Dorian de la Fosse | zaterdag 2 Apr 2016, 12:00

Dutch Comic Con heeft een aantal dagen kunnen bezinken en wij blikken nu terug. Lees ons verslag.

Voor de tweede keer mochten wij Nederlanders genieten van onze eigen Comic Con. Natuurlijk was Xboxworld ook van de partij. De Dutch Comic Con 2016 was ook dit jaar weer in de Jaarbeurs hallen in Utrecht. Dit jaar waren er twee zalen vrij gemaakt voor de grote hoeveelheid (internationale) winkels die van de partij waren. Wat opvalt is dat de Dutch Comic Con (DCC) niet alleen stripboekfanaten aantrekt, maar ook fans van diverse anime, film en gameseries. Van Star Wars tot aan Silent Hill, voor ieder type fan was er wel iets te vinden.

Quantum Break

Ook dit jaar was Microsoft weer aanwezig op de DCC, maar dit keer pakten ze groot uit. Met Quantum Break om de hoek was dit de ultieme kans om de game nogmaals aan het grote publiek te showen. Iedereen kreeg de mogelijkheid om Quantum Break te spelen, ongeveer tien minuten, om een feeling voor de game te krijgen. Het stuk dat ik mocht spelen draaide om het ontsnappen uit een pakhuis. Van te voren werd wel verteld dat we de cutscenes moesten skippen, zodat we genoeg tijd zouden hebben om te spelen. In het stuk dat ik speelde was het de bedoeling om je speciale krachten (tijd manipulatie en dergelijke) te gebruiken om kleine puzzels op te lossen en je weg te vinden. Uiteraard zat het pakhuis vol met vijanden die je op verschillende manieren kon uitschakelen. Zo kon je voorwerpen op ze laten vallen of gewoon guns blazing gaan. Zodra alle vier de spelers hetzelfde punt hadden bereikt werd er gerouleerd. Zo heeft iedereen hetzelfde gezien.

Diversiteit

Er waren diverse collega's aanwezig die ook hun eigen games of collecties tentoon stelden aan het grote publiek. Zo kon je Star Wars klassiekers spelen bij de stand van Power Unlimited. Game Mania was ook van de partij met verschillende toernooien die gedurende de dag werden gehouden, te beginnen met Fifa. Er was ook een mogelijkheid om Street Fighter V en verschillende Nintendo titels te spelen, maar het meest indrukwekkende was toch wel de grote hoeveelheid aan arcadekasten. Van Time Crisis tot aan Ghost Squad, er was voor ieder wat wils.

Comics

Elk jaar komt er meer materiaal voor de gamers bij op de Comic Con, maar het grootste gedeelte draait natuurlijk nog steeds om de comics. Ook dit jaar was het een hele prestatie om met lege handen naar huis te gaan. De tweede zaal stond vol met stands van verschillende winkels. Op elke hoek waren er wel comics te koop. De populaire comics van grote namen als Marvel en DC Comics waren aanwezig, maar er was ook ruimte gemaakt voor Nederlandse en Belgische stripboeken (denk bijvoorbeeld aan Kuifje). Zo hebben we toch ons eigen tintje aan het evenement kunnen geven.

 

Het verslag is natuurlijk maar een gedeelte van de ervaring. Voor de foto's van het evenement kijk je hieronder (alle cosplayers hebben toestemming gegeven om hun foto's op de site te plaatsen).

Nuchtere Hollanders

Kort na de opening was het rustig genoeg om op een normaal tempo alle comics en merchandise te bekijken, maar toen de klok twaalf uur sloeg zag de hele zaal zwart van de mensen. Zo blijkt maar weer hoe gewild een evenement als de Comic Con is in ons koude kikkerlandje. Wat ik persoonlijk leuk vond om te zien was de grote hoeveelheid aan cosplayers. Het leek alsof wij nuchtere Hollanders op de Comic Con opeens niet meer zo nuchter waren. Er waren hele goede cosplayers aanwezig, zoals Kylo Ren (Star Wars), Pyramid Head (Silent Hill) en Junko Enoshima (Danganronpa). Uiteraard waren er ook wat mindere cosplayers aanwezig met als (slecht) voorbeeld de Ewoks.

Anime en films

Naast de comics en game merchandise waren er ook veel stands met films een anime merchandise. Ook dit jaar waren er weer celebrities op de DCC met als absolute hoogtepunt Robert van de film Rubber. Er werden signeersessies gehouden en er was ook een show van Game of Thrones, waar veel getrommel aan te pas kwam. Er was zelfs een heuse dino/draak. Ook Barricade (Transformers) en de Batmobile waren van de partij. Als je wat geld over had dan kon je ook de eerste aflevering van Outcast kijken, de nieuwe serie van Robert Kirkman (The Walking Dead).

Voor de fans van Oosters gerelateerd materiaal was er ook genoeg te zien. Naast manga en anime was er veel aan merchandise te verkrijgen. Er waren zelfs drie verschillende stands die replica wapens verkochten van diverse films en series.

Op naar 2017

Ook dit jaar was er weer genoeg te zien en te doen op de Dutch Comic Con. Stiekem hoop ik dat de volgende editie van de DCC nog groter wordt. Ook vanuit het buitenland komen er steeds meer bezoekers en verkopers dus het zou mooi zijn als ze dit vol kunnen houden. Uiteraard zal Xboxworld ook weer aanwezig zijn bij de volgende editie van de Dutch Comic Co.

Reacties

Login of registreer om te reageren.