Casper Egas | Tuesday 25 Oct 2016, 20:00

Battlefield is terug. Terug in de wereldoorlog. Lees hier onze review van Battlefield 1!

Review

Rating 8/10
User rating 9/10
  • Grafisch mooi
  • Prachtige audio
  • Leuke multiplayermodi
  • 64 spelers tegelijk online
  • Korte campagnes zijn een goed idee
  • Crashes en bugs
  • Framerate is matig
  • Campagnes niet allemaal tof
  • Soms wel erg onrealistisch

Er was veel kritiek op de vorige titel van ontwikkelaar DICE. Star Wars: Battlefront zou vooral te weinig content hebben, met maar een klein aantal spelomgevingen en zonder een campagnemodus. DICE lijkt naar de kritiek geluisterd te hebben, want in Battlefield 1 is dit gelukkig niet het geval. De ontwikkelaar heeft teruggegrepen naar een historisch thema, in een tijd waarin zowel de Battlefield als de Call of Duty-reeksen zich al jaren in de toekomst afspeelden. Battlefield 1 heeft namelijk niet voor niets dat nummer, dat op het eerste gezicht vreemd is als opvolger van Battlefield 4; het spel speelt zich namelijk af in de Eerste Wereldoorlog. Is dit een periode die zich leent voor het genre?

Review

Het spel begint met de campagne, of moet ik campagnes zeggen? Er zijn zes War Stories, oftewel oorlogsverhalen. Het eerste verhaal is slechts een soort tutorial op het modderige slagveld in Frankrijk. Daarna kun je zelf de volgorde van de verhalen bepalen. Verwacht hierbij geen realistisch of waargebeurd epos, maar een laagdrempelig verhaal dat de nadruk legt op een bepaalde strijdmethode in een bepaalde regio. Elke campagne kost gemiddeld slechts een uur om te voltooien, maar biedt toch een ervaring die de moeite waard is. Een spel als dit hoeft van mij geen ellenlang verhaal te hebben, maar moet het spel op een krachtige manier neerzetten. Een deel van de War Stories slaagt in deze taak. Zo zijn het verhaal in Arabië, rond de legende van Lawrence of Arabia en het verhaal over een tankcrew in Frankrijk veel sterker dan de bijzonder zwakke campagne in Italië. Ook de campagne waarin je vooral vliegtuigen bestuurt, zijn nauwelijks de moeite. Het is niet dat het verhaal daar slecht is, maar de gameplay kan zich niet meten met games die de nadruk op dogfights leggen.

De werkelijkheid

De sfeer is geweldig, met zeer goede geluidseffecten en prachtige begeleidende muziek. Het spel krijgt een dosis drama mee, zonder ooit zwaar te worden. Het spel behandelt een gruwelijk conflict op een zo luchtig mogelijke manier, zonder dat het een persiflage wordt. Toch had ik graag een echt ruwe weergave van de werkelijkheid gezien. Gelukkig zijn de War Stories niet allemaal heldenverhalen, maar schenken ze ook aandacht aan de keerzijden van het conflict. Dit wordt krachtig in beeld gebracht met titels aan het begin en eind van elk verhaal.

Natuurlijk helpt het een hoop dat het spel zo prachtig is. Graphics maken een game niet, maar kunnen een game wel degelijk toffer maken. De omgevingen in Battlefield 1 zijn zeer gedetailleerd, realistische en interessant. De scherpe texturen, mooie natuur en gebouwen komen over als een echt oorlogsgebied, zonder dat ze ooit grijs en grauw worden. Het spel is kleurrijk en spat van het scherm. Of je nu in de woestijn, in de bergen of op het Franse platteland bent, de sfeer blijft perfect overeind. Erg gaaf is het dat vrijwel alles stuk kan. Niet alleen gebouwen en muurtjes kunnen kapot, ook bomen kunnen om en er kunnen gaten in de grond geblazen worden. Soms zijn de omgevingen zo mooi, dat ik het zonde vond dat alles stuk ging! Ook soldaten zien er goed uit, vooral in close-ups. Helaas heeft al dit moois een keerzijde, de framerate sputtert met enige regelmaat tegen en het spel telt verscheidene glitches en bugs. Het spel liep twee maal vast, texturen werden soms niet goed weergegeven en de lichamen van gedode soldaten bleven soms in de lucht hangen of zakten door objecten heen.

Het idee van de korte campagnes in verschillende delen van de wereld vind ik een uitstekend idee. Helaas kreeg ik niet het gevoel dat ze de manier van strijden in de Eerste Wereldoorlog realistisch weergaven. Het vechten in linies van loopgraaf naar loopgraaf komt vrijwel niet voor en vreemd genoeg hebben vrijwel alle soldaten automatische wapens en is het aantal tanks en vliegtuigen wel erg groot. Vooral de manier waarop je vliegtuigen bestuurt, is wel erg onrealistisch en doet afbreuk aan de ervaring. Ik had liever gezien dat er meer gedaan zou zijn met de tijdsperiode.

Conquest

Laten we niemand voor de gek houden, de meeste mensen kopen Battlefield vooral voor de uitstekende multiplayer. Gelukkig stelt Battlefield 1 op dat vlak zeker niet teleur. Ten eerste is het fantastisch dat je met 64 spelers tegelijk kunt spelen in teams van 32. Dit is niet het geval in de meeste modi, waarin je met tien tegen tien speelt, maar dat mag de pret niet drukken.

In het spel worden de multiplayermodi geïntroduceerd in filmpjes door een Youtuber. Dit vond ik zelf wat vreemd, zeker omdat de filmpjes duidelijk de PC-versie laten zien, maar geven wel een duidelijke uitleg van het spel voor beginners. Ook de geringe invloed van het ontgrendelen van nieuwe wapens maakt het spel een stuk toegankelijker dan bijvoorbeeld Call of Duty. Net als voorheen heb je keus uit vier basissoorten soldaten: scout, medic, support en assault (en daarnaast nog de tanker en de pilot). Welke klasse je ook kiest, je kunt er meteen mee uit de voeten. De balans is echter steeds anders, waardoor het wijs is om in verschillende situaties, verschillende klassen te kiezen. Zo is een scout goed op grote afstand, bijvoorbeeld tijdens gevechten in een groot slagveld of woestijn. Een medic is juist goed op middellange afstand, in modi waarin kills echt tellen. De assault trooper kan zich dan weer wapenen tegen voertuigen en blaast gebouwen met gemak op. Ten slotte kun je met de supportklasse teamgenoten van munitie voorzien en op middellange afstand goed vechten. De balans tussen de klassen is prima te noemen.

Er is keuze uit zes modi. Natuurlijk is er Team Deathmatch, het heerlijk ongecompliceerde speltype waarin je met tien tegen tien zo veel mogelijk tegenstanders moet neermaaien. In War Pigeons moet je een duif vangen. Zodra dat gelukt is, moet je een bericht schrijven en de duif weer los laten. Wie het eerst drie berichten succesvol heeft verspreid, wint. Een leuke variatie op het klassieke capture the flag. Daarnaast is er nog Rush, waarin je bommen moet plaatsen in vaste zones of juist moet voorkomen dat bommen ontploffen. Deze modi vraagt om goed teamwork, iets dat in online games als deze vaak niet aan de orde van de dag is. In Domination draait het om vlaggen in plaats van bommen, en moeten specifieke locaties vast worden gehouden om sneller punten te scoren. Ook kills leveren in deze modus punten op. In Operation en Conquest wordt het principe van Domination en Rush gecombineerd. Er zijn in deze modus ook zones met een verdedigende en aanvallende partij, net zoals in Rush. Elk van deze zones bevat twee vlaggen. De aanvallende partij kan pas naar de volgende zone als de vlaggen veroverd zijn en de soldaten nog niet allemaal dood - en dat zijn er honderden. Verovert de aanvaller alle zones, dan zijn zij de winnaar. Wint de verdediger, dan mag de aanvaller nog twee maal proberen de nog niet veroverde zones te veroveren, dit keer met extra voertuigen zoals vliegtuigen, tanks en zelfs zeppelins.

In Conquest is deze modus in een campagnevorm gegoten, compleet met overkoepelend verhaal. Het is fantastisch hoe DICE op deze manier verscheidene slagvelden aan elkaar weet te rijgen en zelfs context toe voegt. Er wordt zelfs iets gezegd over de uitkomst. Wint het Duitse Keizerrijk bijvoorbeeld een slag die ze in werkelijkheid verloren, dan wordt er gespeculeerd over de gevolgen voor de oorlog.

Battlefield 1 speelt erg goed. Teamwork kan regelmatig een probleem zijn en het gevoel van een echte slag uit de Eerste Wereldoorlog ontbreekt, maar de balans tussen de klassen is prima, het spel is toegankelijk voor beginners en de modi zijn allemaal de moeite waard. Vooral de momenten in grote slagvelden, waarbij tientallen tegenstanders van grote afstand aan komen stormen zijn indrukwekkend. Er zijn in totaal negen kaarten beschikbaar. Dat lijkt niet zo veel, maar door de enorme omvang van deze spelomgevingen bieden ze genoeg variatie. Of je nu speelt met tien tegen tien of met 32 tegen 32, het spel blijft prima overeind. Ik kan alleen maar speculeren hoe gaaf het zou zijn om te spelen met louter bekenden die echt samen willen werken en voice chat gebruiken.

Conclusie

Battlefield 1 is een prima spel en biedt een korte, maar vaak krachtige single player ervaring en biedt een aantal goede multiplayermodi. Het spel is toegankelijk genoeg voor beginners en biedt voldoende diepgang voor gevorderden. Met 64 man een slag uitvechten in één van de prachtige spelomgevingen geeft een topgevoel. Toch kan de geweldige audiovisuele presentatie niet geheel overeind blijven door haperingen en een aantal irritante bugs en glitches. Ook is het realisme vaak ver te zoeken. Toch is Battlefield 1 een absolute aanrader voor liefhebbers van first-person shooters met een focus op online gameplay.

Reacties

User rating 9
JFresH 5 years, 9 months geleden

Geweldige game, kort en krachtig samengevat: brengt een beetje het gevoel van BF1942 omhoog en qua graphics het mooiste schietspel tot nu toe.
Wel jammer dat de overgewaaide CoD-spelers de classes (nog) niet gebruiken zoals ze deze zouden moeten gebruiken. Hopelijk komt dat nog!
9/10.

User rating 9
Korkss 5 years, 9 months geleden

Dijk van een game.
Puntje over de review, volgens mij beschrijf je het stukje over operations niet goed. Je praat over conquest, maar bedoeld operations? Of ik lees het helemaal verkeerd ;-)

Login of registreer om te reageren.