Tim Colman | Wednesday 14 Jun 2023, 20:54

Het origineel kwam uit in 1995, en nu is er een herziene versie voor je Xbox!

Review

Rating 6/10
User rating 0/10
  • Veel levels met diverse geografie
  • Snelle gameplay
  • Rijk universum met veel details
  • Oppervlakkige gameplay die snel verveelt

Gespeeld op Xbox Series X.

Terminal Velocity geeft me een stevige flashback naar 1995. De game stond op een demodisc die meekwam met het tijdschrift PC Gameplay, en de pure rauwe gameplay van de flightsim stond zelfs in demovorm garant voor snel speelplezier. 3D Graphics waren net nieuw en first-person flight simulators op het toppunt van populariteit. M’n vrienden en ik stonden verbaasd van het gevoel van snelheid die de game realiseerde. En het feit dat je boven de wolken kon vliegen en dan in een duikvlucht het wolkendek kon breken was ongezien. Gelukkig voor degenen die het origineel niet op DOS of Windows 95 hebben gespeeld, heeft uitgever Ziggurat het spel afgestoft, bijgewerkt voor moderne platforms en opnieuw uitgebracht als Terminal Velocity: Boosted Edition.

REVIEW

Zeg niet Remaster, maar Boosted

Verwar "Boosted" echt niet met geremasterd of opnieuw gemaakt. Hoewel Ziggurat en de oorspronkelijke ontwikkelaar Terminal Reality de graphics hebben opgeschaald, de draw distance hebben vergroot, de framerate hebben versneld en het geluid opnieuw hebben ontworpen, is dit verder dezelfde software uit 1995 met alle plus- en minpunten erbij.

Voor zo’n oude game is de wereld verrassend stevig uitgebouwd. De game kan steunen op verschillende werelden, technologieën en conflicten om het voor de speler boeiend te houden. Elke missie start met een uitgebreide briefing die je informeert over de planeet, afstand tot de aarde en de verschillende installaties en vijanden die je tijdens de missie gaat ontmoeten. Deze kleine details geven je het gevoel dat je door het heelal stuitert in een avontuur om je thuisplaneet te redden, en niet gewoon een reeks levels uitspeelt.

Heel het universum door

De game heeft 27 levels, verspreid over tien verschillende omgevingen. Ze variëren erg van kwaliteit, maar één ding is zeker: ze zijn allemaal gigantisch en bieden veel mogelijkheden om op verkenning te gaan. Bovendien is elk level geografisch uniek, met verschillende vijandelijke vaartuigen en omgevingskenmerken. Je begint in een bergachtig gebied en bevindt je al snel op een vulkanische planeet of een wereld vol zand. Ondanks de variatie in levels is de gameplay wel heel monotoon. Je gaat van checkpoint en checkpoint en schiet je vijanden en hun opstelling neer.

De gameplay is dus vrij oppervlakkig, maar biedt wel korte stoten aan plezier. Een flight simulator kan je Terminal Velocity moeilijk noemen, het is puur arcadeplezier dat dicht aanleunt bij de stijl van een game als Descent. Je vliegtuig, de TV-202 manoeuvreert door de lucht als een Lotus Exige zonder zich druk te maken over de wetten van de fysica. Je doorkruist de levels aan een duizelingwekkende snelheid terwijl je je hele arsenaal op je tegenstanders loslaat. Leuk op zich, maar niet lang.

Een multiplayer optie heeft deze Boosted Edition niet, maar de heruitgave heeft wel een aantal technologische aanpassingen die het spel boven het origineel tillen en het toegankelijker maken voor een modern publiek. Dit zijn onder andere breedbeeldondersteuning, een vloeiend framerate, verbeterde rendering van de lucht en een sterk vergrote draw distance. De mist die in de oorspronkelijke versie overal leek te hangen is aanzienlijk teruggedrongen. Tot slot heeft Terminal Reality de geluidskanalen uit 1995 opnieuw ontworpen voor meeslepende surround sound.

Conclusie

Terminal Velocity: Boosted Edition verrast misschien het meest door een game uit 1995 puur over te zetten met lichte updates. Geen remaster of remake, maar de originele game in topconditie. Natuurlijk maakt dit de minpunten des te pijnlijker en Terminal Velocity mist echt wel diepgang in z’n gameplay om vandaag lang (genoeg) te overtuigen. Aanrader voor iedereen die de game speelde, of die demo natuurlijk, in 1995.

Reacties

Login of registreer om te reageren.