Tim Colman | Sunday 8 May 2022, 10:00

Grand Theft Auto V is nu uit op weer een nieuwe generatie: de Xbox Series-consoles!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Dé manier om vandaag GTA V te spelen
  • Prestatiemodi bieden voor elke speler een goede keuze
  • Extreem korte laadtijden
  • De modellen en de wereld tonen hun leeftijd
  • Geen revolutie, het blijft in de kern de game uit 2013

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.

Grand Theft Auto V kwam uit op 17 september 2013 op de Xbox 360 en de teller komt voor deze game dus bijna op tien jaar te staan. Kan Rockstar met de release van een upgrade voor de Xbox Series X en S de spelers van vandaag echt een betere ervaring geven? Rockstar Games heeft nog niet veel geluk gehad met z’n oude games te vertalen naar de kakelverse consoles. Grand Theft Auto: The Trilogy - Definitive Edition was verre van de definitieve versie van het geliefde PS2-tijdperk van GTA-titels toen het eind vorig jaar uitkwam. Zozeer zelfs, dat de uitgever zich genoodzaakt voelde om zich publiekelijk te verontschuldigen voor de technische problemen.

Grafisch de zaak wat opsmukken en de laadtijden verpulveren lijkt nog niet zo'n groot probleem, maar wat de mechanics van de game en niet te vergeten de humor en specifieke toon betreft: past dit plaatje nog vandaag?

REVIEW

GTA V Revisited

Aan het verhaal en de gameplay is niks gewijzigd, dus ook deze versie van GTA V vertelt het verhaal van Michael en Trevor, twee gewapende overvallers die deelnemen aan een grote overval die verkeerd afloopt waardoor Trevor alleen ontsnapt en Michael zijn dood fingeert om uit zijn leven van misdaad te komen.

Michael valt aan het begin van de game terug in zijn oude gewoontes door zijn gebrek aan geld en haat voor wie hij is geworden, zijn familie ondanks hun vijandigheid jegens hem, en om een maffiabaas af te kopen. Franklin kruist z’n pad toevallig, de jongen probeert op een eerlijke manier de kost te verdienen en probeert het beter te doen dan zijn onverantwoordelijke en criminele vrienden. Michael zorgt er dan voor dat Franklin ontslagen wordt van zijn baan en hij en Michael beginnen samen te werken aan overvallen.

Nadat Trevor vermoedt dat Michael nog leeft en hem verraden heeft, gaat hij op zoek naar hem om wraak te nemen voor de vorige overval. Michael, Trevor en Franklin beginnen samen te werken aan overvallen en ontdekken een plot dat Los Santos zou kunnen veranderen, maar ook hun dood zou kunnen betekenen.

Als iemand GTA V tot nu toe niet heeft gespeeld, is de verhaalmodus alleen al de toegangsprijs waard (tegen een op het moment van schrijven nog gereduceerd tarief), maar heb je de tour van Los Santos al eens eerder gedaan dan ga je hier niets nieuws terugvinden.

Dé upgrade

Hoewel sommige personages qua model na bijna tien jaar hun leeftijd beginnen te tonen, is er zeker een verbetering te zien in de belichting en textures. De wereld van GTA V is naar alle maatstaven kleurrijk en Los Santos heeft een levendigheid die echt doorschijnt op de nieuwste hardware, afhankelijk van de grafische modus die wordt gebruikt.

De "Fidelity"-modus is gericht op de hoogst mogelijke grafische instellingen ten koste van een vaste framerate van 30 FPS. In deze modus zijn 4K-beelden ingeschakeld, evenals ray tracing, wat 's nachts het duidelijkst te zien is, als de stadslichten weerkaatsen op auto's terwijl je over de snelweg scheurt.

De modus "Prestaties" doet dan weer het tegenovergestelde, met de nadruk op hoge framerates ten koste van de ray tracing-optie. Een hoge framerate heeft een hogere impact op de gameplay dan pakweg de ray tracing-functionaliteit. In deze modus behoud je ook de 4K-ondersteuning op Xbox Series X, dus voor gamers die op zoek zijn naar de meest vloeiende ervaring is dit met voorsprong de beste modus.

Kan je echt niet kiezen, ga dan voor "Performance RT". Deze biedt zowaar het beste van twee werelden met een variabele, robuuste framerate en ray tracing-opties.

Als je het verhaal van GTA V voor het eerst start, vallen de verbeterde laadtijden meteen op. Het laden van heel Los Santos neemt seconden in plaats van minuten in beslag en als je eenmaal in de game zit kan je vrijwel direct wisselen tussen de drie hoofdrolspelers Franklin, Michael en Trevor, ongeacht waar ze zich op de kaart bevinden. Wat opzoekwerk leerde me dat de lange laadtijden één van de grootste klachten was in 2013, hoewel ik me dat nu niet specifiek herinner buiten de laadtijd bij de start van je sessie.

Conclusie

Hoewel het een beetje een lopende grap is geworden dat Rockstar Games in staat is om hetzelfde spel op drie verschillende generaties van consoles uit te brengen, is de nieuwste versie van GTA V echt een van de beste manieren om een van de grootste games ooit op een console te beleven. Gamers zullen het idee om nog meer zuurverdiend geld neer te tellen voor hetzelfde spel een derde keer afslaan, maar tot 14 juni koop je de game digitaal voor 10 euro, en daarna tel je twintig euro neer. Als je op de een of andere manier nog niet de tijd hebt gevonden om Los Santos te bezoeken, de cynische personages te ervaren en te proberen de tank van een militaire basis te stelen, dan spreekt het lage prijspunt je in eerste instantie misschien wel aan. Maar zoals al eerder is gezegd, is het spel op dit moment bijna tien jaar oud en dat begint te dagen, zelfs met de verbeteringen.

Reacties

Login of registreer om te reageren.