Dorian de la Fosse | Tuesday 25 May 2021, 20:57

Nier Replicant ver.1.22 is een opgepoetste versie van een ouder deel van de serie. Interesse? Lees de review!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Verbeterde gameplay tijdens gevechten
  • Warmere muziek en beter ingesproken dialogen
  • Boeiend verhaal met meerdere eindes
  • Een (potentieel) gamebrekende bug gooide bijna roet in het eten
  • Grafisch gezien duidelijk een oudere game

Gespeeld op Xbox One X.

Nier Automata bleek na release een enorme hit te zijn bij gamers, maar er waren veel mensen die nooit het eerste deel in de serie hadden gespeeld. De eerste game in de serie was Nier Gestalt (Nier in Nederland), een spin-off van de Drakengard-serie. Nu heeft Square Enix een opgepoetste versie uitgebracht, die voort moet bouwen op het succes van Automata, in de vorm van Nier Replicant ver.1.22474487139.

REVIEW

Verwarrende oorsprong

Voor wie niet bekend is met de eerste Nier is hier een korte recap. De wereld wordt geteisterd door een genadeloos virus dat het lichaam van de getroffen personen langzaam aantast met altijd de dood tot gevolg. In deze versie van de game speelde je als een vader die zijn dochter wilde redden van dit virus en zich door niets tegen liet houden. Dit was de versie die in het Westen uit was gekomen voor de Xbox 360. In Azië werd er onderscheid gemaakt tussen de Xbox 360 en Playstation 3-versies. De Xbox 360-versie heette Nier Gestalt terwijl de Playstation 3 versie de naam Nier Replicant kreeg. De game was vrijwel hetzelfde, alleen speelde je hier als een broer die zijn zusje wilde redden. Square Enix heeft bij deze remaster gekozen om één lijn te trekken en daardoor heeft iedereen nu dezelfde game gekregen. En wat voor een game!

Nier and far

Aan het verhaal is weinig tot niet gesleuteld, waardoor bovenstaande omschrijving nog steeds klopt. Natuurlijk was het een erg beknopte uitleg over het verhaal, aangezien er heel veel dingen gebeuren op een manier die wij gewend zijn van Japanse studio’s. Denk hierbij niet alleen aan over de top monsters of schaars geklede personages, maar ook aan een verhaal dat zo bizar is dat je er wel van moet houden. Ook in deze versie van Nier zijn er vijf verschillende eindes om te behalen en dat is goed voor een uur of 70 aan gameplay als je de tijd neemt. Naast het verhaal zit de game ook weer boordevol side missions. Dit zijn veelal missies waarvoor je van de ene naar de andere locatie moet reizen en dit is, zeker in de eerste helft van de game, zonder de mogelijkheid om te fast travellen. Als je alles wil behalen wat de game te bieden heeft zal je alle gebieden dus vaak zien. Wat knap is aan Nier Replicant is dat de game groot aanvoelt, terwijl er maar een handjevol locaties zijn waar je naartoe kunt. Bij bijna elk bezoek aan een locatie is er wel weer iets nieuws te vinden, dus je bent altijd bezig met onderzoeken.

Glimmen na het oppoetsen

Wat wel flink op de schop is genomen is het gevechtssysteem. In het origineel was het vechten niet echt overtuigend uitgewerkt en werd het snel saai, maar in Nier Replicant ver.1.22474487139 zijn er veel invloeden van Nier Automata zichtbaar. De gevechten zijn een stuk sneller geworden en voelen veel meer als een echte actie-RPG. Je wisselt moeiteloos van fysieke aanvallen naar magische aanvallen en kunt deze ook combineren om je vijanden met verve te verslaan. Daarnaast kan je ook beschikken over een aardig repertoire aan wapens, verdeeld over drie verschillende wapen klassen. Er zijn ook diverse magische aanvallen beschikbaar die je kunt mappen naar de vier knoppen aan de voorkant van de controller.

De muziek en de stemmen zijn ook opnieuw opgenomen en de kwaliteit is aanzienlijk beter dan ik gewend was van de game. De nummers zijn nog steeds hetzelfde, maar klinken nu voller en warmer en de stemmen zijn dit keer in staat om je te ontroeren: iets wat goed aansluit bij de setting van Nier Replicant. Op grafisch gebied is het echter wel te zien dat de game niet nieuw is. Er zijn veel tussenfilmpjes waarin de monden van de personages niet meebewegen met de gesproken tekst (niet eens de Japanse tekst als je daar voor kiest) en de omgevingen ogen wat leeg voor een open wereld-achtige game. Daarnaast is het character design goed, maar heeft de kwaliteit van een game van jaren geleden. Het oogt allemaal wel scherper dan voorheen. Qua speelbaarheid zal er voor vele gamers weinig te klagen zijn. Alles loopt soepel en vloeiend en ik heb gedurende mijn 28 uur in de eerste playthrough (ik neem mijn tijd voor RPG’s) maar één bug geconstateerd. Dit was er wel gelijk één die gamebrekend kan zijn. Op een bepaald moment in het verhaal komt er een overgang naar het tweede gedeelte van de game. Dit is niet te missen aangezien er meerdere baasgevechten achter elkaar plaatsvinden zonder de mogelijkheid om je voortgang op te slaan. Na het verslaan van de laatste baas volgt er een interactief tussen filmpje waarin je een keuze moet maken. Nadat ik een beslissing had genomen werd het scherm zwart en wilde het daaropvolgende filmpje niet inladen. Hierdoor bleef ik naar een zwart scherm staren. Na een paar minuten wachten heb ik de game opnieuw opgestart en alle bazen verslagen om er achter te komen dat het nog een keer gebeurde. Na wat bronnen doorzocht te hebben op internet kwam ik er achter dat dit een probleem is dat zelden voorkomt en als het gebeurt over het algemeen PC spelers treft. De derde keer maakte ik eerst een andere keuze tijdens het interactieve filmpje en daarna wilde de game wel doorladen en kon ik verder. De kans dat dit bij jou gebeurt is klein, maar het lijkt me handig dat je dit in het achterhoofd houdt.

Conclusie

Los van een vreemde bug is Nier Replicant ver.1.22474487139 een solide game. De gameplay is soepel en snel en ook de muziek is geweldig om naar te luisteren. Er zijn veel wapens om uit te kiezen en er zijn diverse magische spreuken om te combineren met de fysieke aanvallen. Dit alles is heel goed uitgewerkt. Het verhaal is bizar, maar zal je niet ongemoeid laten als je hier de tijd in wil steken. Het voelt allemaal erg Japans aan, maar dat is ook een reden waarom we het spelen.

Reacties

Login of registreer om te reageren.