Dorian de la Fosse | dinsdag 11 Aug 2015, 20:00

Elk jaar worden er op de Gamescom nieuwe games en hardware getoond. De mensen zonder kaartjes kunnen tegenwoordig via Twitch en andere media live de aankondigingen volgen, maar hoe is het voor de bezoekers van de Gamescom? XBW zocht het voor je uit.

Ervaringsverslag: dagje Gamescom

De Gamescom wordt ieder jaar, verspreid over meerdere dagen, in de maand augustus gehouden. De eerste dag is voor de pers; hier worden grootse aankondigingen gedaan en iedereen kan live meekijken met de nieuwste gameplay beelden. Elke dag worden er conferenties gehouden door diverse partijen om hun nieuwe software te tonen. Maar er gebeurt natuurlijk nog veel meer op de Gamescom.

Locatie

De Gamescom vindt plaats in de Koelnmesse in Keulen. De Koelnmesse is een gigantisch complex waar allerlei evenementen worden gehouden. Het complex bestaat uit elf verschillende zalen die individueel of tegelijk afgehuurd kunnen worden. Voor de Gamescom worden alle zalen afgehuurd. De zalen één tot en met drie waren afgehuurd voor de Gamescom Business Area, alle andere zalen waren voor de studio's en hardwaregiganten.

Om binnen te komen moet je een kaartje kopen voor een specifieke dag (meerdere dagen achter elkaar is mogelijk). Als je online je tickets bestelt, dan mag je 's ochtends naar binnen. De ongelukkigen mogen in de rij staan in de hoop dat er genoeg mensen vertrekken om zelf naar binnen te mogen. Als je de kaartjes aan de deur koopt heb je namelijk geen garantie dat je ook daadwerkelijk naar binnen mag. Wij hadden de kaartjes netjes online besteld en we konden dus ook gelijk om tien uur naar binnen. Dat klinkt helaas mooier dan het daadwerkelijk is. Om naar binnen te komen moet je namelijk in de file staan voor de parkeergarage. Nadat je een kaartje hebt gekocht, wordt je verder begeleid naar een beschikbare parkeerplek. Wij kwamen aan om half tien, om tien over tien stonden we in de rij om bij de Gamescom zelf naar binnen te mogen.

Business Area

Wij waren naar binnen geloodst bij de Business Area, de plek waar we officieel geen kaarten voor hadden. Maar na het "lenen" van de juiste business cards waren we zo binnen. De Business Area staat vol met dichte stands van diverse partijen, die graag investeerders en nieuw personeel binnen willen halen. Iedereen ziet er netjes en verzorgd uit en je kon daadwerkelijk een speld horen vallen. Na wat rond te lopen hadden we besloten dat we niet thuis hoorden in de Business Area en zijn we zo snel als we konden richting de Entertainment Area gevlucht.

Entertainment voor iedereen?

Na wat slechte instructies en verwarrende borden kwamen we aan waar we daadwerkelijk moesten zijn: de Entertainment area. We kwamen binnen bij zaal 10, waar een hele reeks Wii U consoles en PC's te vinden was. Uiteraard was dit niet waar we naar zochten, dus nadat we een aantal mensen af hebben zien gaan met dansgames en Splatoon, zijn we op zoek gegaan naar de zaal waar ze de Xbox stands hadden. In onze zoektocht naar de juiste stand zijn we door verschillende zalen gelopen. Ze waren veel toernooien aan het spelen, van Hearthstone tot aan Final Fantasy XIV. Ook kwamen we een stand tegen waar een toernooitje werd gehouden van de nieuwe Halo 5: Guardians. Het spel werd echter niet op een scherm getoond, waardoor we geen idee hadden wat de spelers nou daadwerkelijk achter de computer aan het doen waren.

Uiteindelijk kwamen we aan in de zaal waar de Xbox stands aanwezig waren. Wij wilden natuurlijk gelijk in de rij gaan staan voor Halo 5: Guardians en Scalebound, dit was namelijk een bijzondere kans om als een van de eerste gamers de game te spelen. Het was daarom ook jammer dat je voor Halo 5: Guardians drie uur (!) in de rij moest staan om een potje Wargames te spelen. Er waren diverse mensen die stoelen en speelkaarten hadden meegenomen, omdat het zo lang duurde. Dit deed, naar mijn mening, af aan de ervaring van het grootste game gerelateerde evenement van Europa. Na deze kleine teleurstelling hadden we besloten om bij een andere game in de rij te staan. Jammer genoeg was het daar niet anders. Assassin's Creed had een rij van twee uur, Need for Speed drie uur, Mirror's Edge drie uur, Star Wars: Battlefront drie uur en ga zo maar door. Onze kaartjes waren geldig van 10:00 tot 18:00 uur. We kwamen in de zaal aan om 12:00 uur. Dit betekende dat we met geluk één game konden checken.

Uiteindelijk hebben we besloten om de andere zalen te bezoeken, er was immers genoeg te zien naast de wachtrijen. Nadat we bij Nintendo langs waren geweest, wilden we een kijkje gaan nemen bij de immens grote stand van Square Enix. Het probleem was echter dat er op het moment dat wij in de zaal waren een Duitse beroemdheid op het podium kwam, die waarschijnlijk een stem insprak van Final Fantasy XV. Het resultaat was dat we niet eens in de buurt konden komen van de stand, aangezien iedereen stil bleef staan en foto's maakten. Toen we na veel duwen eindelijk bij de stand aankwamen stond ons daar nog een verrassing te wachten: wachtrijen.

Conferenties

We hoopten nog een ontwikkelaar of een uitgever te kunnen interviewen; ze waren immers veel aanwezig de afgelopen paar dagen. Echter waren ze in geen velden of wegen te bekennen op het moment dat wij er waren. Daar komt ook nog bij dat de hal waar de conferenties werden gegeven pas om 18:00 uur open ging. Wij hadden tickets die maar tot 18:00 uur geldig waren, dus we mochten niet naar binnen. Dit was ook een domper aangezien dit niet aangegeven stond op de site. Na deze teleurstelling zijn we terug gegaan naar de Entertainment Area.

We hadden de hoop om games te spelen opgegeven en zijn bij diverse toernooien gaan kijken. Je kon meedoen voor mooie prijzen en goodie bags, als je één van de gelukkigen was die uit het publiek werd gekozen. Het kijken naar de toernooitjes hielden we helaas niet lang vol aangezien niet alleen de games Duits waren (ook op de grote schermen), maar er werd ook alleen in het Duits commentaar gegeven. Ik snap dat we in Duitsland zijn, maar bij een evenement dat zo groot is verwacht je op zijn minst Engels als spreektaal. Echter bleek toen we weer op de parkeerplaats waren aangekomen, dat overal Duitse auto's stonden, met af en toe een Britse of een Nederlandse wagen ertussen. Het blijkt dus dat ondanks dat de Gamescom elk jaar groter wordt, de meerderheid van de bezoekers nog steeds Duits is, vandaar dus ook de voertaal op de beursvloer.

Conclusie

De Gamescom is een geweldig evenement voor iedereen met een perskaart of veel geduld. Een beetje kennis van de Duitse taal is ook mooi meegenomen. Iedereen die een geromantiseerd beeld heeft van de Gamescom, raad ik af om het evenement te bezoeken. Het is immens druk en de wachtrijen zijn groter dan die van het gemiddelde pretpark. Het is, naar mijn mening, veel beter en voordeliger om de aankondigingen live te volgen vanuit je luie stoel, dan door platgedrukt te worden door de menigte. Wil je het evenement echt een keer zelf bezoeken? Neem dan het openbaar vervoer. De aansluiting is prima en het bespaart je veel tijd. Die tijd kun je dan gebruiken om als eerste in de rij te staan bij je favoriete game.

Reacties

Login of registreer om te reageren.