Dorian de la Fosse | dinsdag 30 Jun 2020, 21:12

Zin in futuristische racegames? Lees dan hier de review van Antigraviator.

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Het racen steekt goed in elkaar
  • Unieke implementatie van de HUD
  • Aanpasbare voertuigen
  • Online multiplayer niet naar behoren
  • De beschikbare modi zijn vrij standaard

Gespeeld op Xbox One X

Arcaderacers zijn er in veel verschillende vormen en maten. Van Need for Speed tot Mario Kart, iedere gamer kan zich wel vinden in een van die games. Een soort waar je weinig mensen over hoort is het futuristische racetype. Waarschijnlijk komt dit door het grote gebrek aan dit type game, maar met de release van Antigraviator hebben Xbox gamers er weer wat keuze bij. Xboxworld zocht voor jullie uit of de game het spelen waard is.

 

REVIEW

Snelheid zonder zwaartekracht

Antigraviator is een racegame die niet inzet op auto’s. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van voertuigen die wat weg hebben van ruimteschepen. Het voordeel hiervan is dat ze aanzienlijk hogere snelheden halen dan de gemiddelde auto, wat de races intenser maakt.

De game heeft relatief korte laadtijden en het menu heeft weinig poespas. Het is overzichtelijk en makkelijk te bedienen. Vanuit het menu heb je een aantal keuzes. Een daarvan is natuurlijk het offline racen in competities. Zodra je de eerste competitie start zul je zien dat ook hier weinig gebruik wordt gemaakt van randzaken, dat wil zeggen geen cutscenes, verhaal en dergelijke. De race begint gelijk. Persoonlijk vond ik dit prettig; dat maakt het plannen van korte sessies makkelijker, maar ik kan me voorstellen dat je misschien wat meer achtergrond wilt hebben over de banen en voertuigen. Het volgende punt dat gelijk opvalt is het ontbreken van een HUD. De meerderheid van de gegevens, zoals jouw positie en opgespaarde energie, zijn zichtbaar op het voertuig zelf. Dat is een leuke gimmick en het zorgt er voor dat je minder snel wordt afgeleid tijdens races en dat is wel zo prettig.

De races zelf zijn wat je er van verwacht in dit type racegame. De voertuigen gaan snel, dus er vormt motion blur. Een schip bestuurt uiteraard ook anders dan een auto. Zo kan je op hoge snelheid een vin openklappen om makkelijker door de bochten te glijden. Ook kun je met een simpele druk op de knop gebruik maken van een snelheidsboost. De banen zelf hebben daarnaast diverse boostpads en pickups om jouw energie bij te vullen. Zo kan je zelf weer een boost gebruiken om hopelijk vooraan te eindigen. Antigraviator maakt ook gebruik van een vallensysteem. Deze vallen kunnen tijdens de race geactiveerd worden, maar er is maar een korte periode om op de knop te drukken. De notificatie verschijnt, net als de rest van de informatie, ook op de achterkant van jouw voertuig. Als je dus niet goed oplet, mis je de kans om een val te activeren. Lukt dit je wel, dan kan dit resulteren in een aantal zaken, zoals obstakels op de baan of raketten die op de speler voor jou worden afgevuurd. Jij krijgt ook tijdelijk een schild, zodat je zelf beschermt bent tegen vallen. Een leuke toevoeging.

Racen met vrienden

De game zelf heeft diverse modi die je tegenkomt tijdens toernooien, maar je kunt ze ook individueel spelen. Dit zijn allemaal modi die je ongetwijfeld eerder hebt gezien (zoals elimination), dus verwacht geen wonderen. Deze modi zijn ook allen speelbaar in de multiplayer-modus, maar hier komt wel het grootste punt van kritiek de hoek om kijken. Als je kiest voor online multiplayer dan zijn er twee opties: Online tegen anderen of je eigen sessie maken. Voor het testen van de game leek heet mij handig om een privésessie te starten met een aantal vrienden die de game ook hadden, want dat maakt het praten wat makkelijker. Maar het was onmogelijk om bij elkaars sessie te komen. We hebben meerdere malen gerouleerd met het maken van een sessie en uitnodigen van andere spelers, maar zonder resultaat. Ook een snelle Google zoekopdracht gaf niet het verlossende antwoord. Uiteindelijk hebben we besloten om dan toch maar tegen andere spelers te racen en zodra we een match gingen zoeken vonden we alleen elkaar. De conclusie die we daar uit trokken, was dat er weinig mensen online zijn en dat de privésessie een loze functie zou zijn geweest. Erg jammer, maar het racen zelf maakte veel goed.

Wat wel een werkende optie is, is het aanpassen van de voertuigen. Door toernooien te voltooien verdien je geld, waarmee je nieuwe voertuigen en onderdelen kunt kopen. Daarnaast kun je elk voortuig ook enigszins aanpassen, waardoor ieders voertuig uniek is. Verwacht geen diepgaand systeem, zoals te vinden in duurdere games, maar het is een goede functie voor een game als deze.

Conclusie

Antigraviator is een spel met duidelijke plus en minpunten. Het racen is goed in elkaar gezet en ze gaan op een unieke manier om met de HUD. Als je de game online met vrienden wilt spelen, dan heb je kans dat je van een koude kermis thuiskomt. Het zou fijn zijn als de ontwikkelaar dit nog aan kan passen. Verder heeft de game zelf genoeg te bieden met variërende modi en aanpasbare voertuigen, wat veel goed maakt. Dus mocht je nog een futuristische racegame zoeken die je alleen wilt spelen, zoek dan niet verder. Helaas kan ik niet hetzelfde advies geven voor multiplayer-liefhebbers.

Reacties

Login of registreer om te reageren.