COLUMN

In het land van de rijzende zon, Japan, worden sinds jaar en dag al games gemaakt. Tegenwoordig is de menigte er van overtuigd dat de Japanse game-industrie op zijn retour is. XBW neemt het bekendste genre uit Japan, de JRPG (Japanese Role Playing Game), onder de loep om te zien of dat daadwerkelijk zo is.

Het begin

Role Playing Games zijn begonnen als pen en papier spellen. Een goed voorbeeld hiervan is Dungeons & Dragons. In de jaren 80 werden de RPG's gedigitaliseerd. De spelmechanieken zijn vergelijkbaar met de pen en papier variant: er is altijd een stel protagonisten (een party) dat kan winnen door bepaalde queesten te voltooien of een bepaald punt te bereiken in het verhaal. Er is alleen geen Gamemaster meer nodig. Net als Dungeons & Dragons hebben de meeste RPG's een middeleeuwse setting. In 1987 bracht Square Enix de bekendste JRPG op de markt: Final Fantasy. Dit was een JRPG in een middeleeuwse setting en turn-based spelmechanieken, net zoals de originele RPG's, maar het verhaal was speelbaar in je eentje en het duurde lang om het spel uit te spelen. Final Fantasy heeft er voor gezorgd dat de digitale RPG's een stuk populairder werden.

Verdeling

Het genre RPG is opgedeeld in twee delen: de JRPG en de WRPG (Western Role Playing Game). Na het succes van Final Fantasy durfden meer studio's de uitdaging aan om hun uitgebreide verhalen te digitaliseren. Langzaam maar zeker kwamen er andere grote titels op de markt. De Japanners bleven trouw aan het turn-based vechtsysteem, de westerse studio's gooiden het over een andere boeg. WRPG's kregen uitgebreide customization-opties en in steeds meer spellen was het mogelijk om je eigen protagonist te creëren. De Japanse games hielden het meestal bij vaste characters en de customization was vooral te zien aan de wapens. Er werd een kloof gecreërd tussen de twee vormen van digitale RPG's.

Populariteit

In de jaren 90 steeg de populariteit van JRPG's aanzienlijk door de release van games als Dragon Quest en Final Fantasy VII. Of wat te denken van de Tales of-serie, die zich kenmerkt door juist geen turn-based gevechtssysteem te gebruiken. Helaas zijn er door de jaren heen ook veel series verdwenen. Een goed voorbeeld hiervan is Breath of Fire. Ten tijde van de Playstation 2 was de markt voor JRPG's verzadigd. In de meeste winkels liep het over van het aanbod aan degelijke Role Playing Games. Helaas kwam daar snel een einde aan.

Waar zijn de games?

Toen de Xbox 360 op de markt kwam, werd de focus meer gelegd op actie gerelateerde games. De gamers wilden bloed en geweld, dit heeft er voor gezorgd dat de enigszins christelijke JRPG's afnamen in populariteit. Iedereen had het over Gears of War, Halo en Call of Duty, maar zodra je begon over Shin Megami Tensei of Dragon Quest dan werd je stom aangekeken. Het was daarom ook jammer dat de Xbox 360 weinig JRPG's heeft gekregen, toegegeven Japanners zijn nooit echt super grote fans geweest van Amerikaanse producten, maar in vergelijking met de Playstation 3 was het aanbod karig. Naast Infinite Undiscovery, Blue Dragon, Final Fantasy XIII, XIII-2, Lightning Returns en Lost Odyssey waren er niet veel anderen. Bovenstaande games zijn stuk voor stuk top games met goede verhalen, maar de menigte koos toch voor de actie. De westerse studio's hebben hier goed op ingespeeld met games als Mass Effect en The Elder Scrolls V: Skyrim, terwijl de Japanse studio's achterbleven.

Dood?

De meerderheid van de Westerse gamers gaf aan dat de Japanse game-industrie op zijn retour was, dat het niet vernieuwend genoeg was en dat alles continu hetzelfde bleef. Het is daarom ook erg apart dat Pokémon elk jaar opnieuw zo goed verkoopt, want als één spelserie traditioneel Japans is gebleven dan is het wel Pokémon. Maar de andere grote titels zijn steeds minder populair geworden. De Japanners realiseerden dat waarschijnlijk ook en hebben er voor gekozen om ook het genre op de schop te nemen. Turn-based wordt steeds meer een systeem van het verleden. Square Enix lanceerde een nieuwe spelserie in de vorm van Kingdom Hearts en iedereen was weer dol enthousiast. Het spel had JRPG-achtige elementen, zoals magie en (weinig) customization, maar door de samenwerking met Disney kon je door al je favoriete werelden reizen. Vele andere studio's deden hetzelfde door bijvoorbeeld real-time gevechten te laten plaatsvinden in plaats van gevechten in arena's. De focus komt steeds meer te liggen op actie, met extra schaars geklede dames en over de top wapens. Dit alles wordt gedaan om de westerse markt aan te spreken. Gelukkig zijn er nog studio's die vast houden aan het turn-based systeem, zodat er voor iedereen wel een game te vinden is.

De toekomst

Nu, ten tijde van de Xbox One en de Playstation 4, bestaan de JRPG's nog steeds. Sommigen zijn trouw gebleven aan hun roots, maar andere series zijn een hele andere weg ingeslagen. Met Kingdom Hearts 3, Persona 5 en Final Fantasy XV in de nabije toekomst, denk ik dat het genre zal blijven bestaan. Door de stijgende populariteit van voornamelijk shootergames is er wel enige druk komen te staan op onze Japanse vrienden, maar ik denk dat ze daar wel over heen komen. Als je rond kijkt op fora kun je zien dat het genre niet zo dood is als de meesten je willen laten geloven. Overal ter wereld zijn er fans te vinden van JRPG's en die zullen hun favoriete genre verdedigen met hun leven. In een wereld waar Call of Duty en Battlefield woorden van de dag zijn, is het leuk om een keer te variëren en jezelf te verliezen in een wereld waar je haar altijd extreem is, maar het verhaal goed.

Reacties

FinalBob 8 jaren,10 maanden geleden

Leuke column. Alleen mis ik wel bij de X360 genoemde JRPG's de drie beste (op Lost Oddysey na);

- Tales of Vesperia
- The Last Remnant
- Eternal Sonata.

Het aanbod was mijns inziens op de 360 helemaal niet slecht te noemen. Maar er mochten er zeker meer zijn.

Voor mij is dit het grote gemis op de huidige gen.... waar blijft LO2!

Ypuh 8 jaren,10 maanden geleden

Star Ocean en Infinite Undiscovery waren voor mij de leukste op de 360.

Gakkie 8 jaren,10 maanden geleden

Ik ben helemaal geen van van jRPGs, maar The Last Remnant was epic!

Login of registreer om te reageren.