd en het geld heb gehad om alles dat ik had willen spelen in 2014 ook daadwerkelijk te kunnen spelen. Toppers als Shadow of Mordor, Alien: Isolation, The Evil Within, Assassin's Creed Unity (én Rogue) en Telltale's Game of Thrones staan zeker nog op mijn lijstje, maar zoals het er nu uitziet gaat 2015 mij niet veel adempauze geven...

Game of the year: Far Cry 4

Far Cry 3 was in 2012 mijn favoriete game van het jaar, en zoals je in mijn review kan lezen walst deeltje 4 daar even vrolijk overheen. Een grotere wereld met meer variatie, een verhaallijn met meer diepgang, en een antagonist die minstens even goed is als Vaas. Combineer dit met het feit dat alles er geweldig uitziet en Far Cry 4 is in mijn ogen de beste game van 2014. Oh, en je kan op olifanten rijden. Enough said.

Honorable mentions: GTA V Next-Gen, Hyrule Warriors, Pokemon Omega Ruby

De beste game van 2013 is nu nóg mooier, nóg voller en nóg beter, hoewel de game me nu minder kon boeien omdat ik 'm op de 360 al 100% had uitgespeeld. Het blijft echter een gigant van een game. Daarnaast was 2014 in mijn ogen het jaar van de WiiU, die nu eindelijk een beetje begint te bloeien als perfecte "erbij-console". Met toppers als Hyrule Warriors, Smash Bros. WiiU, Bayonetta 2 en de Amiibo's doe je er goed aan om toch maar over een aanschaf na te gaan denken. Zonder dat ik er erg in had heb ik zo 60 uur in Hyrule Warriors gestoken, en alsnog was ik nog maar door de helft van alle content heen. Ook heb ik mijn 3DS weer eens aangeslingerd voor de heerlijke nostalgie van Pokemon Omega Ruby.

Teleurstelling van het jaar: Destiny

Ik keek net als 90% van de gaming community reikhalzend uit naar het miljoenenproject van Bungie. Toen ik echter een aantal uurtjes in Destiny had gestoken kwam ik tot de conclusie dat ik een halve game zat te spelen: de hoeveelheid content in de game viel mij gigantisch tegen, en als ik daar verandering aan wou brengen moest ik maar de Season Pass van 35 euro aanschaffen. Destiny heeft wat mij betreft de grens wat DLC betreft gigantisch overschreden. Daarnaast kwam ik er, na keer op keer afgeslacht te worden in de multiplayer, definitief achter dat ik geen liefhebber ben van multiplayergames in het algemeen.

In 2015 kijk ik uit naar: The Witcher III, The Legend of Zelda WiiU, Ori and the Blind Forest

Ik ben een groot liefhebber van (open world) adventuregames, en in dat opzicht gaat 2015 mij veel goeds brengen. Alles dat ik tot nu toe heb gezien van The Witcher III: Wild Hunt ziet er geweldig uit en ik kan ook niet wachten tot ik de game eindelijk kan spelen. Alhoewel ik hoop dat 'ie iets minder hardcore is dan zijn voorganger. Ook ben ik al mijn hele leven een fervent Zelda-fan, en de langverwachte WiiU-versie kan mij ook niet snel genoeg uitkomen. Na een aantal weken geleden de eerste gameplaybeelden gezien te hebben kan ik ook echt niet wachten tot ik een echte nieuwe Zelda met de gamepad kan gaan spelen. Last but not least ben ik al sinds de aankondiging gefascineerd door Ori and the Blind Forest, een puzzel / platformer met een werkelijk fenomenale stijl graphics. Q1 2015 release, alsjeblieft?

Pasquale

Game of the year: Dragon Age: Inquisition

Ik denk dat ik toch voor Dragon Age Inquisition moet gaan. Boordevol content, geniale dialoog opties en eindelijk het derde deel uit het DA-universum. Alles wat deel 2 "fout" deed is rechtgezet. Na ruim 60 uur ben ik nog steeds niet klaar met Dragon Age. Misschien dat ik nu voor het eerst binnenkort een moeilijkere difficulty ga spelen, zo goed vind ik Dragon Age.

Honorable mentions: Halo -The Master Chief Collection (ondanks de mislukte MP launch), Terraria XB1, CoD Advanced Warfighter, Super Smash Bros. en Pokémon Omega Ruby.

Halo is en blijft een geniale game. Dat 343 Studios er voor gekozen heeft om alle Master Chief Halo's opnieuw uit te geven voor de next gen is dan een briljante stap. Tel daarbij op dat de bezitters van Halo MCC gratis de ODST remake krijgen en je snapt mijn punt. Terraria is Minecraft 2D. Ik heb hem dan ook helemaal stukgespeeld op de PC, PS Vita en de Xbox 360. Toen er bekend werd dat deze naar de One kwam heb ik gelijk mijn tegoed bijgevuld om hem aan te schaffen. CoD was weer een adrenaline gevuld avontuur. Niet veel vernieuwingen, maar wel genoeg om uit de sleur van voorgaande CoD's te komen. Super Smash Bros. blijft een leuke party game. Op de 3DS dan ook helemaal stukgespeeld en kan niet wachten om hem voor de WiiU te kopen. Pokémon is Pokémon, enough said.

Teleurstelling van het jaar: Destiny.

Man, wat een teleurstelling. Zo lang moeten wachtgen op een nieuw IP van bungie, en dan flikken ze dit soort acties. DLC die gewoon in de game had moeten zitten. Korte Single Player en een goedkoop aftreksel van een multiplayer. Multiplayer is best geinig, maar in essentie is het gewoon Halo in een andere skin. Ik had liever wat vernieuwende dingen gezien, in plaats van het vertrouwde bekende.

In 2015 kijk ik uit naar: The Witcher III.

The Witcher wordt zo groots en uitgebreid, dat zelfs Dragon Age erbij verbleekt. Dat moet ik zien!

Dorian

Game of the year: Alien Isolation

Al sinds de eerste film ben ik een fan van de Xenomorph, maar na het dramatische Alien: Colonial Marines had ik de hoop op een goede Alien game opgegeven. Toen was daar Alien Isolation. De mix van horror en survival is prachtig uitgewerkt en nu kon ik weer genieten van de Xenomorph zoals ik het gewend was: In angst.

Honorable mentions: Halo: The Master Chief Collection, Super Smash Bros. Wii U, Pokemon Omega Ruby

Ik ben al een Halo fan vanaf dag 1 en de MCC is de perfecte collectie voor nieuwkomers en Halo fanaten. Het is jammer dat er zoveel problemen zijn sinds de lancering. Super Smash Bros. Wii U is voor mij de ultieme partygame. Ik heb er al uren ingestoken en ben er nog steeds niet op uitgekeken. Het leukste is om als winnaar uit de chaos te stappen en het er bij al je vrienden in te wrijven. Dan is er nog Pokemon Omega Ruby. We mogen nogmaals Hoenn bezoeken en zakmonsters vangen, allemaal in verbeterde graphics. Het blijft verslavend.

Teleurstelling van het jaar: Murdered: Soul Suspect

Dit is een pijnlijke reminder dat de naam Square Enix tegenwoordig niet meer alleen voor kwaliteit staat. Ondanks dat ze het spel alleen maar hebben uitgegeven. Murdered: Soul Suspect zag er veelbelovend uit , maar de realiteit is anders. Het spel was grafisch niet indrukwekkend, erg repetitief en eerlijk gezegd gewoon doodsaai. Een gemiste kans, want het idee was goed.

In 2015 kijk ik uit naar:Final Fantasy Type-0 HD, Final Fantasy XV, Rainbow Six

Final Fantasy is mijn favoriete gameserie. Dat er twee uitkomen in 2015 is voor mij daarom perfect. Gelukkig ziet het er ook nog goed uit. Sinds Rainbow Six Vegas 2 was er radiostilte op het gebied van Rainbow Six, maar binnenkort mogen we aan de slag met de nieuwe Rainbow Six. De combinatie van tactiek en teamwork blijft appealing. Naar mijn mening een van de beste shooters binnen het genre.

Piet

Game of the year: Dark Dreams Don't Die

Dat deze rare, episodische point-and-click detectivegame van Swery bovenaan mijn lijstje staat is misschien een beetje tekenend voor het game-jaar 2014. D4: Darks Dreams Don't Die is de enige game dit jaar die ik na het uitspelen meteen opnieuw wilde spelen. Ik was oprecht verrast over de schaamteloze vreemdheid van het verhaal, de overbodige mechanics en de manier waarop het spel me wist te boeien. Alle goedbedoelde pogingen van de grote studio's in dit overgangsjaar in de nieuwe generatie hebben vooral geresulteerd in teleurstelling of het herhalen van bekende zetten. D4 is gewoon echt iets anders en ik heb er met volle teugen van genoten.

Honorable mentions: Luftrausers, South Park: The Stick of Truth, Middle-Earth: Shadow of Mordor

Luftrausers: Vaderlandse cocktail van pure gameplay en een heel dikke soundtrack.
South Park: The Stick of Truth: De grappigste game van het jaar en het bewijs dat een trouw eerbetoon aan het bronmateriaal ook een goede game kan opleveren
Middle-Earth: Shadow of Mordor: Beter goed gejat dan slecht verzonnen; De basis van Shadow of Mordor is bekende, zeer vermakelijke kost, maar het Nemesis-systeem is de leukste en meestbelovende component van deze strakke actiegame.

In 2015 kijk ik uit naar: The Witcher III

Meer Geralt!

Casper

Game of the year: Alien Isolation

Ik vind 2014 geen sterk gamejaar. Natuurlijk zijn er wel sterke titels uitgekomen, maar de meeste spellen zullen wat mij betreft nooit klassiekers worden. Alien Isolation is voor mij de verrassing van het jaar geweest. Na een paar aardige, maar tegenvallende spellen in de franchise heeft SEGA nu wel in de roos geschoten. Isolation zit vol spanning en heeft een geweldige sfeer. Er is duidelijk een enorme hoeveelheid liefde voor de filmklassieker in het spel gegoten. Het kostte me meer dan 25 uur om het spel uit te spelen, maar in die tijd heb ik me geen moment verveeld. De vraag blijft alleen, waarom gaan de meeste consumenten nog altijd voor geestdodende vervolgen, in plaats van frisse producten zoals Alien Isolation? 

Honorable mentions: Hatsune Miku: Project Diva f2 (Vita)

Op weg naar mijn werk speel ik graag op de Vita in de trein. Meestal zijn de spellen echter niet meer dan wat tijdverdrijf; ik start ze dan ook bijna nooit thuis op. De eerste Hatsune Miku F was hier een uitzondering op. Dit extreem Japanse muziekspel wist mij helemaal te pakken.
Dit najaar is er een vervolg gekomen. Het spel weet weliswaar niet echt te verrassen, maar blijft zeer verslavend. Het is SEGA-fanservice op zijn best. Het spel geeft zelfs de mogelijkheid om saves te importeren uit het vorige deel en uit de Japanse versie, zodat zelfs fans die dachten dat deze spellen nooit in Europa uit zouden komen, niet achter het net vissen. 

Teleurstelling van het jaar: Singstar Ultimate Party (PS4)

Al jaren vermaak ik mij uitstekend met de Singstar-serie. Het was even wachten op een nieuw deel voor de Playstation 4 en ook op de Playstation 3 werden nauwelijks meer nieuwe nummers toegevoegd. Ik was bang dat de serie dood zou bloeden.
Gelukkig kwam er dan toch een reboot genaamd Singstar Ultimate Party. Nou ja, gelukkig? Het was een enorme teleurstelling, en fans klaagden massaal op de Facebookpagina. Wat is er mis? Vrijwel alle modi zijn eruit gesloopt, er kan slechts een fractie van de oude nummers worden geïmporteerd, het eigen stemgeluid is bijna niet te horen, de tracklist valt tegen, de menu's functioneren slecht en het scoresysteem is verpest. Tegenvaller? Dacht het wel, al vielen Destiny, Driveclub en Assassin's Creed: Unity mij ook tegen. 

In 2015 kijk ik uit naar: Total War: Atilla (PC)

Er staat komend jaar nog geen spel op de rol waar ik echt heel warm van word. Misschien wordt er nog wel wat aangekondigd dat me meer zal weten te bekoren.
Als ik dan toch moet kiezen, dan ga ik voor Total War: Atilla. Ik vind Total War: Rome II echt geweldig en Alien Isolation van dezelfde ontwikkelaar is ook uitstekend. Dus meer materiaal is meer dan welkom. Hopelijk lukt het The Creative Assembly om weer vakwerk te leveren en blijven de zwermen bugs dit keer achterwege.

 

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar de games die onze lezers als beste van 2014 beschouwen. Laat het ons weten in de comments, en alvast een geweldig 2015 gewenst!

Reacties

Makkabeer 9 jaren,3 maanden geleden

Dragon Age Inquisition

DulleNL 9 jaren,3 maanden geleden

Waar is de luv voor Plants vs Zombies: Garden Warfare? :O

Flavourlicious 9 jaren,3 maanden geleden

Ze hadden Plants vs Zombies 2 gewoon op de consoles moeten uitbrengen.

Fardo 9 jaren,3 maanden geleden

Plants is zeker een Gem, maar ik heb hem te weinig gespeeld :(

Ypuh 9 jaren,3 maanden geleden

Diablo 3: Ultimate Evil Edition

marco007 9 jaren,3 maanden geleden

Alien Isolation. Wat heb ik genoten!

Login of registreer om te reageren.