Tim Colman | Monday 9 Jan 2023, 21:44

Firaxis doet iets met Marvel: leuke tactische game of onzin? Lees onze recensie!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Sterke balans tussen tactiek en actie
  • Al je favoriete Marvel-figuren passeren de revue
  • Prima voice acting
  • Grafisch wat ondermaats
  • Zijmissies vaak te lang en moeilijke fetch-quests

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.

Bij de aankondiging dat Firaxis, het bedrijf achter turn-based franchise XCOM, ging werken aan een Marvel game wist ik niet heel goed wat ik kon verwachten. XCOM staat voor mij synoniem met permadeath, hartverscheurende keuzes en meedogenloze AI, iets wat ik minder aan Marvel koppel na de eerder casual ervaringen van The Guardians of The Galaxy, Spiderman en de vele Marvel Lego games.

REVIEW

Iets voor true believers

Nu is het zover en ligt het resultaat in de winkel onder de naam Marvel’s Midnight Suns. Ik was aangenaam verrast, de samenvoeging van de twee op het eerste gezicht tegenstellingen heeft tot een frisse aanpak geleid die balans vind tussen doordachte en vastberaden tactiek en een ploeg vol explosieve superhelden. Je speelt Marvel’s Midnight Suns met een party van drie superhelden: The Hunter (het hoofdpersonage) gecombineerd met Doctor Strange, Iron Man, Captain Marvel, Blade, Ghost Rider, Nico Minoru uit The Runaways of Magik uit de X-Men. Niet getreurd als jouw favorietje niet terugvindt in dit lijstje, doorheen de game speel je nog een pak andere superhelden vrij. The Hunter kan je helemaal naar eigen wens vormgeven van uiterlijk tot gepersonaliseerde move set. Die move set wordt in de game getoond als een set kaarten die je kan verzamelen en upgraden. Een groot deel van het spel is uitzoeken welke deck bij elk personage (en je speelstijl) past. Deze aanpasbaarheid dwingt je om elke missie en elke held doordacht te benaderen, waardoor het des te bevredigender voelt als je een horde slechteriken overwint - het is zeker een grotere prestatie dan gewoon op de 'punch'-knop drukken in een actiespel totdat iedereen neervalt.

Grafisch gezien vind ik de game wel niet helemaal op Marvel-niveau. Hoewel het spel er in de trailers geweldig uitzag en ook in de tussenfilmpjes die glans behoudt, ziet de gameplay er van minuut tot minuut soms niet heel gepolijst uit. Het uitstekende stemwerk van de cast maakt dat wel goed. De dialogen gaan er wel een over, maar elk personage krijgt voldoende achtergrond en je krijgt als speler een goed zicht op hun voorkeuren, antipathieën en dingen waar ze graag over praten.

Voor alles een eerste keer

Ik ben zelf niet de grootste kenner van turn based strategy games of rpg’s. Ik speelde eerder al Mario + Rabbids, een uurtje XCOM en de Final Fantasy VII remake. Ik snap dus wat het ongeveer betekent, maar meer ook niet. Voor wie zich nog nooit aan een turn-based strategiespel waagde heb ik goed nieuws. Marvel's Midnight Suns legt goed uit hoe dit systeem werkt, laat je geleidelijk kennismaken met nieuwe elementen en geeft je genoeg kansen om de kneepjes van het vak te leren zonder dat er ernstige gevolgen op het spel staan. Al snel weet zelfs de meest onervaren speler wie zijn favoriete helden zijn, wat hun favoriete moves zijn en hoe ze samen met andere personages een geduchte kracht vormen op het slagveld. Op dat slagveld krijg je te maken met een reeks vijanden, aangevoerd door de bovennatuurlijke grote slechterik Lilith, een eeuwenoud kwaad dat chaos wil veroorzaken. Het Midnight Sun team wordt speciaal opgericht om Lilith aan te pakken en brengt een groep mystieke buitenbeentjes samen die met de hulp van enkele top Avengers de dreiging willen verslaan.  Lilith werkt samen met Hydra, waardoor ze over een eindeloze voorraad schurken beschikt die ze naar je toe kan gooien, en ze rekruteert ook bekende vijanden uit het Marvel-universum, waaronder Venom en Sabretooth. Net zoals elke held anders is, brengt elke schurk zijn eigen unieke eigenaardigheden in de strijd, waardoor de gevechten nooit te repetitief worden. In feite is het altijd spannend om een nieuwe gevechtssituatie te beginnen en je hersenen te gebruiken om de beste oplossing te bedenken.

Meer dan turn-based tactics alleen

Tussen de missies door krijg je ruim de tijd om The Abbey te verkennen, het spiksplinternieuwe hoofdkwartier van de Midnight Suns. Tussen de missies door zul je merken dat de game ook een uitgebreide RPG biedt na de pure turn-based tactics. Er is zelfs een heel Midnight Suns vriendschapssysteem, waarin je bevriend kunt raken met alle iconische personages door middel van gesprekken, ontmoetingen, complimenten, advies en verschillende kleine missies. Ben je gek van Marvel en alle relaties tussen de verschillende personages? Dan zou dit wel eens je favoriete stuk van de game kunnen worden. Naast het verkennen van de relaties tussen de verschillende personages biedt The Abbey ook mooi wat downtime om balans te brengen met de intense gevechten. Nu de twee delen staan wel niet los van elkaar, keuzes die je maakt in de Abbey hebben wel degelijk een invloed tjdens de gevechten.

Maar The Abbey is niet altijd fun. Sommige personages vragen je bijvoorbeeld om grondstoffen te verzamelen waarmee ze dingen kunnen bouwen of waarmee ze je op verschillende manieren kunnen helpen. Deze middelen zijn echter niet echt makkelijk te vinden, en het kan gebeuren dat je langer dan je zou willen rondloopt in bepaalde delen van The Abbey. Het spel is ook best krenterig met cosmetisch upgrades voor The Hunter, je hebt heel wat uren op de teller voor je wat variatie in je kleerkast krijgt. Het past allemaal in het tempo dat de game voor ogen heeft: rustig elke avond de personages leren kennen en op methodische manier de gevechten aanpakken.

Conclusie

Marvel’s Midnight Suns is zeker goed geslaagd in z’n opzet om de wereld van Marvel en die van turn based action games samen te brengen. Het vergt wel een pak inzet van de speler: je moet bereid zijn er tijd en moeite in te steken om er het beste uit te halen. Als je de gezelligheid in de Abbey vermijdt en je altijd naar de volgende missie haast, mis je de humor en de rode draad die er alles aan doet om alle personages en concepten van het spel bij elkaar te houden. Turn-based veteranen met een liefde voor Marvel moeten niet twijfelen, maar ben je nieuw in het genre hou dan rekening met de nodige tijd voor die je nodig gaat hebben om aan de gameplay te wennen.

Reacties

Login of registreer om te reageren.