Terugblik: Grand Theft Auto V

Terugblik

Leoni Santbergen | Monday 20 Oct 2014, 12:05

Iets meer dan een jaar geleden praatte iedereen over dezelfde game, stonden er rijen dik mensen voor iedere winkel die het verkocht en waren er in Amerika op één dag meer ziekmeldingen dan alle andere dagen in het jaar. Op 17 september 2013 was het zo ver: Grand Theft Auto V kwam in de verkoop.

Ik denk dat het niemand ontgaan is die week dat dit spel uitgebracht werd. Zelfs mijn moeder zat voor me bij de brievenbus te wachten terwijl ik aan het werk was en keek graag mee naar hoe ik willekeurig mensen op straat in elkaar stompte. Binnen een week was GTA V het best verkochte spel ooit en is tot op vandaag nog onverslagen.

Grand Theft Awesome V

Collectief werden we meegesleurd in de verhalen van Franklin, Michael en Trevor, die op alle mogelijke manieren hun eigen levens iets aangenamer probeerden te maken. In hun geval betekende dat vooral: meer geld betekent minder problemen. Het drietal zorgde voor aardig wat ‘wow’ momenten, zoals een dusterplane binnen vliegen in een dik vrachtvliegtuig, het perfect uitvoeren van een goed geplande heist of simpelweg het uitzicht als je onder het Vinewood bord stond.

GTA V bracht ons meer vrijheid in een game dan de serie ooit ervoor heeft gedaan. Naast meerdere hoofdpersonages en vrijheid binnen de verhaallijn als het ging om heists, was er zo ontzettend veel mogelijk dat men er weken over heeft gedaan om alle geheimen te ontdekken. Parachutespringen, aliens, diepzeeduiken, alle soorten lol kwamen aan bod. Het spel werd dan ook vol lof ontvangen en naar mijn mening is dat ook meer dan terecht.

Grand Hack Auto: Online

Uiteraard was niet alles perfect in het spel: het puilde uit van de glitches in het begin. Vooral toen GTA Online beschikbaar kwam was het weerzinwekkend hoe veel moeite Rockstar had met het goed draaiend krijgen van deze service. Nu, meer dan een jaar na dato, wordt het spel nog steeds twee keer per maand gepatcht om gaten in het systeem te dichten. En ondanks alles wordt de online modus nog steeds geplaagd door hackers en modders die je in een oogwenk kunnen voorzien van meer geld dan op je tellertje past.

Desondanks is GTA Online nog steeds één van de meest geliefde multiplayers van dit moment en voorlopig zal daar geen verandering in komen. In november wordt GTA V op de next-gen consoles verwacht, waarin we weer helemaal opnieuw kunnen verzwelgen in het spel. Althans, in de single-player, aangezien je je GTA Online personage over kunt zetten.

Next-Gen Auto V

Gaan we op 18 november 2014 dezelfde hype meemaken als vorig jaar? Waarschijnlijk niet. Ondanks dat het spel is aangepast voor de Xbox One en PlayStation 4, zoals blijkt uit de trailer en vrijgegeven screenshots, zullen betere graphics en meer verkeer op de weg niet zorgen voor de enorme hype die het spel eerder al heeft gekend.

In de aankomende versie van het spel kunnen we veel nieuwe dingen verwachten, waaronder betere graphics, meer wilde dieren en meer verkeer op de weg. Nog niet alle veranderingen zijn bekend gemaakt en Rockstar kennende zullen we de meeste pas ontdekken na aankoop van het spel. Wel zal alle DLC die nu beschikbaar is voor het spel meegenomen worden naar de nieuwe consoles.

Conclusie

Grand Theft Auto V is pas een jaar oud, maar zeker al een legende. Het leefde de verwachtingen die geschept waren aardig na en deed zijn voorgangers als GTA: San Andreas en Red Dead Redemption eer aan. Ik zie er heel erg naar uit om het spel volgende maand opnieuw te beleven op de manier waarop het bedoeld is om te spelen, ondanks het feit dat ik het spel al van binnen en buiten ken. Maar het is niet spannend genoeg om mijn moeder weer de hele dag bij de brievenbus te laten wachten.

Reacties

Login of registreer om te reageren.