Gaming in Japan

Patrick Kenawy | Sunday 5 Oct 2014, 14:50

Helemaal aan de andere kant van de wereld ligt Japan, het land van onder andere Nintendo en Sony. Ook het land van kleine schoolmeisjes in te foute kostuums, jongens met de meest absurde kapsels en nog véél meer vreemde dingen. En gaming is daar HUGE! Japan wordt wel eens de hemel qua gaming genoemd, maar is dat wel zo en bovendien, hoe absurd is het daar nou? We gingen op onderzoek in Akihabara in Tokyo om de antwoorden te vinden. Akihabara is dé electronicawijk van Japan. Daar rond lopen was een bijzondere ervaring.

Je kunt pagina’s vol schrijven over de geschiedenis van games uit Japan. Van Pokémon spelen op je Gameboy tot en met je vrienden afmaken met Street Fighter. Naast legendarische games heb je natuurlijk ook legendarische ontwikkelaars zoals Shigeru Miyamoto of Hideo Kojima. Zonder dat je het misschien beseft komt een groot gedeelte uit je jeugd uit Japan. En dan hebben we het niet eens puur over gaming, want wie keek nou niet naar Dragonball Z?

Akihabara

Akihabara

Mekka van gaming

Fan van gaming, anime of manga? Rondlopen in Akihabara is dan misschien wel een stoute droom die eindelijk uit komt. Gebouwen vol met neonlichten, warenhuizen vol met elektronica, AKB48 waar iedereen fan van is en meisjes in kostuums die je vragen om wat te komen drinken in een café. Nu zit een wereldstad als Tokyo al helemaal vol met dit soort dingen, maar het grootste gedeelte kom je tegen in Akihabara, de elektronicawijk in Tokyo, of misschien wel dé elektronicawijk van de hele wereld. Als je in jouw zoekmachine Japan in toetst zie je veek gekke dingen, maar zodra je eenmaal in Akihabara bent valt dat eigenlijk wel mee. Natuurlijk is het soms wat te geeky of pas je met je Westerse cultuur er niet niet helemaal bij, maar om een reis te plannen naar Japan om daar als foute Batman of Mario rond te lopen is not done. Juist de foute toeristen zijn het meest opvallend in de Japanse hoofdstad. Alsof ze voor het eerst een bunker uitkomen.

Maar waarom ga je vooral naar Akihabara? Games, games en nog eens games! Megawinkels met oneindig veel verdiepingen met games, manga en veel andere opmerkelijke artikelen. Van markten vol met action figures tot en met winkels waar je eindelijk je Pokémon kaarten verzameling compleet kan maken. Het is zeker wel handig om op te letten waar je rondloopt, want voor je het weet sta je tussen een aantal normaal uitziende zakenmannen te kijken naar - hentai! Helemaal niet raar hoor, want de pornografische boekjes worden gewoon in de metro bekeken.

Denk je dat je goed bent in gaming? Vergeet het maar. Het niveau daar is totaal van een andere wereld als je een arcadehal binnen komt. Natuurlijk, de games die er gespeeld worden zijn anders dan die we hier spelen. Tenminste, het overgrote gedeelte dan. Er zijn wereldwijd vást meer harstikke veel gamers die losgaan op een game waar je op het ritme van een geluid eindeloos knopjes in moet drukken. Als een gek op knopjes drukken vol met rare figuurtjes en piepstemmetjes, dat is pas echt gamen! Buiten dat zijn er natuurlijk ook de vele arcadehallen vol met verschillende games en grijpmachines. Eén tip mocht je ooit naar Japan gaan: probeer de grijpmachines gewoon niet. Het lijkt altijd alsof je een pluche figuur met een klein tikje zo naar beneden laat vallen. Niet is minder waar, de grijpmachines in Japan zijn het kwaad zelve, je krijgt ze nooit te pakken.

Dan kun je beter je geld besteden aan de verschillende games die je er kunt spelen zoals Street Fighter, Mario of Persona, titels die we hier ook kennen. Doe je liever wat vernieuwends, dan kun je met een plastic pistool in de hand schieten op een horde aan Japanse zombie meisjes, dat is zo schattig. Ben je wel een beetje klaar met gamen, maak dan gebruik van een purikura machine. In deze enorm hippe machines maak je een aantal foto's van jezelf om ze daarna te bewerken, zo kun je eruit zien als een klein kawaii jongetje of meisje. Enorm hip onder de Japanners, want elke Donkey Kong kun je daarmee veranderen in een schattige Peach.

Nintendo, Sony en Microsoft

Je kunt op het gebied van games wel van alles vinden in Japan. Van nieuwe games tot en met volledig nieuwe Nintendo 64's of andere consoles. Zelfs als je op zoek bent naar die ene hele oude game op de SNES zul je ongetwijfeld kunnen vinden. Als verzamelaar van oud spul moet je sowieso een paar extra koffers meenemen wanneer je teruggaat. En dat is dan wel iets magisch, de oude consoles, games en figuren. Ook als je niet eens zo veel bezig bent met gaming is het toch een stukje geschiedenis wat je daar ziet. Genoeg over het verleden, want hoe doen de drie gaminggiganten het daar eigenlijk? Dat Japanse ontwikkelaars en games het tegenwoordig moeilijk hebben is de laatste jaren wel duidelijker geworden. Games zoals Final Fantasy zijn ook niet meer wat ze ooit waren, maar toch barst het van de vergelijkbare titels. Daar moet wel aangegeven worden dat negen van de tien games niet eens richting Europa of Amerika komen, daar is het toch te Japans voor. Maar onze vriendelijke loodgieter of Snake zijn er uiteraard nog steeds in overvloed.

Nintendo zie je in ieder geval echt overal, waar je ook bent in Japan. Hoe ze dat doen is een raadsel, maar zelfs in een overvolle metro zie je de Nintendo DS-spelcomputers overal, hoe druk het ook is, je moet toch nog wel even een Pokémon vangen. Het zal ons dan ook totaal niet verbazen dat je na een middag rondlopen met StreetPass aan op je DS zowat half Japan als vriend hebt kunnen toevoegen. Iedereen heeft er een, je ziet nog net niet een oud vrouwtje tijdens het maken van je maaltijd even checken of ze het wel goed doet met Cooking Mama. Ondanks dat volgens veel gamers Nintendo de laatste jaren een beetje magie is verloren zijn ze nog steeds booming. Qua verkoop kan het beter, maar ga er maar van uit dat er nu hevige gevechten in Japan plaatsvinden met de nieuwe Super Smash.

Persona!

Persona!

Ook Sony blijft gewoon doorgaan, waar vooral de PlayStation Vita erg hot is en constant nieuwe releases ontvangt. In Europa is dat een ander verhaal, daar schreeuwt iedereen dat de handheld van Sony allang dood is. Maar als je ook maar een klein beetje openstaat voor bijzondere games uit Japan dan ga je nog veel plezier beleven. Ook met de Vita valt het gewoon meteen op dat handhels enorm populair zijn in Japan, al is dat in vergelijking met de DS natuurlijk een stuk minder. Over de PlayStation 4 is eigenlijk weinig over te zeggen. De games die er uit zijn in Japan zijn eigenlijk de games die we hier in Nederland ook hebben. Het is dus echt afwachten tot er meer games voor gaan verschijnen.

Als laatste heb je natuurlijk Microsoft. Je zal je best moeten doen wil je iets van het Amerikaanse bedrijf tegenkomen in Japan. Ergens stiekem verstopt zijn wel wat Xbox 360-games te vinden, maar meer dan dat ook niet. Soms lukt een relatie gewoon niet, dat is eigenlijk altijd al geweest met Xbox in Japan. Dat de Xbox One niet loopt, is ondertussen wel duidelijk na de zeer dramatische launch. Daar is het toch te Westers voor, met een PlayStation heb je de meeste games ook en daarnaast verschijnt er in de toekomst ongetwijfeld ook wat games die juist meer gericht zijn op de Japanse markt.

Snaaaaaaaake!

Snaaaaaaaake!

Natuurlijk is een wijk als Akihabara niet het enige wat Japan te bieden heeft, er is veel meer om te beleven op het gebied van games, comics en ander spul. Maar toch is het een basis waar alles naar toe leidt. Loop een maid café binnen en zelfs daar zitten de zakenmannen, families, jongeren of ouderen met hun handheld. Ondertussen drinken ze of eten ze iets dat versierd is met figuurtjes of gezichtjes. Als liefhebber van games is Japan in ieder geval nog specialer dan het eigenlijk al is, zolang je maar die foute kleding thuis laat. Sure, je mag gerust wat gel kopen in vorm van een dragonball om er eindelijk uit zien als Goku. Mijn advies is: koop even wat minder games en spaar voor een trip naar Japan. Sayonara!

Reacties

Nightbringer 7 years, 9 months geleden

Tof stuk :D

Matrix 7 years, 9 months geleden

Er staat geen datum en geen auteur bij dit artikel. Ik ga ervan uit dat het van Fiasco komt?

lwn 7 years, 9 months geleden

Klopt!

Login of registreer om te reageren.