Casper Egas | Sunday 4 Apr 2021, 23:00

We gaan iets doen dat we niet zo vaak doen: hardware recenseren! Vandaag de beurt aan de Nacon Pro Compact Controller.

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Programmeerbaar
  • Fijne D-pad
  • Sticks en triggers goed
  • Bekabelde controller
  • Ligt niet zo lekker in de hand
  • Plaatsing knoppen niet ideaal

Het lijkt mij een erg pittige opgave om tegenwoordig nog met een third party-controller op de markt te komen. De first party-controllers zijn namelijk dermate goed, dat je deze moeilijk kunt overtreffen of zelfs maar benaderen. Nacon heeft in elk geval niet getracht om gewoon een goedkoop alternatief te brengen, wat deze controller kost zo’n vijfenvijftig euro. Je mag als consument dus wel wat verwachten! De Nacon Pro Compact Controller werkt zowel op de PC als op de Xbox One en Xbox Series consoles en is beschikbaar in wit en zwart.

HARDWARE REVIEW

Vorm en knoppen

Ik denk dat veel mensen deze controller al meteen uit zullen sluiten, omdat er een draad aan zit. De norm is tegenwoordig natuurlijk wireless. Er is ook maar een USB-poort aan de voorkant van de Xbox Series-consoles, waardoor het gebruik van controllers met kabel niet erg praktisch is. Voor een vrij dure controller vind ik het dan ook een vreemde keuze.

De controller oogt wel mooi en zeker niet goedkoop of gammel. Het lijkt me een controller die wel tegen een stootje kan. De controller is, zoals de naam al aangeeft, vrij compact. Als je kleine handen hebt is dat misschien niet gek, maar voor mijn vrij grote handen was deze controller te klein. De grepen zijn niet prettig gevormd en de plaatsing van de knoppen is voor mij niet prettig. Ik moet vooral reiken om de A-knop te bereiken. De lage guide button en juist heel hoge options en menu-knoppen vind ik ook niet prettig geplaatst. De triggers zijn wel fijn; ze voelen goed en vooral de bumpers zijn wat beter herkenbaar dan op de officiële controller. Voor een racespel vind ik ze erg prettig, maar bij een schietspel prefereer ik ze niet. De D-pad is opvallend prettig en het geklik is wat minder irritant, wat misschien ook vreemd is, aangezien de andere knoppen op deze controller juist wat meer klikkerig zijn dan de controller van Microsoft. De sticks zijn iets kleiner, maar zeker niet onprettig of overgevoelig. Ik drukte af en toe de sticks per ongeluk in, dus deze hadden iets meer weerstand mogen geven.

De controller is dus prima bruikbaar en is van hoge kwaliteit. Het is niet het soort controller die je een vriend geeft bij een potje gamen op de bank, en dat je dan een vuile blik terug zal krijgen. Bij langere speelsessies vind ik de grepen vooral niet zo prettig; te klein en niet prettig gevormd, waardoor ze erg hard aanvoelen in mijn handen. Ik heb mijn vriendin met kleine handen ook laten proberen en die was ook niet erg enthousiast over de vorm.

Speciale functies

De Pro Compact Controller heeft een aantal troeven. Zo kun je met de juiste headset via de controller gebruik maken van Dolby Atmos. Ik heb helaas niet de juiste headset om dit te proberen, maar ik heb wel een gewone Dolby Atmos home cinema set, dus ik weet dat het een toffe techniek is om het verschil tussen onder en boven in de audio aan te geven. Je zou kunnen zeggen: stereo is links en rechts, Atmos is links, rechts, boven en onder. Let wel op dat slechts een kleine minderheid van de games op de Xbox deze audio ondersteunt. Let ook even op als je een oude officiële headset gebruikt, want de brede connectors passen niet op deze controller.

De andere troef is de speciale app die je de controller naar wens laat afstellen. Je kunt alle knoppen en sticks van functie laten ruilen. Voor mij een beetje zinloos, maar misschien aardig voor verstokte Nintendo-spelers. Nuttiger is de mogelijkheid om de triggers en sticks naar wens te tweaken. Extra fijn is dat je niet aan je lot overgelaten wordt, maar kunt kiezen voor presets die ideaal bij bepaalde spelgenres zouden moeten passen. Zo is het voor racespellen prettig dat de triggers geheel in moeten worden gedrukt worden om het gas volledig in te drukken, maar voor een schietspel is het juist prettig als je meteen een sterke reactie krijgt. Ook de sticks kun je op dezelfde wijze afstellen, zodat ze bij het spelgenre passen. Ik vond de tweaks prettig en subtiel genoeg, waardoor je als speler misschien een klein voordeel kunt hebben tegen tegenstanders. Je moet het er wel voor over hebben om steeds weer naar de app te gaan om te wisselen tussen presets als je verschillende soorten spellen na elkaar wil spelen.

Conclusie

Ik vind de Nacon Pro Compact Controller lang niet gek en zeker geen miskoop. Als je graag alle functies wilt tweaken, dan heeft de controller zelfs een streepje voor op de officiële controller. Solide, met prettige knoppen, waarbij vooral de triggers en D-pad positief opvallen. De vorm vind ik echter niet zo fijn in de hand liggen, waardoor ik hem wat krampachtig moest vasthouden. Een bekabelde controller van 55 euro kan ook een probleem zijn voor mogelijke kopers.

Reacties

Login of registreer om te reageren.