Casper Egas | woensdag 9 Nov 2016, 20:00

Gluren bij de buren: Playstation VR. Hoe leuk is het? En is dit de toekomst, ook voor Xbox? Lees hier verder.

Het heeft naar mijn mening nog nooit zo weinig uitgemaakt welke console je kiest. Heb je een Xbox One of een Playstation 4, het verschil is nihil. Alleen met de Wii U heb je een noemenswaardig andere beleving, maar of je daar nou zo gelukkig van wordt, is maar de vraag. Nu is er voor het eerst een belangrijk verschil ontstaan met de Playstation VR. Virtual reality is momenteel helemaal hot en ook Microsoft heeft al aangekondigd dat ze met haar partners in deze markt zal stappen. Voor de consolebezitters is er momenteel echter slechts één keuze, en daar moet je toch echt voor bij de concurrent zijn. Ik vraag me af in hoeverre dit soort producten de massa zullen bereiken en in hoeverre de Playstation VR de hoge aanschafprijs van ten minste vierhonderd euro rechtvaardigt.

Gluren bij de buren:
indrukken van de Playstation VR

Playstation VR

Na ruim twee weken met de VR denk ik redelijke indrukken te kunnen geven van het product. Daarnaast zal ik korte impressies van een groot aantal spellen geven, compleet met koopadvies en misselijkheidsschaal. Misselijkheid? Ja, want je moet een sterk evenwichtsorgaan hebben om van sommige spellen na verloop van tijd niet misselijk te worden. Dit is naast de prijs van vierhonderd euro voor de bril met alle aansluitingen (kabelmania!), zestig euro voor een camera (verplicht) en tachtig euro voor twee Move-controllers (niet voor alles nodig) mijns inziens het grootste nadeel van de VR. Natuurlijk kun je wat geld uitsparen als je al een camera en Move-controllers hebt, maar of je misselijk wordt of niet zal je echt zelf moeten ervaren.

Afgesloten van de wereld

Ik heb veelvuldig andere mensen laten proberen en denk hierdoor een beter beeld te kunnen geven van de voor- en nadelen van de VR. Het opzetten van het ding gaat vrij gemakkelijk, met twee handige knoppen om het grote apparaat goed op jouw hoofd af te stellen. Ondanks dat het gewicht vrij groot is, voelt hij niet zwaar door een optimale gewichtsverdeling. Ik vind de Playstation VR dan ook veel comfortabeler dan de Oculus Rift. Toch vraag ik mij af of iedereen het zal zien zitten om helemaal afgesloten van de werkelijkheid met een grote helm op zijn of haar hoofd in de huiskamer te gaan zitten. En afgesloten dat ben je, je ziet niets anders meer en met een headset hoor je niets anders meer. Je verliest het besef van tijd en mensen zouden ondertussen het hele huis leeg kunnen halen zonder dat je iets merkt (totdat ze de console meenemen).

Natuurlijk is de belangrijkste vraag of het indrukwekkend is. Die vraag kan ik volmondig met "ja" beantwoorden. Ik was voor het eerst sinds de Dreamcast echt onder de indruk van een nieuwe console of accessoire. Je waant jezelf echt in een andere wereld en het is fantastisch om alle kanten op te kunnen kijken. Het is zelfs zo realistisch dat je hersenen totaal in de war raken. Zo beleefde ik een achtbaanrit bijna alsof ik zelf in een karretje zat, compleet met buikgevoel en dacht ik bij mezelf, nu moet ik mijn controller niet laten vallen, want dan vind ik hem nooit meer terug. Natuurlijk wist ik wel dat ik gewoon op een stoel zat en dat er gewoon een vloer was, maar het is gemakkelijk jezelf helemaal te verliezen in de virtuele wereld. Dit belooft wat voor echt indrukwekkende fantasy en science fiction games.

Vooraf was er wat angst over de presentaties van de Playstation VR; de resolutie zou te laag zijn en de Playstation zou niet sterk genoeg zijn. Bij de meeste spellen merk je hier vrijwel niets van. Grafisch zijn de spellen misschien niet zo mooi als reguliere PS4-spellen, maar zitten daar niet ver achter. Bij enkele spellen is de resolutie van 1080P per oog wel wat problematisch. Neem bijvoorbeeld Driveclub, dat er echt niet goed uitziet. Het is nog spannend wat de nieuwe Playstation Pro zal kunnen verbeteren aan de prestaties van het apparaat.

De VR gebruikt zoals gezegd de bestaande camera en de bestaande (Move-)controllers. Deze functioneren doorgaans goed genoeg en besparen geld voor mensen die deze accessoires al in huis hebben. Enkele spellen laten echter wel zien dat het soms wat behelpen kan zijn. Zo is de kijkhoek van de camera vrij klein en kun je niet ver weglopen. Ook de Move-controllers zijn niet altijd precies, vooral wanneer de camera ze niet goed kan zien.

Hardware is alleen de moeite waard met goede software. Er zijn meteen een stuk of twintig games beschikbaar, dus de keus is groot. Het gaat hier echter grotendeels om kleinere ervaringen en niet om grote AAA-producties. Het is dus makkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien. Ik heb een vijftiental spellen getest en zal mijn indrukken voor je opsommen.

VR Worlds

Dit is een verzameling van korte minispelen en zou ideaal zijn als het bijgeleverd zou zijn met het apparaat. Helaas is dit niet het geval en moet je bijna de volle mep betalen. Voor deze prijs is het geen aanrader, omdat enkele minispellen zeer snel vervelen en andere helemaal de moeite niet waard zijn. Zo is er het erg korte, maar toffe London Heist-scenario, waarin je als gangster een overval pleegt. En de leuke, maar niet interactieve duikervaring, het zeer suffe rodelspel en het zeer misselijkmakende verzamelspel Scavenger’s Oddesey. Ook heb je een soort simpele breakout-ervaring genaamd Danger Ball.

Kans op misselijkheid: groot (afhankelijk van spelonderdeel)
Koopadvies: niet kopen
Website: klik

Playroom VR

Voor iedereen gratis te downloaden. De Playroom is een verzameling minigames met de focus op multiplayer. Je kunt in de meeste spellen tegelijk met controllers op het tv-scherm spelen samen met of tegen de VR-speler. Een erg leuk concept dat veelbelovend is voor de toekomst. De spellen zijn echter zo eenvoudig en grafisch ondermaats, dat je er snel op uitgekeken zal zijn.

Kans op misselijkheid: gemiddeld (afhankelijk van spelonderdeel)
Koopadvies: gratis!
Website: klik

Driveclub VR

Als je Driveclub al kent, dan weet je precies wat je kan verwachten met dit spel. Dit dure spel is dan ook goedkoper voor seizoenspashouders van Driveclub. Natuurlijk voegt de VR-ervaring realisme toe en geeft het de mogelijkheid om het interieur van de auto’s eens goed te bekijken. Er is echter zeer merkbaar ingeleverd ten opzichte van het origineel als het gaat om de graphics: het spel ziet er gedateerd uit en heeft een grauwe pixelige look. Als daarnaast ook het aantal races nog sterk is afgenomen blijf je met een bekocht gevoel achter.

Kans op misselijkheid: groot
Koopadvies:
niet kopen
Website: klik

Rez: Infinite

Rez: Infinite is in feite grotendeels hetzelfde spel dat eerder al uit is gekomen op de Dreamcast, Playstation 2, Playstation 3 en Xbox 360. Naast de volledige VR-implementatie is er slechts één nieuw level genaamd Area X toegevoegd. Toch is dit spel fantastisch. De vreemde, wireframe-achtige graphics en de pulserende muziek dompelen je onder in een geweldige fantasiewereld. De controller of Move-controller pulseert mee en laat je vergeten dat Rez eigenlijk alleen een on rails shooter is. Het spel is door de mogelijkheid om opzij te kijken wel wat makkelijker geworden en het gebrek aan nieuwe content is wat tegenvallend. Area X, waarin je vrij kunt rondvliegen laat zien hoe geweldig het spel kan zijn en doet verlangen naar meer.

Kans op misselijkheid: gemiddeld
Koopadvies: kopen
Website: klik

Hatsune Miku: VR Future Live

Dit spel is bijna een demo te noemen en bevat slechts zeven liedjes en zeer beperkte gameplay. Toch was het voor een Miku-liefhebber zoals ik de aankoop zeker waard. Je waant je in dit spel namelijk in het publiek van een enorm Miku-concert. Het is erg tof om het personage ineens echt voor je te zien en bijna aan te kunnen raken. Het is de bedoeling om op de muziek, als eenheid met het publiek te zwaaien met een gloeistok en te roepen of mee te zingen (veel succes…). Een wat complexere manier van interactie, waarbij het beter was geweest als je ritmegevoel meer op de proef werd gesteld. Ook het kleine aantal (en al eerder uitgegeven) nummers stelt wat teleur. Er komen later nog uitbreidingen op de markt.

Kans op misselijkheid: klein
Koopadvies: alleen voor fans
Website: klik

Headmaster

Je bent in Headmaster opgesloten in een verdacht veel op een gevangenis lijkend trainingscomplex. Je moet hier niets anders doen dan voetballen koppen tegen en in doelen. De registratie van de kopbewegingen is goed en oefening baart kunst, maar dit kan niet verhullen dat dit spel wel heel eentonig is.

Kans op misselijkheid: klein
Koopadvies: niet kopen
Website: klik

RIGS: Mechanised Combat League

Dit is één van de weinige volwaardige games in de launch lineup van Sony. RIGS is een first-person arenashooter met mechs. De grote robots, compleet met indrukwekkende cockpit zien er erg mooi uit. De arena's zijn daarmee vergeleken wat simpel, maar verpesten de mooie look van het spel niet. Helaas is de gameplay weinig bijzonder te noemen. Als dit geen VR-game was geweest, dan had niemand ernaar omgekeken. Ook problematisch zijn de snelle en veelvuldige zijwaartse en opgaande bewegingen, waardoor veel spelers snel misselijk worden. De ontwikkelaar heeft het probleem zelf ook gezien en moedigt beginnende spelers aan in korte sessies te spelen. Vreemd is echter de lange tutorial, waardoor de eerste ervaring met dit spel voor veel mensen met een onaangenaam gevoel zal eindigen.

Kans op misselijkheid: groot
Koopadvies: niet kopen
Website: klik

Job Simulator

In Job Simulator wordt op een ludieke manier gesimuleerd hoe een viertal banen in de toekomst eruit zouden zien. Al het werk wordt gedaan door robots, waardoor mensen willen ervaren hoe het geweest moet zijn om echt te werken. De klusjes zijn grappig, maar worden op den duur eentonig. Na een half uur in de keuken was ik het spel al zat. Ook helpt het niet dat je in dit spel regelmatig tegen de limieten van het vrij kleine speelveld aanloopt waarbinnen de Playstation camera jouw Move-controllers nog detecteert.

Kans op misselijkheid: klein
Koopadvies: niet kopen
Website: klik

Battlezone

Battlezone is een remake van een oude arcadeklassieker. Het origineel had een speciaal scherm met vectorgraphics, hetgeen in de remake goed gesimuleerd wordt. Het simpele uiterlijk, op de gave in tank view na, doet geen afbreuk aan het simpele, doch verslavende concept. De kaart is opgedeeld in sectoren, die je achtereenvolgens kunt kiezen. Veel sectoren bevatten missies waarin je met een snel bewegende futuristische tank van alles stuk moet schieten. Slaag je hierin, dan kun je jouw voertuig opwaarderen. Verlies je al je levens, dan begin je weer helemaal opnieuw. Een geslaagde arcadegame, ware het niet dat het spel mij vrij snel misselijk maakte.

Kans op misselijkheid: groot
Koopadvies: kopen
Website: klik

Hustle Kings VR

Het spel ziet er prachtig uit en speelt heerlijk, voor zover je tegen je verlies kan. Dit poolspel biedt een mooie en uitdagende poolervaring met online multiplayermogelijkheid. Toch blijft het mijns inziens wat suf om urenlang virtueel te gaan poolen. Het spel doet niets fout, maar weet mij daardoor toch niet te overtuigen.

Kans op misselijkheid: klein.
Koopadvies: alleen voor fans.
Website: klik

Until Dawn: Rush of Blood

Voor veel mensen misschien wel de leukste VR-game van dit moment. Rush of Blood heeft niet gek veel te doen met Until Dawn en lift mee op de naam. Het gaat hier namelijk om een on rails shooter, waar je dit keer letterlijk in een karretje op rails rijdt. In beide handen heb je pistolen met lampen erop, schijnend in alle hoeken van de creepy omgeving. Vooral met Move-controllers is hierbij de besturing heel intuïtief. Het gaat echter om de afwisseling van snelle schietactie, rustmomenten, snelle achtbaanritten en schrikmomenten, waardoor het spel een echte rollercoaster wordt. Lang is Rush of Blood niet, maar voor twintig euro is het een spannende ervaring die je niet mag missen. Het spel bevat erg toffe en creatieve schrikmomenten; mijn moeder viel er zelfs door van haar stoel.

Kans op misselijkheid: gemiddeld
Koopadvies: kopen
Website: klik

Keep Talking and Nobody Explodes

Misschien nog wel beter dan Rush of Blood is Keep Talking and Nobody Explodes. Een spel waarbij je minstens twee spelers nodig hebt. De speler met de bril ziet een tijdbom, de andere speler of spelers zien een instructieboek op het tv-scherm. Het is de bedoeling dat met goed overleg en slim puzzelen het lukt om samen steeds ingewikkeldere bommen onschadelijk te maken onder tijdsdruk. Het concept werkt bijzonder goed en heeft een enorm grote one-more-go-factor. Zo moet je draadjes doorknippen, morsecodes ontcijferen, codes onthouden en meer. Het is de ideale mix van vaardigheden voor een coöperatief spel. Of je nu met bril op zit of zonder, je zal het sowieso naar je zin hebben.

Kans op misselijkheid: klein
Koopadvies: kopen
Website: klik

Eve Valkyrie

Dit is eigenlijk een vrij simpele ruimteshooter met de focus op online multiplayer. Kies een ruimteschip, ga online en begin met knallen. Het spel is intuïtief, oprecht leuker door de toevoeging van VR en biedt een aantal leuke modi en een boel unlockables. Toch kan de mooie VR-presentatie niet verhullen dat Eve Valkyrie een simpel spel is dat niet weet te verrassen. Een leuke campagne had misschien voor wat meer spelplezier kunnen zorgen.

Kans op misselijkheid: gemiddeld
Koopadvies: twijfelgeval
Website: klik

Super Stardust Ultra VR

Dit is in feite een simpele conversie van het al eerder uitgegeven Super Stardust Ultra naar VR. De gewone modi zijn verslavend en bieden een snelle Geometry Wars-achtige shooterervaring. Daarnaast is er nog een nieuwe 3D-modus die buitengewoon snel verveelt en het misselijke gevoel dat ik achteraf had totaal niet waard was.

Kans op misselijkheid: groot (afhankelijk van het spelonderdeel)
Koopadvies: niet kopen
Website: klik

Tumble VR

Tumble VR is een puzzelspel waarbij je vooral blokkentorens moet bouwen. Met een Move-controller kun je de mooi afgewerkte blokken stapelen en er allerlei puzzels mee oplossen. De besturing is hierbij heel natuurlijk en het concept leent zich uitstekend voor virtual reality. Naast de vele puzzels voor één speler, is er ook een asynchrone multiplayermodus waarin de ene speler bouwt en de andere speler sloopt. Persoonlijk speel ik dit spel liever in mijn eentje.

Kans op misselijkheid: klein
Koopadvies: kopen
Website: klik

Conclusies

Ik ben onder de indruk van de Playstation VR als apparaat, maar ik ben niet erg onder de indruk van het spellenaanbod. De meeste games kunnen nauwelijks beschouwd worden als volledige spelervaringen en zijn wat aan de dure kant voor wat je als consument krijgt. De potentie is er wel, dus als de VR goed zal verkopen, dan is het waarschijnlijk dat die topgames nog wel zullen verschijnen. Het is echter erg onzeker in hoeverre het product een succes zal worden. Zal het de kant op gaan van 3D-televisies en de Kinect, of is het een innovatie die zal blijven en zal worden geaccepteerd door de massa? De prijs is hiervoor de eerste barrière, maar het is aan te nemen dat deze nog zal dalen.

Het tweede mogelijke probleem is of mensen het wel zien zitten om regelmatig afgesloten met een grote bril te gaan zitten en daarnaast of ze niet afhaken nadat ze een onprettig misselijk gevoel voelen. Ik merkte zelf na verloop van tijd enige gewenning, dus waarschijnlijk is het niet onoverkomelijk, maar bijna iedereen die ik met de VR heb laten spelen had er in meer of minder mate last van. De Playstation VR is een indrukwekkend product, maar niet zonder flinke keerzijden. De tijd zal uitwijzen virtual reality de toekomst is. Ik denk zelf van niet.

Reacties

lwn 7 jaren,5 maanden geleden

Ik heb altijd wel uitgekeken naar EVE Valkyrie. Ik denk dat VR en ruimteschepen een goede combi zijn, omdat je zelf niet hoeft te lopen. Dat maakt de hele ervaring wat natuurlijker.

Ze hebben VR wel eens vergeleken met de allereerste films die zijn gemaakt. We hebben nog zeker een heleboel jaren te gaan voordat het product/ content volwassen wordt.

Sen 7 jaren,5 maanden geleden

Die combinatie werkt inderdaad erg goed. Jammer dat het spel zo weinig content biedt voor een hoge prijs.

maxqubit 7 jaren,5 maanden geleden

Mooi artikel en een prima opsomming van de games. Interessant is jou (deel)conclusie ... "De tijd zal uitwijzen virtual reality de toekomst is. Ik denk zelf van niet."

Ikzelf kan me nauwelijk voorstellen dat VR niet doorzet. Als deelgebied dan. Ok, bij 'gewone' games voor casual gamers, is het in eerste instantie niet essentieel. En misschien nooit. Maar neem het flight, space, race sim gebeuren. Daar zie ik VR echt niet meer weggaan als het gesettled is.

Verder komt VR ook via andere ingangen binnen. Ontwerpers die hun klanten middels VR ahw 'In' hun ontwerp plaatsen.

Ik denk dat VR onontkoombaar is (voor deel gebieden), en dus een blijvende aanvulling wordt (en sommige genres waarschijnlijk gaat overnemen, hardcore sims)

[TCR]-[spiderma 7 jaren,5 maanden geleden

Leuk om je ervaring te lezen.

Bij de aangschaf van mijn VR-bril heb ik gelijk de spellen VR-worlds, Battlezone en Valkyrie gekocht. Het leuke aan VR, is de ervaring delen met vrienden en familie, en heb dan ook veel mensen de VR-bril uit laten proberen.

Nou moet ik wel zeggen, ik heb nog nooit last gehad van duizeligheid, misselijkheid o.i.d. bij VR, maar verbaasde mij wel over de hoeveelheid mensen die hier wél last van hadden.

De meeste hiervan hadden echter last van een lichte duizeligheid, of een 'raar gevoel in hun hoofd', bij de eerste keer dat ze de VR-bril gebruikte, en daarna eigenlijk niet echt meer.

Maar gevoeligheid hiervoor of niet, het blijft naar mijn mening toch een (weliswaar prijzig) topproduct, omdat er ook eenvoudigere spellen zijn die toch de VR-ervaring optimaal te weeg brengen, zonder al teveel risico op misselijkheid. Echter is het aanbod van deze spellen nog erg schaars.

Overigens ben ik van mening dat VR-worlds een beetje ontbreekt aan je lijstje. Het spel bestaat uit verschillende (mini)games en maakt op verschillende manieren gebruik van de VR-mogelijkheden, met als duidelijke topper 'The London Heist'. Net als vrijwel alle andere VR-spellen is het aantal speeluren zeer beperkt, maar de The London Heist had bij mij en mijn vrienden wel een vrij grote replay value, omdat het schieten met de move controllers erg realistisch aanvoelde, en je lekker interactief kan klooien in je omgeving.

Sen 7 jaren,5 maanden geleden

Bedankt voor jullie reacties. VR Worlds staat er overigens wel in.

Ik denk dat je echt niet moet onderschatten hoe lastig de motion sickness is voor veel mensen. Ik ben zelf nooit ernstig misselijk geworden, maar ik heb er bij sommige games nog altijd last van, zeker wanneer ik langer speel dan een half uurtje. Zelfs uitgevers zien het probleem en geven aan dat een flink deel van hun eigen personeel (ongeveer de helft) er last van heeft.

maxqubit 7 jaren,5 maanden geleden

Ik heb sinds een dag nu zelf een PS VR + PS4 PRO en kan nu zelf meepraten:)

Mijn allereerste reactie was 'Wow, het (VR) werkt echt'. En eigenlijk hierdoor weet ik al zeker dat VR zal doorzetten. Ik had na een tijdje (Driveclub VR) wel een opkomend ongemakkelijk gevoel (soort draaierigheid), en ben er toen mee gestopt. Ik ga er een beetje van uit dat je aan VR moet wennen, dus met beperkte sessies de VR tot je nemen (en het niet tot misselijkheid laten komen).

Bij Jackal Assault (CoD VR) had ik bij het einde bijna hoogtevrees toen ik zo boven Italie zweefde:)

maxqubit 7 jaren,5 maanden geleden

Na een aantal dagen/sessies spelen moet ik inderdaad constateren dat ik nog wel last heb van opkomende misselijkheid. Ik hou dan op, maar het blijft jammer. Ik ga er even vanuit dat er sprake is van gewenning, maar ik kan niet ontkennen dat het (VR) een behoorlijk impact kan hebben. Eens kijken of ik deze fase doorkom. Ik betrap me erop dat als ik aan een bepaalde game denk dat ik dan al bijna geen zin meer heb:) ... en dat lijkt me zeker niet de bedoeling. Internet staat vol met (soms goed bedoelde) tips. Die ga ik maar eens uitpluizen. https://www.google.nl/search?q=ps+vr+motion+sickness

Grand 7 jaren,5 maanden geleden

Helder verhaal Casper. Ik verwacht zelf dat VR inderdaad voor sommige genres echt een toevoeging is. Ik vond het wel opvallend dat een 'simpel' spel als Keep talking het leukste was. Als ze meer van dit soort ervaringen bedenken, dan kan het nog een mooie toekomst hebben.

Login of registreer om te reageren.