Tim Colman | Monday 14 Dec 2020, 20:15

De immens populaire online shooter Fornite heeft inmiddels ook een Series X/S update gekregen!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Fornite zoals je het kent, maar dan...
  • Graphics scherper en vloeidender met 60 fps op 4K
  • Betere laadtijden
  • Splitscreen draait beter
  • Niet echt de moeite om een Series X/S voor te kopen

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.

Fortnite blijft drie jaar na dato nog steeds een razend relevante game. Met de release van de nieuwste generatie consoles maakt Fortnite: Battle Royale ook de overstap naar de Xbox Series X en S.

REVIEW

Koninklijk ten val

Voor zij die zich nog nooit aan de Battle Royale game waagden, misschien kort even wat uitleg. De game start met een dropping op een eiland, samen met maximaal honderd andere spelers. Je kan alleen aan de slag, maar ook in duo of met je ‘squad’. Het speelveld op het eiland wordt steeds kleiner doordat een storm die het eiland teistert steeds groter wordt. Qua wapens is het schieten met alles wat er te vinden is en moet je dus zelf op zoek naar wat materiaal om je vijanden mee te lijf te gaan. De laatste die overblijft is de uiteindelijke winnaar. Extra element in de strijd is dat je je eigen verdediging kan bouwen met hout, steen en metaal.

Bekend maar toch anders

Fortnite moest het natuurlijk nooit echt hebben van z’n graphics, maar de game speelt op de Xbox Series X vloeiender dan ooit en ik merkte toch duidelijk een verschil met de performance op Xbox One. De game draait op Series X op een resolutie van 4K, Series S doet het dan weer op 1080P. Mist, gras, bomen het ziet er allemaal een pak scherper uit, door de extra kracht is de storm ook gemakkelijker te volgen en vond ik algemeen gezien beter m’n weg terug. De framerate zit rotsvast op 60fps ongeacht wat er op het scherm allemaal gebeurt. Epic Games voegde vorig jaar een split-screen-functie toe aan de consoleversies die toen nogal lauw onthaald werd vanwege de beperkte weergave en mogelijkheden. Op Xbox Series X draait die split screen nu een flink stuk lekkerder en speel je vanop de bank met een kompaan ook in 60FPS met daarboven ook alle grafische verbeteringen die ik daarnet opnoemde. Gemiste kans is wel het ontbreken van een 120hz mode, daarmee had de ontwikkelaar de kloof met PC kunnen dichtrijden, dus vreemd dat Epic Games hier niet op inzet. Wie al op één van de nieuwe consoles gespeeld heeft weet dat laadtijden bijna verleden tijd zijn. Games laden supersnel en even Twitter checken tussen dood en respawn is dus voor goed verleden tijd. Epic Games beloofde snellere laadtijden en die belofte maken ze meer dan waar. Sterven blijft natuurlijk vervelend, maar de korte wachttijd maak het in het ieder geval allemaal een stuk draaglijker.

Conclusie

Ben je nu een die-hard fan van Fortnite kun je je waarschijnlijk de vraag stellen of dit alles de moeite is om te upgraden van een Xbox One, S of X naar een Series X of S? De game zelf is zoals bekend helemaal gratis, maar de console gaat voor 499 euro. Betere graphics, split-screen en laadtijden in deze versie van Fortnite zijn naar mijn mening niet voldoende om dat prijskaartje te rechtvaardigen voor één game. Op zich zijn de extra’s wel in lijn met de upgrades die je bij andere games ziet terugkomen, dus ging je dus toch al voor een Xbox Series X of S en speel je sowieso al af en toe Fortnite dan zijn deze upgrades uiteraard mooi meegenomen.

Reacties

Login of registreer om te reageren.