Dorian de la Fosse | vrijdag 6 Mei 2022, 23:09

Game Pass wordt steeds groter, en Dorian schreef voor jullie hier een column over!

Game Pass. Iedereen en zijn moeder heeft er over gehoord en volgens de cijfers van Microsoft zijn er miljoenen mensen die er ook daadwerkelijk gebruik van maken. De service bestaat al sinds 2017, maar hoe goed is de service nu, zoveel jaar later?

Het goede van Game Pass

Microsoft adverteert Game Pass als een service die veel waar voor je geld biedt en als je snel door de lijst bladert dan lijkt dat ook zeker het geval te zijn. Er zijn meer dan honderd games beschikbaar die je voor een prikkie per maand kunt downloaden en spelen en in het geval van first party games kan je ze ook blijven spelen. Als je het juiste abonnement kiest, wordt de selectie aan games nog groter dankzij Game Pass voor PC. Daarnaast blijft jouw voortgang bewaard tussen console en PC, dus maakt het niet uit op welk platform jij de games speelt. Dankzij sterke acquisities van Microsoft wordt de service nog uitgebreider met games vanuit de gehele catalogus van Bethesda die mondjesmaat worden toegevoegd. Waarschijnlijk kunnen we ons ook gaan verheugen op de games die Activision Blizzard in hun catalogus heeft, maar we moeten de daadwerkelijke overname nog wel afwachten natuurlijk. Naast de Xbox-gerelateerde diensten zijn er ook nog externe partijen die hun abonnementsdiensten aanbieden gecombineerd met Game Pass, zoals EA Play. Kortom: er valt genoeg te gamen voor iedereen!

COLUMN

Het wat minder goede van Game Pass

Hoe mooi de dienst ook is, er zijn natuurlijk ook wat negatieve aspecten te benoemen. Na een looptijd van bijna vijf jaar zien we dat Game Pass nog steeds dezelfde “issues” heeft als eerder. Ik zet issues expres tussen aanhalingstekens, omdat het vaak afhangt van smaak en perspectief. Microsoft heeft de laatste jaren hard gewerkt om de Microsoft-exclusive line-up uit te breiden en hoewel we daar nog weinig van hebben gezien lijkt de toekomst rooskleurig voor team groen. Maar toekomstmuziek is niet waarvoor je een Game Pass-abonnement afsluit, je wil natuurlijk spelen wat er nu beschikbaar is en dan kom je op een welbekend punt uit: niet alles wat op Game Pass staat is goed. Dit valt natuurlijk niet volledig te voorkomen, maar ze wekken bij de grote (groene) M soms nog steeds de indruk dat ze maar content toevoegen om genoeg games aan te kunnen bieden, in plaats van dat er daadwerkelijk gekeken wordt naar de kwaliteit van de games. Natuurlijk is dat, zoals ik al eerder vermeldde, een geval van smaak, want niet iedereen houdt van dezelfde games en je kan er toch maar één tegelijk spelen. En nu, met grote releases als Halo Infinite en Forza Horizon 5, lijkt het alsof de service echt waar voor je geld biedt. Er blijft echter altijd een negatief aspect over: third-party titels zijn beschikbaar voor een bepaalde tijd. Hier zal niks aan veranderen, want Microsoft is niet de eigenaar van die titels. Gelukkig bieden ze wel altijd een goede deal aan voordat de games van de service verdwijnen, dus dat is in ieder geval iets. Wellicht het grootste nadeel is dat het aanbod van Games with Gold sinds de komst van Game Pass erg mager is geworden.

Verbeterde Game Pass?

Wat Microsoft echter wel goed doet is het innoveren binnen de service. Als je een Game Pass Ultimate-abonnement hebt dan heb je niet alleen toegang tot een grote catalogus aan games, maar mag je ook gebruik maken van gamen in de cloud. Het mooie hiervan is dat ze bij de groene M recent heel veel games hebben toegevoegd die draait op de architectuur van de Xbox Series X. En dankzij de laatste update kan je ook streamen op de Xbox console zelf, waardoor je ook op oudere hardware kunt profiteren van de voordelen van nieuwere hardware. Er zijn ook “gratis” rewards beschikbaar voor leden waarmee je regelmatig leuke dingen krijgt. Zo geeft 343 Industries gratis skins en boosters weg voor Halo Infinite, kan je drie maanden gratis Discord Nitro gebruiken en ga zo maar door. Al met al zijn het dus de extra toevoegingen die je krijgt die Gamepass naar een hoger niveau tillen. Dat is allemaal leuk en aardig, maar dat zijn bijkomstigheden en geen redenen voor de meeste gamers om hun geld te investeren.

Toekomst van de service

We hebben dus gezien dat Microsoft in de bijna vijf jaar sinds de lancering van de service veel randzaken heeft toegevoegd om Game Pass nog interessanter te maken voor gamers. Het is echter de dienst zelf waar je een abonnement voor afsluit en die is in de laatste jaren wel wat beter geworden. Dit komt voornamelijk doordat Microsoft zelf heeft geïnvesteerd in ontwikkelaars om first party-titels naar Game Pass te brengen. Hierdoor is de parel/meuk verhouding beter gebalanceerd dan het aan het begin was, maar zo nu en dan zit er nog steeds een echte rotte vis tussen. Niemand verplicht je om die game te spelen, dus het is een klein bezwaar, maar als Microsoft de huidige koers aanhoudt dan zullen we ons een toekomst zonder Game Pass niet meer voor kunnen stellen. Nu maar hopen dat ze de abonnementskosten niet gaan verhogen, want we hebben al genoeg negatieve aspecten benoemd.

Reacties

Login of registreer om te reageren.