Casper Egas | dinsdag 4 Apr 2017, 17:16

De Nintendo Switch is onlangs uitgekomen. Lees hier het 1e deel van de review!

Review

Rating 5/10
User rating 7/10
  • Het concept werkt erg goed!
  • Het is een stijlvol en compact apparaat
  • Het scherm is van redelijk goede kwaliteit
  • De Joy-Cons zijn een originele vinding
  • Er is te weinig software beschikbaar
  • Er is te weinig third party software voor aangekondigd
  • Je krijgt te weinig waar voor je geld
  • Maar 32GB opslagruimte!
  • Problemen met de linker Joy-Con
  • Matige batterijduur
  • Erg slechte WiFi en geen ethernet poort
  • Slappe kickstand en krasgevoelig scherm

Op drie maart 2017 is de nieuwe console van Nintendo uitgekomen. Deze Nintendo Switch moet het bedrijf weer succes brengen, na de zeer tegenvallende verkoopcijfers van de Wii U. De eerste verkoopcijfers zijn in elk geval zeer indrukwekkend, maar dat was wel te verwachten met een Nintendo-product. Het is vooral de vraag of de verkoop na de eerste periode goed blijft, aangezien er nog maar weinig software is aangekondigd voor de Switch.

Review

In dit artikel zal ik mijn ervaringen met de Switch na drie weken gebruik beschrijven en beoordelen en zal ik ook het grootste deel van de relevante software die momenteel voor het systeem beschikbaar is kort recenseren. Ik hoop hiermee een compleet en neutraal beeld te kunnen schetsen van deze console, zonder mee te gaan in een hype en zonder roze Nintendobril.

Het concept

Toen de Switch werd aangekondigd was ik niet gelijk enthousiast. Daar komt Nintendo weer met een apparaat met matige prestaties en vol gimmicks dacht ik. Het idee is dat het een console en een handheld tegelijk is en dat je naadloos kunt overschakelen van thuisgebruik naar gebruik onderweg met exact dezelfde spellen. De vraag is echter wel of het dan gaat om een compromis/oplossing op beide vlakken, waardoor het niets echt goed kan.

De Switch zelf ziet er best strak uit. In elk geval is het uiterlijk veel mooier en volwassener dan de Gamepad van de Wii U. Het scherm is van plastic en dus krasgevoelig, maar de beeldkwaliteit is mooi. De resolutie is 720p, dat voor de grootte voldoet. De Switch is een stuk groter dan een Vita of een 3DS, maar is heel schattig klein als je hem op de Xbox One of Playstation 4 legt. Onderweg is hij alleen mee te nemen met een beschermhoes in een tas, want hij is te groot om in je zak te doen en het scherm is niet beschermd tegen beschadigingen.

Thuis zet je het apparaat in een dock, een stuk plastic dat het beeld naar de tv zendt en de batterij oplaadt. Dit gaat heel eenvoudig en snel. Je kunt letterlijk in enkele seconden wisselen tussen handheld en docked mode. Het is echt gaaf om op deze manier thuis door te spelen na een treinrit.

Een andere mogelijkheid is het gebruiken van de kickstand. Je kunt de Switch dan neerzetten op een tafeltje, zodat je bijvoorbeeld tegelijk een talkshow kunt volgen en een spelletje spelen. Het principe werkt zo goed, omdat er twee losse controllers bij zitten. Deze zogenaamde Joy-Cons (wat een vreselijke naam!) klik je aan het scherm vast om onderweg te kunnen spelen en gebruik je los, of bij voorkeur in de bijgeleverde grip, zodat ze als een vrij traditionele controller gebruikt kunnen worden, als je op de tv of met de kickstand gaat spelen.

De Joy-Cons hebben motion controls, een cameraatje, een mogelijkheid om Amiibo’s en Skylanders te detecteren en speciale HD-rumble. Deze trilfunctie doet bij veel spellen weinig bijzonders, maar bij sommige spellen is het echt leuk om te ervaren dat er meer detail in de trillingen te voelen is dan bij andere controllers. In de grip voelen de Joy-Cons niet echt lekker, doordat alles net wat te klein is en de rechter stick wat ongelukkig laag geplaatst is. Ook ontbreekt een echte D-pad. Dit heeft echter een reden, omdat de twee losse componenten ook als twee minicontrollers kunnen worden gebruikt. Ze moeten dus wel min of meer symmetrisch zijn. Het is heel praktisch dat je meteen met zijn tweeën aan de slag kan met spellen als Super Bomberman R en Snipperclips, maar het is wel erg behelpen met de minuscule controllertjes.

De meeste spellen komen op alle drie de speelwijzen uitstekend tot hun recht. Alleen Just Dance 2017 leent zich totaal niet voor het spelen met de kickstand en is onspeelbaar in handheld mode. Ook is het wel erg behelpen om met gedeeld scherm te spelen met de kickstand, of je moet laserogen hebben. Toch vind ik dat het concept in zijn algemeen erg goed werkt en ook de gesplitste controllers een leuke vinding zijn.

Slordigheid

Jammer genoeg valt er heel wat op te merken aan de Switch. Voor een prijs van ongeveer 330 euro krijg je een op veel vlakken gedateerde en karige console. Grafisch kan de console ten eerste niet opboksen tegen de concurrentie. Onderweg is de maximale resolutie 720p en op de tv maximaal 1080p. Spellen die uitkomen op meerdere platforms, zullen op de Switch minder mooi zijn of slechter draaien.

Daarnaast is de eerder genoemde kickstand zo gammel dat de Switch nooit kan blijven staan in een auto of trein en valt hij zelfs om als je hem op een stabiele tafel zet en je hem dan met één hand probeert aan of uit te zetten. Ook zit er geen enkele bescherming bijgeleverd, waardoor elke consument meteen een hoes bij moet gaan kopen en waarschijnlijk ook nog een screen protector. Daarnaast moet je nog naar de winkel om het geheugen uit te breiden, omdat Nintendo maar 32GB aan flashgeheugen beschikbaar heeft gesteld, waarvan een deel al in gebruik is met system software. Een micro SD-kaart is dus een must, zeker omdat veel spellen alleen digitaal beschikbaar zullen zijn. Saves of andere bestanden kopiëren is er echter bizar genoeg niet bij.

Wil je de spellen gaan downloaden, dan kom je nog voor een vervelende verrassing te staan. De Switch heeft alleen Wifi en nog een heel slechte ook. Zo is de downloadsnelheid bedroevend traag en is het bereik van het signaal treurig. Misschien dat dit ook de reden is dat een spel als Super Bomberman R online ernstige last heeft van lag. Nog verbazender is het dat Nintendo nog steeds werkt met de super onhandige Friend Codes en voorlopig geen mogelijkheden biedt voor voice chat. Pas ook op, want vanaf de herfst zul je zelfs moeten betalen voor deze belabberde online service.

Ook de batterij van de Switch is niet bepaald indrukwekkend, met maar een speelduur van een slordige drie uur. Voor een lange reis is een accu dus erg gewenst. De controllers houden het gelukkig een stuk langer uit. Dit schijnt in het bijzonder te gelden voor de Pro Controller, maar die is niet bijgeleverd, vrijwel nergens in de winkel te vinden en kost maar liefst zeventig euro. Deze rare prijzen gelden voor alle accessoires. Neem bijvoorbeeld de Joy-Cons: Je betaalt maar liefst tachtig tot negentig euro voor een setje van twee en dan krijg je er nog geen eens een grip bij.

Goed, dan zal je wel een perfect gelikt product krijgen voor je geld, is het niet? Helaas is dit ook niet waar, want de linker Joy-Cons hebben vaak problemen met het bereik, waardoor de verbinding vaak wegvalt. Zoek contact met Nintendo en stuur hem op voor kosteloze vervangen. Een excuses, compensatie of proactieve benadering van klanten zou mijns inziens beter op zijn plek zijn.

Ook de interface van de Switch is nogal simpel en tegelijk onhandig. Sommige spellen, zoals Snipperclips werken bijvoorbeeld niet met de Pro Controller en/of zijn alleen te spelen met de controller op zijn kant. Start je nu per ongeluk zo’n spel op, dan gaat de ongewenste controller uit en moet je de Joy-Cons uit de grip halen of op zijn kant houden om nog verder te gaan. Zelfs als je op de home knop drukt herstelt de besturing zich niet automatisch. Ook zijn mediaspelers of andere niet gamingfunctionaliteiten op de Switch niet beschikbaar en is er geen handig downloadmanagement.

Dan maar uitzetten. Althans, als dat lukt, want ook dat werkt extreem onhandig. Normaal gesproken gaat het apparaat op standby als je in het menu de uitknop kiest of als je de knop op het apparaat indrukt. Wil je hem echt uit zetten, dan moet je de knop vijf seconden ingedrukt houden, waarna een menu met power options verschijnt. Doe je dit echter in handheld mode, dan zal de Switch weer aanspringen als je hem in de dock schuift. Heel vreemd als je het mij vraagt. Wanneer de console crasht, en ja, dat doet hij, moet je de uitknop nog een stuk langer indrukken voor een reset.

Word vervolgd

Tot zover de Nintendo Switch zelf. De eerste indrukken zijn zowel positief als negatief. Origineel concept maar kwalitatief slecht uitgevoerd. Alleen tijd zou kunnen aangeven of dit product het haalt tussen de consoles. Later zal ik nader ingaan op de games en software van de Nintendo Switch en een uiteindelijke conclusie prijs gaan geven.

Reacties

DoriandelaFosse 7 jaren geleden

De Switch kent nog wat opstart problemen inderdaad, maar toch vermaak ik me er wel mee. Tot nu toe geen spijt gehad van mijn aanschaf.

User rating 7
X-Junk 7 jaren geleden

Er is te weinig software beschikbaar.
Dat probleem heeft iedere console

Er is te weinig third party software voor.
Volgens mij zijn er 150 titels aangekondingd, waaronder aardig wat nieuwe IPs.

Heb de switch getest en ben er wel over te spreken.
Geen top apperaat, maar wel leuk voor naast Xone.

Login of registreer om te reageren.