Willem van Vugt | woensdag 21 Okt 2015, 8:00

Is de Kinect een slim stukje hardware? Absoluut! Wordt het nuttig toegepast? Best aardig. En in Nederland? Nee, daar niet…

Future Kinect

Het is bijna twee en een half jaar geleden dat de Xbox One werd aangekondigd. Uiteraard met veel bombarie, dat viel te verwachten. Maar ook met een focus op de Kinect: het slimme apparaat dat je ziet én hoort. Door middel van diverse updates is de Kinect in de Verenigde Staten en erg slim apparaat geworden. Zo kan je met je stem de console besturen, in-of uitschakelen en apps starten. Dit is allemaal mogelijk omdat de console de Engelse taal kent. Helaas kent de Xbox One de Nederlandse taal nog niet. Daarom stel ik de vraag: wat is het nut van de Kinect in Nederland?

Momenteel kan je in Nederland de Kinect voor twee toepassingen gebruiken: games spelen die Kinect ondersteunen, zoals Kinect Sports, Xbox Fitness en Dance Central. Daarnaast kan je met gebaren door het dashboard bladeren. Dat werkt aardig, maar is veel minder snel dan besturing met de controller of afstandsbediening. Hoe lekker zou het niet zijn als je dan gewoon kon zeggen: “Xbox, start Youtube” of “Xbox, speel Gears of War”. Maar dat kan dus nog niet!

Gaming en Kinect

Het gamesaanbod voor Kinect is beperkt. Er zijn games volledig gebouwd rondom Kinect, zoals Kinect Sports, Ultimate Fighter, Zumba Fitness en Dance Central. Ook zijn er een paar games die speciale Kinect-functies hebben. Deze games bestuur je met de controller, maar bevatten een aantal functies die je spelervaring naar een hoger niveau tillen. Zo herkent Killer Instinct de speler en zet hij jouw control presets klaar. In Zoo Tycoon kan je met dieren dansen en in Dead Rising 3 kan je naar zombies roepen. De echte Kinect games zijn leuk voor een select publiek, en ander games zijn eigenlijk net zo leuk zonder.

Gelukkig zijn er ook games waar Kinect wél heel cool wordt toegepast. Neem bijvoorbeeld Alien: Isolation. Wanneer je plotselinge bewegingen of geluiden maakt, merken je vijanden dat op en word je er genadeloos op afgestraft. De Alien-game kent genoeg spannende momenten waarbij je een kreet slaakt, dus pas op! Helaas kwam Alien: Isolation in oktober vorig jaar uit en is er daarna zo goed als niets uitgekomen voor Kinect.

I am Cortana

Is het dan zo slecht gesteld met de Kinect? De huidige situatie doet het wel zo lijken. Misschien is het zelfs zo. Maar ik zie licht aan het eind van de tunnel! Wanneer stembesturing eindelijk naar Nederland komt en de Xbox One meer integratie heeft met Cortana, Windows 10 en mobiele apparaten, kan de Kinect zich ontpoppen tot een centraal besturingssysteem. Stel je voor: je loopt de woonkamer in, begint tegen je Xbox (of Cortana?) te praten en je kan er elk apparaat mee aansturen. Het kan dan ook andersom werken. Je zit achter je laptop of loopt rond met je tablet, praat tegen Cortana en zij zet de Xbox One aan en start alvast je laatste save game van The Witcher 3 op. Dat is kicken, toch!

Enfin. Voor nu is het nog dromen, want de functie is er niet, noch is hij aangekondigd. Maar wie weet, einde van het jaar?

Reacties

HeadNinja 8 jaren,6 maanden geleden

Leuk artikel! En ben het met je eens, zit heel veel potentie in, soort Jarvis besturingssysteem voor in huis, alleen dan Cortana. Zeker als je van plan bent terwijl je achter je pc zit over 10 min te gaan gamen dan kan je alvast vragen of de Xbox One wordt opgestart met de savegame die jij wil.

Al vroeg ik me wel af, ik heb zelf geen Kinect, maar kan prima Engels, werkt de Engelse taal niet ook gewoon in Nederland? Of is het dan weer zo'n ding dat niet werkt omdat ik in Nederland woon?

Willem 8 jaren,6 maanden geleden

Engelse taal werkt dus niet op de NL Kinect helaas... tenzij je de regio naar US zet bijvoorbeeld. Daarom voelt de Kinect in NL soms zo nutteloos aan. Jammer!

Login of registreer om te reageren.