Joeri Tits | vrijdag 9 Jul 2021, 19:15

Een recensie van een...boek? Jazeker! In dit artikel bespreken we Bonus Level van Ronald Meeus.

Voor deze recensie zijn we door de uitgever voorzien van een exemplaar van het boek.

Op onze website zal je hoofdzakelijk besprekingen vinden van games. Af en toe verschijnt er ook wel eens een hardware-review. Maar een boekrecensie? Neen, dat is nog niet gebeurd. Voor alles een eerste keer natuurlijk. Ik ben voor jullie aan de slag gegaan met Bonus Level van Ronald Meeus, een boek dat gaat over, hoe kan het ook anders, games!

Ik heb dus de afgelopen twee weekends mijn vrije tijd gespendeerd met niet enkel gamen, maar ook met lezen. Mijn interesse werd gewekt door een artikel in Het Belang Van Limburg, een provinciale krant van Belgisch Limburg.

De ondertitel van het boek is “Op avontuur door 60 jaren videogames”. Zestig jaar is erg lang, maar toch was ik verschoten over het lijvig boek dat mij werd toegezonden. Het boek kent meer dan 450 pagina’s en is onderverdeeld in een heleboel hoofdstukken. Elk hoofdstuk wordt in het boek zeer toepasselijk “level” genoemd en wordt ingeleid door een leuke quote en dito afbeelding van een console of een game.

DE AUTEUR

Ronald Meeus vertelt in de “tutorial” (lees: proloog) hoe hij zijn “echte job”, zo noemt hij het zelf, als economieredacteur liet schieten om over games te kunnen schrijven. Dit is eigenlijk ook de hele insteek van het boek. Ronald vertelt waarom hij zo verzot is op gamen en legt uit hoe de gamewereld geëvolueerd is van een marginaal gegeven tot een echte business. Dit doet hij aan de hand van zijn kennis van weetjes van persevents of interviews met gameontwikkelaars.

Het valt dan ook meteen op dat Ronald al even meedraait in de sector. Hierdoor kan hij dikwijls verwijzen naar zowel oude als nieuwe games. Zo vertelt hij soms met korte, maar correcte, beschrijvingen waarom een bepaalde game uit de jaren '80 zo revolutionair was of waarom een banale game toch een hype werd. Ook kan hij op papier bijvoorbeeld een perfecte beschrijving doen van hoe het voelde om voor de eerste keer het bloedmooie Assassin’s Creed te spelen. Vaak heb je het gevoel van: “Oh ja, die game heb ik ook nog ooit gespeeld”, “Dat gevoel had met dat spel ook”, maar evenzeer “Oh ja… die staat nog op mijn backlog”.

Daarbovenop is de schrijver ook “één van ons”. Met ´ons´ bedoel ik gamers, meestal van een jaar of dertig, volwassen, maar met interesse in ook andere media. Hij verwijst namelijk niet enkel naar games, maar ook naar films of series die in onze jeugd populair waren. Als ik het vergelijk met de magazines die ik vroeger kocht, merk ik dat deze schrijver op een hoger niveau schrijft dan wat ik toen las. Vaak waren reviews of columns doorspekt met onderbroekenlol. Leuk om te lezen, daar niet van, maar op een bepaalde leeftijd ben je hieruit gegroeid.

Het verschil met gamers is dat hij kan wel terugvallen op zijn jarenlange ervaring als journalist. Hij deed interviews met veel bekende gameontwikkelaars zoals Shigeru Miyamoto van Nintendo of David Cage van Quantic Dream (van Beyond Two Souls en Detroit Become Human). Hierdoor kan hij altijd wel wat vertellen over de ontwikkelaar zelf, maar ook beschrijft hij hoe het er in zo’n persevent eraan toe gaat. Natuurlijk kom je ook tal van weetjes over games te weten, al is dit zeker niet het hoofddoel. Een ervaren gamer gaat zeker nog voldoende nieuws opsteken, maar eerder op het vlak van hoe de gamesector precies werkt, dan puur over de games. De pure gamekennis zal niet voor iedereen even bevredigend zijn, maar dat is op zich geen probleem. Ronald Meeus heeft de kracht om met zijn pen pagina’s te vullen die je heel nostalgisch aan je jeugd doen denken. In het voorwoord wordt vermeld dat dit boek ook interessant kan zijn voor niet-gamers, maar hier ga ik niet helemaal mee akkoord. Ik vrees dat het voor hen net wat een te grote lofzang is, met tal van verwijzingen zonder altijd precies te weten waarover het over gaat.

Ronald Meeus met Japanse developer Yu Suzuki

Tot slot kan ik jullie nog vertellen dat er regelmatig Vlaamse woorden in het boek voorkomen. Dit viel mij meteen op, omdat ik zelf dikwijls woorden probeer te gebruiken waarvan ik zeker van ben dat ze gebruikt worden in zowel België als Nederland. Dit boek heeft mij doen beseffen dat dit eigenlijk niet hoeft en het niet erg is om van elkaars mooie taalgebruik wat te leren.

Kan je deze zomer eindelijk weer op vakantie? Dan is Bonus level zeker een aanrader. Ik vond het oprecht jammer dat ik hem meteen moest uitlezen voor de recensie en hem niet kon meenemen binnen enkele weken. Ronald Meeus schrijft op een volwassen manier over de hobby die ons allemaal zo nauw aan het hart ligt. Elke gamer boven de vijfentwintig jaar gaat zijn jeugd herbeleven en op zijn minst een klein beetje slimmer worden.

Reacties

Login of registreer om te reageren.