Tim Colman | Saturday 4 Jun 2022, 19:35

Na enkele keren uitgesteld te zijn is hij er nu eindelijk: de complete Skywalker Saga in LEGO-vorm!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Alle negen Skywalker-films in LEGO
  • Verhaalmissies hebben een sterke focus
  • Prachtige graphics en vormgeving
  • Oude formule met kleine aanpassingen
  • De gebruikelijke camera en AI problemen

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.

We hebben er even op moeten wachten, maar LEGO maakt eindelijk zijn debuut op de nieuwe consoles met LEGO Star Wars: The Skywalker Saga en de Xbox Series X/S mocht natuurlijk niet ontbreken. Alle negen Skywalker-films in één leuk klein geblokt pakketje is op papier al een schot in de roos. Met TT Games aan de bouwtafel en de kracht van de Xbox Series X binnen handbereik is de vraag natuurlijk: is dit de een van de beste LEGO games tot nu toe of werd deze LEGO Star Wars nét dat blokje teveel?

REVIEW

Van Tatooine tot Temple Island

In LEGO Star Wars: The Skywalker Saga kruip je in de huid van je favoriete personages op hun beste en slechtste momenten uit alle negen Star Wars-films. Rogue One, Solo of de tv-series komen niet aan bod in het verhaal, maar je kan dan weer wel met sommige personages spelen (The Mandalorian!) via DLC character packs.

In deze game vind je rechttoe rechtaan de negen Star Wars films, waarin de naam Skywalker dus centraal staat, prachtig in LEGO nagebouwd. Perfecte kopieën zijn het ook weer niet, want ontwikkelaar TT games geven hun eigen twist aan iconische scenes. Je kan in het begin telkens de eerste aflevering van elk trilogie starten, dus A New Hope, The Phantom Menace en The Force Awakens staat voor je klaar bij je eerste keer opstarten. Je werkt je vlotjes door elke film en krijgt als speler net goed genoeg leuke scenes mee zonder dat het te lang begint te worden. Zeker de moeite om te vernoemen zijn de prachtige minidiorama's die samen het menu vormen om een keuze te maken tussen de negen films.

Qua gameplay geen verrassingen hier, buiten een aantal slimme aanpassingen en toevoegingen aan de gekende succesformule. Naast het hoofdverhaal van elke film heb je per aflevering ook nog drie submissies en minikits om te verzamelen. De combat zag misschien nog de meeste verandering met de keuze om telkens dezelfde knop te mashen zoals vroeger of met knoppencombinaties wat combo’s te landen. Als je niet bezig bent met een van de hoofdmissies, kun je naar verschillende planeten vliegen om nieuwe personages te vinden, de begeerde Kyber Bricks te vinden en zijmissies te voltooien. Wil je jezelf in parsec meten met wat computergestuurde tegenstanders kun je naar de sterren vliegen waar je tegen ruimteschepen kunt vechten, races kunt voltooien of asteroïden kunt vinden om te vernietigen. De AI en de camera hebben wel eens hun kuren: zo lopen je computergestuurde teamleden wel al eens lelijk in de weg en krijgt de camera het moeilijk in smalle gangen en ruimtes.

Gekend product, nu met nieuw recept!

Ik had het eerder al over Kyber Bricks, en dat maakt deel uit van een van de grote veranderingen deze keer. Deze stenen, die vroeger misschien gele of rode stenen waren, worden nu, samen met studs, gebruikt om je vaardigheden te upgraden. In dit spel heb je de volledige controle over op welke vaardigheden je je wilt richten en wanneer. In mijn spel besloot ik bijvoorbeeld te beginnen met de upgrade van de klasse Bounty Hunter, waarmee ik een optie vrijspeelde die ervoor zorgt dat vijanden meer studs laten vallen als ze worden verslagen. Daarna heb ik mijn aandacht verlegd naar basis-upgrades zoals sprinten en sneller bouwen, samen met een vaardigheid die studs naar me toe zoog. Het is een geweldige manier om mensen wat RPG-achtige vrijheid te geven bij het uitbouwen van hun playthrough. Je hebt nu character classes keuzes zoals Jedi, Scoundrels, Villains en nog meer.

Force-krachten zien ook een enorme toename in vergelijking met de vorige LEGO Star Wars games. Personages die om kunnen gaan met De Force kunnen NPC’s gebruiken om poorten of deuren te openen. Daarnaast heb je ook de Force Push en kan je voorwerpen in de lucht doen zweven en naar een nietsvermoedend groepje stormtroopers kijlen. Nog een nieuw onderdeel is het met mensen te praten of studs te gebruiken, waarmee je geruchten over personages ontgrendelt. Deze geruchten helpen je te bepalen waar in de melkweg je elk personage kunt vinden om vrij te spelen. Dat maakte de manische zoektocht naar alle personages in de game alleen maar beter.

Dit is zeker de best uitziende LEGO-game tot nu toe. Je koopt dit soort spel niet echt voor z’n grafische kracht, maar het plastic en de blokken zien er werkelijk prachtig uit. De camera zit ook een pak dichter op de actie, waardoor je de vele details beter spot en een beter gevoel van de gevechten en gebeurtenissen krijgt.

Conclusie

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga is een geweldige eerste build voor de Xbox Series. TT Games heeft hard gewerkt om iedereen die van LEGO en Star Wars houdt te geven waar ze van houden. Perfect is het allemaal niet en je krijgt als speler nog steeds te maken met camera en AI-problemen, maar dat bederft pret zeker niet. Dit is veruit de beste LEGO-game tot nu toe, ideaal om een potje te gamen met alle gezinsleden en samen de Skywalker Saganog eens opnieuw te beleven door een geblokte bril.

Reacties

Login of registreer om te reageren.