Dorian de la Fosse | Thursday 9 Jan 2025, 10:38

Lees hier de review van de nieuwste vliegtuigsimulator!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • De game heeft eindelijk een carrièremodus
  • Grafische upgrade en seizoenen
  • De flightplan-applicatie voegt veel toe
  • Lopen is enorm traag
  • Het renderen van omgevingen kost veel videogeheugen

REVIEW

Gespeeld op PC, ook beschikbaar op Xbox Series X/S

PC specificaties:

CPU: AMD Ryzen 7 7700X
GPU: ROG Strix RTX 3080 10 GB Gundam Edition
Mobo: Asus TUF Gaming B650-PLUS WiFi, ATX
RAM: Kingston Fury Beast 32 GB DDR5-5600 Kit

Het zal niemand zijn ontgaan dan Microsoft Flight Simulator 2024 een hele slechte start had. Op de dag van release was de game nagenoeg onspeelbaar en de dagen die daarop volgden waren vooral gevuld met bugs door overvolle servers. Geen goed begin, en het zorgde er ook voor dat ik een bittere smaak in mijn mond had toen de game eindelijk draaide zoals het zou moeten. Maar de onweerswolkjes boven mijn hoofd veranderden al snel in een blauwe lucht na het echt spelen van de game. De ontwikkelaar heeft zich goed weten te herpakken en hierdoor is de game een waar genot geworden om te spelen.

Een beetje van jezelf

Waar je in Microsoft Flight Simulator 2020 zelf scenario’s moest bedenken tijdens jouw vrije vluchten heeft de nieuwste game in de reeks daadwerkelijk een aantal verschillende modi om uit te kiezen. Verreweg de leukste toevoeging aan Microsoft Flight Simulator 2024 is de carrièremodus. In de carrièremodus begin je vanaf nul, wat betekent dat je geen grote internationale vliegvelden mag kiezen als thuisbasis. Dit komt doordat deze vliegvelden vaak niet de mogelijkheid bieden om een persoonlijke licentie, de zogeheten PPL, te halen. Dus je moet uitwijken naar kleinere, lokale vliegvelden om jouw verhaal te beginnen. De tutorial van de carrièremodus is eigenlijk identiek aan de tutorial van Flight Simulator 202, maar dan met betere grafische pracht en praal. Het is een prima tutorial, maar voor vernieuwing moet je hier niet zijn. Er is echter ook de mogelijkheid om de vlieglessen over te slaan en direct te vliegen voor jouw examen, dus als je zelfverzekerd genoeg bent is dat wellicht een goed alternatief.

Progressie in de carrièremodus is traag, maar erg belonend. Met een PPL, Personal Pilot License, heb je alleen de mogelijkheid om wat toeristen rond te vliegen maar elke vlucht die je doet levert je weer credits en ervaringspunten op. Nadat je een aantal uur hebt gespendeerd, mag je het volgende examen doen, de CPL of Commercial Pilot License. Zodra je dit brevet hebt, opent de wereld een stuk meer. Je kunt verschillende taken uitvoeren om meer credits en ervaring te verdienen en uiteindelijk ontgrendel je ook specialisaties voor jouw CPL. De examens voor de specialisaties zijn aardig pittig, maar de voldoening is groot zodra je een examen hebt gehaald en dus nog meer soorten vliegtuigen kunt vliegen en taken kunt vervullen. Uiteindelijk kan je uitgroeien tot eigenaar van jouw eigen luchtvaartmaatschappij waarbij je ook een hele eigen vloot tot jouw beschikking kan hebben. Een mooi streven lijkt me zo.

Alles zien en bezoeken

Een andere toevoeging is dat je jouw vliegtuig nu praktisch overal aan de grond kunt zetten. Dit kan je doen om bepaalde monumenten, zoals de sfinx in Egypte, te kunnen bezoeken. Het is namelijk mogelijk om uit te stappen en in het eerste persoons perspectief rond te lopen… op gesimuleerde snelheid. Dus als je FPS-games gewend bent dan voelt dit tergend traag aan. Maar los daarvan kan je ook foto’s nemen van de diverse oriëntatiepunten en je kunt zelfs meedoen aan een speciale uitdagingsmodus om plaatsen te bezoeken en te fotograferen.

Het is natuurlijk ook de bedoeling dat een game die zichzelf prijst om de simulatie er ook visueel spectaculair uitziet. Dit wordt natuurlijk gedeeltelijk bepaald door jouw eigen hardware, maar met mijn RTX 3080 had ik niks te klagen op dit gebied. De game heeft een aanzienlijke upgrade gehad ten opzichte van de laatste versie en er zijn nu ook seizoenen toegevoegd. Door een beetje te rommelen met jouw instellingen kan je bijvoorbeeld in de winter over Amsterdam vliegen om te zien dat alle bomen kaal zijn. Stel je de datum echter in op de lente, dan zie je dat alles mooi in bloei staat. Schaduwen zijn nu ook vele malen beter gegenereerd en het is ook mogelijk om geregistreerde natuurgebeurtenissen mee te maken. Zo was er in juli 2024 een zonsverduistering zichtbaar in de VS die je ook gewoon kan simuleren als je de datum goed instelt. Het enige wat ik hierop aan te merken heb is dat het enorm veel geheugen van je videokaart vergt. Vooral als je nog op de grond staat, waarbij alles wordt gerenderd op een groter formaat. Mijn videokaart zat regelmatig tussen de 80 en 90% gebruik tijdens mijn vluchten en ik hoop dat Asobo dit nog kan verfijnen in de toekomst.

Plannen op elk moment

Ik kan nog pagina’s vol schrijven over het oog voor detail dat de ontwikkelaar heeft voor de game, maar ik respecteer jullie tijd teveel om een heel epistel te schrijven. Wat ik echter nog wel wil vermelden is dat er nu een mogelijkheid is om vluchtplannen te maken en in de game te laden. Dit kon in de 2020 versie ook al, alleen waren hier onofficiële websites en apps voor nodig om dit te simuleren. Voor Microsoft Flight Simulator 2024 heeft een partner van Asobo, Working Title, een web gebaseerde applicatie ontwikkeld die kan worden bekeken op elk apparaat met een web browser. Deze applicatie is volledig gratis en geïntegreerd in Flight Sim 2024. Het is zo simpel als inloggen, waarna je wordt getrakteerd op dezelfde EFB (Electronic Flight Bag) als in-game, maar deze kan je nu benaderen op elk gewenst moment en apparaat. De applicatie zit bomvol mogelijkheden en ik moet eerlijk toegeven dat ik nog geen 10% van deze mogelijkheden heb gebruikt omdat ik geen flauw idee heb waar ze voor dienen. Daarnaast is het inladen van jouw vluchtplan wat ingewikkeld, maar zodra het je is gelukt kan je dit plan direct in de game zien. Dit is een geweldige feature en ik zou zelfs zo ver willen gaan dat het een verplichting is voor elke sim vlieger die zichzelf serieus neemt. Dat haalt niet weg dat er wat zaken niet helemaal lekker draaien, zo wordt bijvoorbeeld het brandstofniveau van jouw gekozen toestel niet altijd correct weergegeven, maar dat is iets wat met updates opgelost kan worden. De link naar de vluchtplanner is: https://planner.flightsimulator.com/.

Conclusie

Met Microsoft Flight Simulator 2024 heeft Asobo wederom goud in handen. We mogen absoluut niet vergeten dat de lancering dramatisch was, maar de problemen waren zo snel opgelost dat het geen grote impact had op de rest van mijn tijd met de game. De carrièremodus is een geweldige toevoeging, maar de partner applicatie doet daar nog een schepje bovenop. Al met al is de game geworden wat je er als simulator fan van mag verwachten. 

Reacties

Login of registreer om te reageren.