Joeri Tits | Wednesday 16 Aug 2023, 15:00

Crash Bandicoot is vanaf nu ook een multiplayergame!

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Snel op te pikken
  • Leuk concept
  • Leuk als iedereen zich aan zijn taak houdt…

 

  • … wat meestal niet gebeurt
  • Enkel online multiplayer
  • Wachttijden tussen de korte spelletjes

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.

Crash Bandicoot is al een tijdje helemaal terug van weggeweest. Met zowel een vierde nieuw deel en een remaster van de bekende trilogy hebben veel gamers de buideldas (her)ontdekt. Met Crash Team Rumble probeert Toys For Bob ons nu ook tegen elkaar te laten spelen.

Wumpa Fruit verzamelen

Dit keer krijgen we dus geen klassieke avonturenplatformer of een kartracer voorgeschoteld. Toys For Bob kiest voor een vier tegen vier online multiplayergame. Dit is een belangrijke koerswijziging, omdat Crash Bandicoot tot nu toe hoofdzakelijk bekend staat voor singleplayerervaringen.

Het doel van het spel is best eenvoudig: verzamel als eerste team 2000 Wumpa Fruit, de bekende vruchten die een centrale rol spelen in de reeks. Het spel start met een tutorial die de simpele regels en mogelijkheden uitlegt. Dit wordt je natuurlijk uitgelegd aan de hand van Crash, die met dezelfde acties uit eerdere games zoveel mogelijk fruit probeert te verzamelen. Denk dan maar aan zijn bekende tornadodraai en het sliden. Doordat de tutorial eigenlijk maar enkele minuten duurt, had ik het gevoel dat we met een saai en eentonig spel te maken hadden.

REVIEW

Strandbal als wapen

Echter weet Crash Team Rumble, eenmaal je aan het spelen bent, je te verrassen. De game voegt namelijk verschillende power-ups en mogelijkheden toe om extra (snel) punten te scoren zodat je eigenlijk best tactisch kan spelen. Zo kan je met je team proberen om alle gem pads te veroveren die je een gigantische boost geven bij het verzamelen van vruchten. Ook kan je op zoek gaan naar relics die je, eigenlijk zoals de gewone vruchten, naar een station moet brengen voor een hulpmiddel. Elke map heeft andere Relic Station, wat zorgt voor steeds een unieke manier van spelen. Zo kan je een grote strandbal worden die je met een grote snelheid doorheen de strandmap Just Beachy omver kan stoten.

Wat vooral variatie in het spelplezier brengt, zijn de verschillende personages die onder te verdelen zijn in drie groepen. Er zijn de Scorers, die natuurlijk vooral gaan voor het verzamelen van de vruchten en deze naar de bank te brengen om in te wisselen. Om dit te voorkomen zijn er de Blockers die verdedigend ingesteld zijn en proberen te voorkomen dat er punten gescoord worden. Tot slot zijn er ook nog de Boosters die ervoor zorgen dat de rest van het team zo veel mogelijk power-ups kan ontvangen. Elke groep heeft hierdoor zijn eigen voordeel. Zo kunnen bijvoorbeeld scorers méér vruchten dragen en dus gemakkelijker punten scoren. De personages variëren van de allerbekendste zoals Dr. Neo Cortrex en Coco Bandicoot tot minder bekende namen en nieuwkomers zoals Catbat.

Na enkele spelletjes te spelen, had ik al snel mijn weg gevonden naar het online gebeuren. Ook hier loopt het, na enkele spelletjes proberen, meteen vlot. Zeker als Scorer, naar mijn mening de simpelste taak, kan je al snel je team helpen. Het is best verslavend en omdat het spelletje slechts enkele minuten duurt, heb je al snel enkele potjes gespeeld zonder het door te hebben. Met wat fantasie voelde het voor mij als een platformercombinatie van Plants versus Zombies met Overwatch, games die ik beide online grijs gespeeld heb.

Combat valt tegen

Echter merk je na een tijdje spelen wel wat beperkingen. De simpele besturing werkt perfect, maar is soms wat te weinig uitdagend in de combat. Als je spelers van het andere team wilt uitschakelen, heb je al snel het gevoel dat het maar wat button smashen is. Dit is jammer, want tijdens het platformen merk je wel wat verschil tussen het spelen met de personages. Zo is het ene personage net wat sneller en lijkt de andere wat meer kracht te bezitten. Eénmaal in de aanval, lijkt niet gewoon niet meer van tel hoe goed je de tegenstand moet raken.

Ook vond ik de eerste dagen na de release vrij snel matches, maar enkele dagen later ging het al niet altijd meer zo vlot. Bovendien is de wachttijd tussen de korte spelletjes net wat te lang om de vaart erin te houden.

Zoals vaak in zulke games, valt of staat het plezier met het samenwerken tussen de teams. Ik speelde altijd met spelers die ik niet kende en hierdoor varieerde de samenwerking regelmatig van niveau. En als mijn team dan mooi samen speelde, durfde dit wel eens te ontbreken bij de tegenstand, waardoor er van spannende wedstrijden vaak geen sprake was. Al deze elementen zijn natuurlijk van belang om het spel voor mij boeiend te houden. Ik ben in principe geen fan van free-to-play-games, maar deze Crash Bandicoot game verdient eigenlijk best wel een grotere spelersbasis dan wat nu online lijkt te zijn. Wat wel is overgenomen uit menig free-to-play-games zijn seizoen- en battlepassen voor cosmetische spullen. Een versie die gratis is, lijkt dan ook niet eens zo ondenkbaar.

 Conclusie

Crash Bandicoot Rumble is in de kern een simpele, maar amusante multiplayerervaring. Wanneer je het kan spelen met een competitief team tegen een even gedreven team, ga je je niet snel vervelen. Het simpele spelletje wordt namelijk opgesmukt met tal van leuke extra’s zoals verschillende types characters en diverse powers. Helaas is het, wanneer je het met vreemden speelt, te vaak ongecontroleerde chaos. Bovendien heb ik het gevoel dat er nu, een tijdje na de release, online al niet altijd evenveel meer te beleven is. Het is dan ook jammer dat Toys For Bob voor een betaalde game dan ook geen enkele singleplayer of offline-mogelijkheden heeft toegevoegd.

Reacties

Login of registreer om te reageren.