Dorian de la Fosse | vrijdag 21 Jan 2022, 22:38

De grootste overname ooit in de games-industrie is een feit. Wij keken naar de feiten, en besloten het een en ander op een rijtje te zetten!

Het kan je natuurlijk niet zijn ontgaan dat de softwaregigant Microsoft de grootste aanschaf in de geschiedenis van games heeft aangekondigd. Activision Blizzard zal worden overgenomen voor het bedrag van 67,8 miljard dollar, een ongekend hoog bedrag binnen onze favoriete industrie. Zodra de deal rond is zijn er tientallen studio's die aan de portfolio van Microsoft worden toegevoegd en dat zorgt logischerwijs voor een grote weelde aan informatie, geruchten en theorieën op internet. Wat weten we nou precies en wat hopen we dat er gebeurt?

Wie, wat en waarom?

Iedere gamer is wel bekend met op zijn minst één game uit de stal van Activision Blizzard. Naast Call of Duty kennen we ze natuurlijk ook van titels als Overwatch en StarCraft en zelfs mobiele gamers zijn wel eens in aanraking gekomen met een game uit deze catalogus. Denk bijvoorbeeld in de richting van Candy Crush. Met zo een grote en uitgebreide portfolio, en een jaarlijkse omzet van ongeveer 8 miljard dollar (bron: New York Times) zou je denken dat Activision Blizzard helemaal niet zit te wachten op een Microsoft die met geld aan het smijten is. Maar toch wordt dit nieuws ons gebracht op 18 januari 2022.

Er wordt veel gespeculeerd op het internet dat het iets te maken heeft met de vele aantijgingen en aanklachten die, vooral in 2021, gericht waren aan Activision Blizzard en dan met name het bestuur. Ook de negatieve verhalen over onder andere seksuele intimidatie zullen je niet zijn ontgaan en het is een ware smet geworden op de goede reputatie van het bedrijf. Velen waren/zijn ook ontevreden over de CEO, Bobby Kotick, die weinig moeite lijkt te steken in het verbeteren van de situatie voor veel medewerkers. Wat de daadwerkelijke reden ook is, Microsoft wist vriend en vijand te verrassen met deze ware power move.

Feature

Financiën zijn de eerste stap

Nu de aankondiging de deur uit is, is het natuurlijk tijd voor de afhandeling van de deal. Dit is natuurlijk grotendeels juridisch, omdat er een heel onderzoek moet gebeuren over zaken als monopolie-posities en dergelijke, maar mensen met veel meer verstand van deze zaken dan ik hebben online al laten weten dat Microsoft waarschijnlijk door mag gaan met de deal. Het voltooien hiervan duurt echter een aardig lange tijd en de verwachting is dan ook dat we pas in 2023 te horen krijgen dat de overname volledig is afgerond. Phil Spencer heeft laten weten dat het de bedoeling is dat het bestuur van Activision Blizzard vanaf dat moment verantwoording af moet leggen aan hem, als CEO van de Xbox-divisie. Dit soort informatie insinueert dat Microsoft grote plannen heeft voor de games uit de stal van de ontwikkelaar/uitgever, maar het enige waar we zeker van kunnen zijn is dat Game Pass er nog meer titels bij gaat krijgen.

 

De toekomst voor ons allemaal

Iedereen weet dat het huis van Call of Duty en Overwatch veel geld verdient door hun games uit te brengen voor elk denkbaar platform. Het zou daarom ook een bijzonder besluit zijn van Microsoft om de grootste titels exclusief te maken voor de Xbox en PC. Dit is iets dat Phil Spencer ook erkent. In tegenstelling tot de overname van Bethesda, waar al snel bekend werd gemaakt dat alle toekomstige games exclusief voor het Xbox platform zouden zijn, heeft Phil het bij deze overname over het aanbieden van games aan iedereen en op elk platform. Logischerwijs zou je dus kunnen zeggen dat de nieuwe Call of Duty van 2023 of 2024 ook op de Playstation uit zal komen, maar dan die spelers confronteert met het Microsoft Game Studios logo elke keer dat ze de game starten. Er gaan echter ook geruchten (en dan bedoel ik geruchten uit het diepste punt van het internet, dus hou je vaatje zout gereed) dat Microsoft aan het overwegen is om hun uitmuntende service genaamd Game Pass beschikbaar te maken op andere platformen. Dit zien we natuurlijk al gebeuren met Microsoft die de applicatie naar Smart TV's wil brengen, maar naar een concurrerend platform?

Uiteindelijk zal deze overname nog heel lang onderwerp van gesprek zijn bij menig gamer aan de eettafel en tijdens gaming sessies en alleen de toekomst zal uitwijzen wat waarheid wordt. Voor nu kunnen we stellen dat Microsoft er een groot aantal getalenteerde studio's bij krijgt en dat wij als gamers er alleen maar beter van worden.

Deel je mijn mening of ben je het er niet mee eens? Laat ons weten wat je vindt in de comments.

Reacties

Login of registreer om te reageren.