Column

Dorian de la Fosse | vrijdag 9 Jan 2015, 8:08

Sinds jaar en dag wordt er een oorlog uitgevochten met betrekking tot game consoles. Maar maakt het daadwerkelijk uit welke console je gebruikt of draait het allemaal om de games?

Sinds we ook in Nederland mogen genieten van alle nieuwe consoles, laaien oude en bekende discussies op internet weer op. Op elke site kan je vergelijkingen vinden tussen de Xbox One en de Playstation 4. Welke is beter? Welke is mooier? Op welke console zijn de beste games op te spelen? Dit zijn vragen waar iedere console gamer mee te maken heeft. Het is immers belangrijk dat je weet welke console de meeste waarde voor je heeft. Microsoft probeert mensen over te halen hun console aan te schaffen door de Xbox One het centrale multimedia punt in de woonkamer te maken, terwijl Sony reclame maakt met “This is for the players.”

Wanneer zijn de console wars begonnen? Als je goed naar de historie van consoles kijkt, dan zou je kunnen zeggen dat het begon ten tijde van de Nintendo 64 en de eerste Playstation. Sega had met de Saturn weinig in te brengen, aangezien critici niet te spreken waren over de laatste drie consoles van Sega. Nintendo had een stevige fanbase, mede dankzij de Super Nintendo, waardoor zij goed in de markt stonden. Sony heeft samen met Nintendo gewerkt aan de Nintendo 64, maar ze zijn hun eigen weg gegaan toen Nintendo de cartridges niet wilde vervangen voor CD-ROMS. Sony kwam met de Playstation op de markt en werd een directe concurrent van Nintendo. Maar is het hier ook begonnen? Velen zullen zeggen dat het nog eerder begon, ten tijde van de Atari, maar is dat ook echt zo? Natuurlijk was er altijd concurrentie en er waren altijd meerdere bedrijven die vochten om de toppositie. Maar de term console wars werd pas echt populair ten tijde van de zevende generatie. De generatie van de Xbox 360, Playstation 3 en Nintendo Wii.

De oorlog tussen de consoles van Microsoft en Sony is begonnen toen Microsoft de originele Xbox op de markt bracht. Dit wordt gezien als de zesde generatie. De zesde generatie begon met de Sega Dreamcast, welke in 1998 op de markt werd gebracht. In het jaar 2000 voegde Sony de Playstation 2 toe aan de zesde generatie. In 2001 zagen de Microsoft Xbox en de Gamecube Nintendo (GCN) voor het eerst het daglicht. 2001 was ook het jaar dat de Dreamcast van de markt verdween. Het is geen geheim dat de Playstation 2 heer en meester was in deze generatie, met meer dan 150 miljoen verkochte units wereldwijd, de bestverkochte console ooit. Op de tweede plaats kwam de Xbox met meer dan 24 miljoen verkochte units, de derde plaats was voor de Gamecube met iets meer dan 22 miljoen verkochte units en in het korte bestaan van de Dreamcast wist Sega toch nog 10,6 miljoen units te verkopen. De zesde generatie eindigde toen de Playstation 2 in 2013 niet meer geproduceerd werd. Ondertussen had Microsoft de Xbox al vervangen voor de Xbox 360 en Nintendo had de Wii uitgebracht. De Playstation 3 was ook op de markt gebracht, maar pas na 2008 kon de PS3 uit de schaduw van de PS2 stappen. 2008 was het laatste jaar dat de PS2 meer verkocht dan alle andere consoles.

Ondanks dat de PS2 populair was bij de meerderheid, waren er genoeg mensen die voor de Xbox kozen. Helaas werd de Xbox wel met gemengde gevoelens ontvangen. Niet vanwege de kracht, want de Xbox kon de mooiste graphics produceren, maar meer vanwege het formaat. Waar de PS2 en Gamecube klein waren, daar was de Xbox bizar groot. Maar niet alleen het formaat van de Xbox was een bron van kritiek, ook de controller van ufo-achtige proporties. Kort na de lancering bracht Microsoft kleinere, handzamere controllers uit voor hun krachtige machine. De Xbox wist een grote fanbase te creëren door de service Xbox Live. Xbox Live heeft er voor gezorgd dat Sony haar Playstation Network moest aanpassen om online te kunnen concurreren met de Xbox en de Gamecube werd daardoor achtergelaten. Met een zeer karig aanbod aan online games was het voor de Gamecube erg moeilijk om mee te draaien.

De Nintendo Wii werd afgescheept als kindvriendelijke console. De hardcore gamers kochten liever een PS3 of een Xbox 360. Maar welke was de beste? Wereldwijde fora werden opgericht om deze strijd uit te vechten. Iets dat nu nog steeds niet is gelukt. Door de hevige discussies werden sommige fans erg fanatiek. Hier is het onderscheid gekomen tussen wat wij kennen als fanboys/girls en gamers. De gamers keken naar welke games zij wilden spelen en kochten gebaseerd daar op één of meerdere consoles. De fanboys keken naar het merk zonder kennis van de daadwerkelijke consoles. Playstation is beter, want die hebben Blu-ray! Xbox is beter vanwege de online service! Er zijn vriendschappen (en als je de media mag geloven zelfs relaties) gebroken door dit absurde gedrag.

Door dit soort dingen vraag je het je misschien af wat de één beter maakt dan de ander. Ligt het aan de hardware of aan de games? Om eerlijk te zijn denk ik dat het aan de games ligt. Het is waar dat de PS3 krachtiger was dan de Xbox 360, maar de meerderheid van de multi-platform games zag er beter uit op de Xbox 360. Sony heeft voor de Playstation 3 de laatste aantal jaren gebruik gemaakt van hun exclusives. Ze hebben meerdere delen uitgebracht van populaire games, zoals Uncharted, God of War en Little Big Planet. Maar ze hebben ook nieuwe games de wereld in geholpen, zoals bijvoorbeeld The Last of Us. Helaas bleef Microsoft achter met hun exclusives. Naast een nieuwe Gears of War en een nieuwe Halo waren er niet veel andere exclusieve titels.

Met de huidige generatie komen de consoles steeds dichter bij elkaar. De meerderheid let op Sony en Microsoft, zodat ze op kunnen scheppen over de unieke features waar hun favoriete bedrijf mee op de proppen is gekomen. Maar menig gamer vergeet dat de Wii U er ook nog is. En het is belangrijk dat we de Wii U niet vergeten. De kleine console van Nintendo wordt gezien als de underdog van deze generatie, maar momenteel heeft hij wel erg goede exclusieve titels gekregen. Dit zou er voor kunnen zorgen dat de Wii U mee gaat strijden om de toppositie, als ze zo door gaan. Iedereen heeft het over 1080P en 60 FPS, terwijl de meeste het verschil niet eens zien als een game op 900P draait. De Wii U is momenteel de enige die games zuiver op 1080P en 60 FPS heeft draaien en dat is de minst krachtige console. Uiteraard is er altijd nog de oude vertrouwde PC. Een platform waarvan veel van de gebruikers vinden dat zij het (in hun woorden) “master race” zijn. Het is waar dat je bizar mooie beelden kunt produceren, maar niet iedereen wil daar voor (blijven) betalen. Je moet je PC immers constant upgraden om nieuwe games op de hoogste settings te kunnen spelen. Veel mensen kiezen voor een console vanwege het gemak, hier hoef je niet aan te sleutelen.

Vandaag de dag zijn er nog steeds fanatiekelingen die het leuk vinden om de concurrent uit te kafferen. Want ze hebben één game met 1080P en 60 FPS. Helaas zal dit gedrag blijven bestaan zolang er meerdere consoles zijn. Dat is onvermijdelijk. Gelukkig worden steeds meer gamers wakker. Ze zien dat alle consoles zowel voor- als nadelen hebben, maar ze zullen er geen stennis meer om schoppen. Wat zij willen is games spelen. Het maakt niet uit welke game of welke console, zolang ze maar kunnen spelen wat ze willen. Als ze de console niet hebben, dan kopen ze er een. Dit is het type vooruitgang dat ik alleen maar aan kan moedigen. Als meer gamers hun gedachtegang aan zouden kunnen passen dan zouden er misschien belangrijkere discussies gevoerd kunnen worden, bijvoorbeeld hoe je level 20 van een bepaalde game uitspeelt. Het zou op zijn minst helpen als iedere game alle consoles accepteert, en de gamers van welke console dan ook in zijn waarde laat.

Als je de consoles bekijkt als een gamer, niet als fanboy, dan zie je dat geen enkele console perfect is. Sterker nog er is zelfs geen betere console. Specificaties zijn maar een percentage van de kwaliteiten van de console. Als de games goed zijn, dan ben je succesvol. Zelf ben ik in het bezit van heel veel consoles en handheld systemen (en nee ik vind tablets en telefoons geen game systemen) en dat heb ik bewust gedaan, zodat ik alle games kan spelen die ik wil spelen. Als gamer wil ik me niet beperken tot een console, maar ik wil naast Halo ook Uncharted en Super Mario kunnen spelen. En de discussies over de console wars? Die laat ik aan me voorbij gaan, want als gamer kies ik zelf wat ik wil spelen en waarop ik het wil spelen. Zonder vooroordelen, zonder beschuldigende woorden en vooral zonder zorgen over welke console het beste is.

Reacties

Login of registreer om te reageren.