Willem van Vugt | Sunday 1 Jan 2017, 12:00

Wat vond de Xboxworld redactie dit jaar van de Xbox One (en andere!) games? Lees het in onze GOTY 2016.

Het jaar 2016 is het jaar van… ja, van wat eigenlijk? Was het de Xbox One S en 4K streaming? De grote games zoals Gears of War 4 en Forza Horizon 3? Was het misschien VR van HTC, Steam en Playstation? Was het een tussenjaar waarin we wachten op de grote knallers van 2017 zoals Halo Wars 2, Crackdown en Project Scorpio? Dat laten we graag aan jullie! Hier vind je in ieder geval wat wij vonden van de games van dit jaar.

XBW GOTY 2016

Yoram

Doom (review)

Het kon alle kanten op gaan met deze sleeper hit. De game was al lang in ontwikkeling en vooraf waren er weinig positieve geluiden te horen. Ook stuurde Bethesda de game pas laat naar reviewers. En dan iedereen, mijzelf inclusief, volledig wegblazen met één van de sterkste singleplayer campaigns in jaren. Snelheid, gore en over-the-top actie, dat is wat Doom je geeft. De levels zijn briljant vormgegeven en bevatten uiteraard de bekende geheime locaties. Gaandeweg steeds grotere wapens krijgen, om de steeds grotere vijanden aan gort te schieten. Ik heb me ontzettend vermaakt met deze shooter, omdat het je volledig onderdompelt in het oldschool shooter gevoel, terwijl er een zeer modern sausje over heen gegoten is.

Joeri Tits

Rocket League

Zelden heb ik zo zitten te sakkeren voor mijn televisiescherm, toen in 2015 Rocket League vanuit het niets een hit werd op PlayStation. In februari van het afgelopen jaar was het dan eindelijk aan ons. Iedere avond, na het spelen van een ander spel, wordt in mijn party altijd dezelfde vraag gesteld: gaan we nog snel afsluiten met een wedstrijdje Rocket League? Deze vraag heeft mij al dikwijls kostbare slaapuren gekost. Want, net zoals bij een biertje gaan drinken op café, kan je het bij Rocket League niet laten om het maar bij eentje te houden.

Rocket League is zo simpel in zijn eenvoud en daardoor simpelweg een succesverhaal. Elke nieuwe speler weet meteen wat hem te doen staat, maar om het echt onder de knie te krijgen heb je maanden nodig. De makers hebben goed gekeken naar andere populaire en snelle multiplayer games. Samen met het feit dat Psyonix het spel blijft ondersteunen met gratis nieuwtjes zoals maps en spelmodussen, maakt voor mij Rocket League de game van 2016.

Peter Walthuis

The Last Guardian

Ook voor mij is het niet de Xbox, maar de Playstation die er met mijn stem vandoor gaat. Sorry! The Last Guardian is zeker niet perfect, tien jaar in ontwikkeling, meerdere keren uitgesteld en door zijn voorgangers Ico en Shadow of the Colossus een game met torenhoge verwachtingen. Verwachtingen die het spel niet geheel waarmaakt, de besturing en camera zijn ouderwets en ook grafisch haalt het niet alles uit de kast. Alleen zijn dat zaken die ik in de eerste paar minuten al was vergeten, toen ik met het jongetje en zijn monsterdier Trico op avontuur ging.

Het begin van hun avontuur en de ontwikkeling van een emotionele vriendschap tussen jongen en dier (monster?). Dat is een geweldig uitgangspunt voor een game. Ik ging alleen maar meer voelen voor dit geweldige duo terwijl ze samen hun avontuur beleven. En door hun band beleef ik het mee, meer nog dan in welke andere titel dan ook die ik dit jaar gespeeld heb. Ik liet de jongen Trico aaien terwijl het niet nodig was, communiceerde met hem alleen maar om zijn reactie te zien, plots had 'ik' naast mijn twee katten nog een huisdier waar ik om gaf. Trico is trouw, aandoenlijk en vertederend. Een gedigitaliseerde kruising van een kat en een hond waar je om gaat geven en dáárom is deze imperfecte charmante titel mijn Game of the Year.

Dorian

Dark Souls III (review)

Fromsoftware heeft met Dark Souls III wederom laten zien dat ze een uitdagende game kunnen maken. Dark Souls III is de epische afsluiter van de iconische Dark Souls-trilogie waarin jij de Lords of Cinder bij elkaar moet brengen om het vuur te linken en de Apocalyps te overleven. Ook in het derde deel in de serie zag ik regelmatig de tekst "You Died" verschijnen op mijn scherm, maar nooit had ik het idee dat het oneerlijk was. En dat is Dark Souls ten voete uit: ga je dood, dan is het je eigen schuld. Je wordt continu gedwongen om je speelstijl aan te passen aan je omgeving, anders ga je dood. En het is juist die uitdaging en diversiteit die de game zo leuk maken. En natuurlijk hebben de epische boss fights een grote indruk achter gelaten. Het is super frustrerend om keer op keer dood te gaan bij dezelfde baas, maar het gevoel dat je krijgt na je zuurverdiende overwinning is ongeëvenaard.

Kimberly

Ori and the Blind Forest – Definitive Edition (review)

Komt deze game niet uit 2015? Jawel… maar ontwikkelaar Moon Studios heeft de game zoveel rijker gemaakt dit jaar met de Definitive Edition dat het voor mij absoluut waard is om deze game te nomineren voor GOTY dit jaar. Met toevoegingen van levels, abilities en moeilijkheidsgradaties.

Deze sidescrolling-platformer heeft Ori in de hoofdrol, die in het bos waar hij leeft, licht moet laten terugkeren. Dit doe je door wind, water en warmte terug te krijgen in het bos. Ori and the Blind Forest heeft mij zo enorm geraakt. De game is het briesje dat een veer wegdraagt, maar ook een kanonskogel die een toren doet instorten.

Wat een impact had die game op mij, óók in 2016. Zo enorm dat de soundtrack nog geregeld aanstaat. De game heeft een prachtig verhaal, dat je met pozen doet glimlachen en je daarna weer tranen weet te geven. Het is een game die zo bijzonder is wat betreft uitwerking. Hij is grafisch prachtig. Handgeschilderde omgevingen, in een game! De gameplay weet je uit te dagen, maar blijft verrassend simpel. De magie van Ori and the Blind Forest heeft mij in zijn greep, beter kan ik het helaas niet uitleggen. Deze indie is doorgedrongen tot mijn top-5 allertijden en ik denk niet dat er snel een game is die hem er ooit nog uit zal krijgen.

Willem

Forza Horizon 3 (review)

In ons overzicht van de beste games uit 2016 is de racer van Turn 10 Studios de minst verrassende. Forza Horizon 3 is het vervolg dat je kan voorspellen: het is mooier, groter en uitgebreider dan zijn voorgangers. Een paar pijnpuntjes zijn verholpen. De details zijn verder opgepoetst en er zijn een paar grappige features toegevoegd. Het is nergens schokkend.

Maar het is zó goed! De spelwereld is gigantisch, het wagenaanbod ontzettend divers en aan speltypes geen gebrek. Het uitspelen van de singleplayer is al een flinke taak, laat staan het meedoen in de leaderboards of online racen. De hoeveelheid aan uitbreidingen liegt er ook niet om en dat maakt Forza Horizon 3 tot de ultieme race game van 2016.

Eervolle vermeldingen

  • Gears of War 4 – gewoon ouderwets hard knallen in een leuke singleplayer en gebalanceerde multiplayer. Deze game staat als een huis. Er is eigenlijk weinig op aan te merken, behalve dat het veel van het oude is. Gelukkig het oude, vertrouwde.
  • Halo 5: Guardians – niet één game kende zoveel gratis extra content als deze authentieke Xbox franchise. Forge werd uitgebreid en gelanceerd op de PC, diverse multiplayer modes werden toegevoegd, zowel PVP als PVE. Halo 5 verscheen dan wel in 2015, het is absoluut één van de toppers in 2016.
  • The Witcher 3: Wild Hunt, Blood & Wine – ook The Witcher 3 stamt uit 2015. En óók deze game verdient het genoemd te worden als één van de beste games van 2016. Afgelopen jaar verscheen de uitbreiding Blood & Wine, die een volledig nieuwe wereld toevoegde aan het spel, inclusief Main Quest en ontzettend veel zijmissies.

Reacties

lwn 7 years, 6 months geleden

Het valt me op dat Battlefield 1 er niet bij staat. Of is dat een spel dat meer voor 2017 geldt?

Hybrid 7 years, 6 months geleden

Horizon 3 is niet van Turn 10 btw. Meer van Playground Games.

WHAT 7 years, 6 months geleden

Pff waardeloze lijst. En BF1 is natuurlijk ramslecht en niet te vermelden waard...

Hybrid 7 years, 6 months geleden

Meningen. Hoe werkt het.

DoriandelaFosse 7 years, 6 months geleden

Battlefield 1 was zeker een goede game, die in mijn persoonlijke top 3 staat, maar er werd gevraagd om Game of the Year. Dark Souls III stond bij mij net iets hoger dan Battlefield 1, maar dat heeft meer met voorkeur te maken denk ik.

PeterOtH 7 years, 6 months geleden

Battlefield 1, Overwatch, Titanfall 2, Dishonored 2, FFXV, Deus Ex, Dark Souls III. Met andere platformen in het hoofd daarbij nog; Planet Coaster, Pokemon Sun/Moon, Street Fighter V, Ratchet & Clank, Total War-Warhammer, zijn maar een paar van de titels die in mijn ogen makkelijk in een top 10 zouden thuis horen. En dan vergeet ik er nog een paar. 2016 Was wat dat betreft een goed gamejaar, een top 10-20 is makkelijk gevuld met allemaal goede titels. Maar goed, als de keuze voor maar één is dan moet nou eenmaal veel titels afvallen die aanspraak zouden maken op 'de beste van'. En dat is misschien ook wel het leuke van zo'n beperkte keuze. In mijn geval was de keuze in ieder geval redelijk makkelijk.

Login of registreer om te reageren.