Tim Colman | Wednesday 22 Feb 2023, 22:08

Een verse hardware review van een monitor, op je monitor!

Review

Rating 9/10
User rating 0/10
  • Indrukwekkende reactietijden
  • Strak design met karakter
  • Flexibel en topergonomie versus concurrentie
  • Hoewel solide prijs/kwaliteit, stevig prijskaartje

Getest met Xbox Series S en X.

AOC is al lang een leider als het gaat om high-end gaming monitoren en het lijkt erop dat die trend wordt voortgezet met de release van de nieuwe AG275QZ. De AG275QZ is een gaming monitor voor gamers met een hele rijke set aan features. Met een richtprijs van €629,99 ligt het niet onmiddellijk binnen ieders bereik en misschien frons je wel even bij een 2K paneel, maar zoals je verderop zal lezen hebben we hier niet te maken een doorsnee 1440p scherm.

REVIEW

Stevig beestje

AOC richt zich met dit scherm op gamers die nergens voor stoppen. Met een QD-snel IPS paneel, HDR400 en zo’n 1,07 miljard kleuren kies je hier voor de meest realistische manier om te gamen. PC of consoles, de AG275QZ kan het allemaal aan en levert je een refresh rate van maar liefst 270hz en een Gray-to-Gray van 1ms. De opsomming van functies gaat door met FreeSync Premium en G-SYNC compatibiliteit voor ultra-lage responstijden. Na dit lijstje specs begrijp je beter waarom deze monitor de investering waard is. Dit scherm kan eSporters bekoren om hun reactietijden op peil te houden.

Looks en ergonomie

De monitor ziet er behoorlijk stoer uit en maakt indruk vanaf het moment dat je hem uit de doos haalt. De standaard van het scherm heeft serieus wat pit en zal mooi in je gaming setup staan. Het AGON logo ziet er mooi uit in het rood, en de AGON serie houdt het strak met zwart en rood, zowel voor als achteraan de monitor, en AOC loopt hier niet in de RGB-val waarbij werkelijk overal verschillende kleurtjes te zien zijn. De algemene bouwkwaliteit is zeer goed, zoals je mag verwachten voor deze prijsklasse. De standaard is mooi en stabiel, en biedt een vrij groot bewegingsbereik in alle richtingen, met een aanzienlijke mate van hoogteverstelling, en ook een staande modus. Hij is ook VESA-compatibel, mocht u uw eigen standaard willen toevoegen of hem aan de muur willen bevestigen. Aansluitingen zijn vlot bereikbaar en het scherm heeft van zowel de display port 1.4 als van HDMI 2.0 met HDCP 2.2 een paar beschikbaar. Voor mij geen gedoe meer met switches, ik kon vlot zowel m’n Xbox als die andere recente console aansluiten, wiens naam ik nu toevallig vergeet. Daarnaast heb je nog een ingebouwde USB-hub met vier downstream poorten & één upstream waarvan er eentje ook Fast Charge ondersteund, allemaal USB 3.2.

De monitor zelf heeft een paneel met een matte afwerking, wat goed helpt om de reflecties tot een minimum te herleiden. In combinatie met een hoge helderheid heb je dus altijd het beste zicht op de baan of het slagveld. Qua ergonomie kan je er alle kanten mee uit. Naast een indrukwekkende hoogteverstelling van maar liefst vijftien centimeter, pas je je kijkhoek ook vlot aan dankzij zo’n twintig procent swivel en een tilt van min vijf tot plus drieëntwintig procent. Dus zou geen gamemonitor zijn mocht je hem niet vlotjes van 16:9 naar 9:16 kunnen draaien. Zevenentwintig inch is een zeer veel voorkomende schermgrootte en ik vond alles heel comfortabel tijdens verschillende activiteiten: gamen, werken en video kijken. Je krijgt ook zonder probleem twee verschillende vensters naast elkaar op het scherm, wat een immens verschil kan maken als je wat taken moet afwerken of snel nog die review moet afmaken.

Met z’n wild kleurenschema en in your face stijl langs de buitenkant mocht de OSD natuurlijk niet achterblijven. Het menu trekt mooi de lijn door. Ik vond het persoonlijk niet altijd allemaal even duidelijk en overzichtelijk. En mijn probleem is vooral knoppen bedienen aan de achterkant terwijl je iets wil doen aan de voorkant, maar daar kan de AOC weinig aan doen. De mini joystick die je gebruikt om het menu te besturen helpt wel om vlotter dan bij andere schermen je instellingen goed te zetten voor een potje gamen. HDR kreeg een volledig apart scherm, maar zoals gewoonlijk verlies je heel wat kalibratie zodra je HDR activeert.

Prestaties

Scherp, is het woord dat ik zou kiezen als ik het beeld op de AG275QZ moet samenvatten in één woord. Met een pixeldichtheid van 109 per vierkante inch is alles vlijmscherp, zelfs als je heel dicht bij het scherm gaat. Bovendien is de kijkhoek enorm dankzij het IPS paneel en springen de kleuren van het scherm. Veelzijdig is deze monitor zeker en ik was onder de indruk van het resultaat op zowel films, gaming als foto’s.

Ik heb de 270hz modus voor alle duidelijkheid niet kunnen testen, reden is dat ik simpelweg geen toestel beschikbaar heb die zoveel frames kan renderen. Maar gezien dit een Xbox website is, heb ik wel m’n trouwe Series X aan de AOC gehangen en die kan wel prima overweg met 120hz. Games voelen soepel aan en de hoge framerate maakt toch wel het verschil in hectische racegames (Dirt 5) of combat multiplayer (Gears 5 en COD: Blacks Ops Cold War). Ben je echt op zoek naar 120hz functionaliteit weet dan dat de nieuwe TV’s deze functie ook vaak aanbieden, maar daar kan je dan niet zo multifunctioneel mee aan de slag als de AG275QZ.

De games die ik uitprobeerde zagen er geweldig uit. Alles komt mooi samen: kleuren, contracts, refresh rate en de response rate van het scherm. Die ervaring rechtvaardigt het prijskaartje en klopt met de ambitie van deze reeks aan schermen om voor gamers een topervaring te bieden.

Conclusie

Ben je op zoek naar een monitor voor je setup en hecht je belang aan sterke beeldkwaliteit gecombineerd met topprestaties qua refresh & response dan moet je AG275QZ echt wel overwegen. Het menu had misschien wat tijd bij een UX expert kunnen gebruiken, maar niks onoverkomelijk eens je door hebt waar alles staat. Deze premium monitor heeft natuurlijk een bijhorend prijskaartje, maar op basis van mijn ervaring is dit meer dan gerechtvaardigd. Wil een serieuze voorsprong op je tegenstanders of het nu in een FPS of een racegame gaan dan heeft AOC wel degelijk de ideale monitor voor jou.

Reacties

Login of registreer om te reageren.