Destiny

Destiny is een prachtige game geworden, die helaas iets tekortschiet op het gebied van content. De toekomstige DLC had eigenlijk al in de game moeten zitten, en na het uitspelen van het verhaal komt er weining nieuws meer bij. Dit, in combinatie met het oppervlakkige verhaal en de afwezigheid van memorabele personages zorgt ervoor dat Destiny niet helemaal de game is waar we op hoopten. Dit neemt absoluut niet weg dat Destiny een ervaring is die ik iedereen kan aanraden. Alles wat je doet in de game is gewoon pure fun, en in the end is dat waar gamen om draait.

Review

Rating 8/10
User rating 7/10
  • Heerlijke sci-fi sfeer
  • Speelt als een trein
  • Ziet er prachtig uit
  • Spelen met vrienden
  • Multiplayer
  • (Te) weinig daadwerkelijke content
  • Oppervlakkige manier van verhaal vertellen
  • Weinig memorabele personages
  • DLC model

Review

Robin Bosman | Monday 15 Sep 2014, 21:29

Nu de meeste gamers het daglicht weer zien na de eerste paar dagen met Destiny is het tijd voor een oordeel. De game gaat de geschiedenis in als de meeste gepreorderde nieuwe IP. De hype was geboren, maar was het terecht?

Nu de meeste gamers het daglicht weer zien na de eerste paar dagen met Destiny is het tijd voor een oordeel. De nieuwste game van voormalig Halo developer Bungie gaat de geschiedenis in als de meeste gepreorderde nieuwe IP. Ondanks de geringe hoeveelheid details die voor de release bekend was,schaarden gamers zich massaal achter de ontwikkelaar. De hype was geboren, maar was het terecht?

Destination unknown

Destiny laat zich niet makkelijk in een hokje stoppen. De essentie van de game uitleggen is dan ook makkelijker gezegd dan gedaan. Is het een MMO of niet? Kort gezegd is Destiny een Shared World Shooter. In de main hub van de game, The Tower, loop je met tientallen andere Guardians rond. Als je vanuit The Tower vertrekt naar Venus, zul je daar ook andere spelers zien lopen, maar in mindere mate. De vergelijking met het MMO-genre is echter niet helemaal op z’n plaats, want de interactie met andere spelers is minimaal. Toch is deze shared world niet helemaal een overbodige luxe, want Destiny is simpelweg veel leuker met meer mensen. Je kunt er voor kiezen om missies te doen met een zogenaamd fireteam, met maximaal twee andere Guardians. Zeker als het spel op een gegeven moment moeilijker wordt, zijn het teamwork en de communicatie die een fireteam biedt essentieel.

 

In Destiny speel je dus als één van de Guardians, een ras van supersoldaten die de kracht van de Traveler (de mysterieuze bal die boven de aarde zweeft) heeft omgezet in speciale krachten. Deze krachten zijn er in vele soorten en maten, en verdeeld over drie klasses, Titan, Hunter en Warlock. Nadat je aan het begin van de game een eigen Guardian hebt gemaakt, begin je aan het avontuur.

"Gameplay-technisch is Destiny dus van het hoogste niveau"

 

En wát een avontuur is Destiny gebleken. De sfeer is simpelweg fantastisch, en alles ziet er prachtig uit. Omgevingen die je gewend bent van de Halo-serie zijn nu nóg indrukwekkender, en de gameplay voelt vertrouwd doch fris. De besturing werkt intuïtief, maar je voelt je nooit te sterk. Vaak genoeg zul je de adem van vijanden in je nek voelen, en de opluchting als je als overwinnaar uit de strijd komt is dan ook groot. Ook de ontwikkeling van je personage is erg goed uitgewerkt. Elke klasse heeft twee zogenaamde subklasses, met elk een compleet unieke skilltree, en het is aan jou de keus op welke je je focust. Hierdoor kun je jouw personage aanpassen aan je speelstijl. Simpel, maar zo effectief. Gameplay-technisch is Destiny dus van het hoogste niveau. Helaas is het verhaal wat minder interessant. Vooral het vage script en de afwezigheid van memorabele personages hebben ervoor gezorgd dat ik aan het einde nog steeds geen idee had waar ik eigenlijk mee bezig was.

Intergalactisch kort

Destiny speelt zich af op verschillende locaties in de melkweg. Aarde, de maan, Venus en Mars. Verwacht echter niet dat je de hele planeet kunt gaan ontdekken. Alle missies op een desbetreffende planeet spelen zich af in één groot gebied. Naarmate je moelijkere missies op een planeet accepteert zul je verder dit gebied in trekken. Dit zorgt ervoor dat sommige locaties al vrij snel herkenbaar en saai worden. Daar komt ook nog eens bij kijken dat de hoeveelheid missies op z’n zachtst gezegd bescheiden is. Na vijf verhalende missies, een patrouillemissie en een Strike-missie kun je weer je ruimteschip instappen en naar de volgende planeet vertrekken. In zestien à twintig uur ben je door het verhaal heen, maar Destiny begon volgens Bungie toch pas ná level twintig?

 

Inderdaad. Zodra je het maximale level behaald hebt, hoor je er volgens Bungie pas écht bij, en dit is in zekere zin ook de waarheid. Gear die je na level 20 verzamelt heeft een zogenaamde Light bonus. Deze bonus, die uitgedrukt wordt in punten (+5, +20 etc.), laat je karakter boven de cap van 20 uitstijgen. Hoe meer punten je hebt per kledingstuk, hoe hoger je level is. Maximaal kun je op deze manier doorgroeien tot level 30, maar hier is heel veel tijd en moeite voor nodig. 

"Van een game met MMO eigenschappen had ik eerlijk gezegd meer verwacht op dit gebied"

De andere kant van het verhaal is dat er na het bereiken van level 20 weinig nieuwe content bij komt. Je zult voornamelijk missies herhalen, of competitief tegen anderen spelen in de Crucible (de multiplayer-modus van Destiny). Van een game met MMO eigenschappen had ik eerlijk gezegd meer verwacht op dit gebied. Ik zal een voorbeeld geven. Na het bereiken van level 20 kun je deelnemen aan een zogenaamde Strike-playlist. In deze playlist worden alle Strike missies die je eerder in het verhaal gespeeld hebt in willekeurige volgorde na elkaar gespeeld. Helaas bevat het spel in totaal slechts vier van deze missies. Op een gegeven moment was ik dan ook drie keer achter elkaar dezelfde missie aan het spelen. Daar komt nog bij dat de eerste raid pas een week na de release beschikbaar is.

Big Bad Publisher

Maar hoe kan het nu zo zijn dat een game die zo heerlijk speelt als Destiny zo tekort komt op het gebied van content? Ik wijs de beschuldigende vinger naar de uitgever, Activision. Al vóór de release werd er geadverteerd met een Season Pass van €35. Met deze Season Pass krijg je ‘extra’ content waarin je nieuwe plekken kunt ontdekken, en waarin je allerhande extra missies, wapens en gear kunt verkrijgen. Het is toch eigenlijk te absurd voor woorden dat er in feite stukken uit een game worden geknipt om die stukken vervolgens te verkopen als ‘extra’ content. Ik weet dat dit al langere tijd aan de gang is in de gameindustrie, bijna elke game krijg immers zo’n seasonpass, maar wat Activision met Destiny heeft gedaan schiet bij mij in het verkeerde keelgat. De game is naar mijn mening pas écht compleet als de twee uitbreidingen beschikbaar zijn.

The Crucible

Tot slot wil ik het nog even hebben over de multiplayer. Het lijkt er op dat door de beperkte hoeveelheid PvE-missies (Player versus Environment) dat de Crucible (de multiplayer-modus) voor de meeste spelers de endgame is in Destiny. Gelukkig is deze Crucible van hoge kwaliteit. De jarenlange ervaring die Bungie heeft opgedaan met de Halo-serie heeft zijn vruchten afgeworpen. Tot op heden zijn Team Deathmatch, Free For All, Control, Skirmish en de 3vs3 modus Salvage beschikbaar. Of dit er later meer worden is niet duidelijk, maar het is zou me niets verbazen. Er zijn voldoende maps op diverse planeten, met twee extra grote maps (Bastion en First Light). Het is alleen jammer dat deze maps een beetje te groot aanvoelen, omdat er maximaal slechts twaalf spelers rondlopen. Hopelijk krijgen we dus, net als in Halo, een Big Team Battle modus. Om de boel in balans te houden neem je de levelbonussen van je personage niet mee naar de Crucible. Elk wapen van hetzelfde type is even sterk, en ook de waarden van je armor wordt teruggebracht naar nul. Het enige waar je een voordeel uit kunt halen is hoever je subklasse ontwikkeld is.

Conclusie

Als we het inmiddels nog niet wisten, hebben we het nu geleerd. Never trust the hype. Dit heeft echter niet zoveel met de uiteindelijke game te maken, maar onrealistische verwachtingen kunnen simpelweg niet waargemaakt worden.

Destiny is desondanks een prachtige game geworden, die helaas iets tekortschiet op het gebied van content. De toekomstige DLC had eigenlijk al in de game moeten zitten, en na het uitspelen van het verhaal komt er weining nieuws meer bij. Dit, in combinatie met het oppervlakkige verhaal en de afwezigheid van memorabele personages zorgt ervoor dat Destiny niet helemaal de game is waar we op hoopten. Dit neemt absoluut niet weg dat Destiny een ervaring is die ik iedereen kan aanraden. Alles wat je doet in de game is gewoon pure fun, en in the end is dat waar gamen om draait.

Reacties

Hybrid 7 years, 11 months geleden

Weet niet. Vermaak me het meest met de endgame momenteel. Farmen, grinden het werkt zo verslavend op een of andere manier. 30 uur en counting. :)

User rating 7
Excess-Denied 7 years, 11 months geleden

Helemaal met de review eens. Alleen zelf vond ik ook die missies (verhaal missies) zo in herhaling vallen je doet elke keer dezelfde handeling (robotje eruit, 3 hordes killen etc) . Geen slechte game en vermaak mij er prima mee, maar ook zeker geen topper.

User rating 7
PePziNL 7 years, 11 months geleden

Helemaal mee eens, maar ik geef toch een puntje lager omdat ik vind dat Activision echt de grens is gepasseerd wat betreft content afhouden en DLC uitbrengen. De game is geweldig, game is heerlijk en dit kan nog 10 jaar mee zo, maar als je naar de MM gaat en zestig euro voor de game betaalt heb je gewoon pas 70% van de game in bezit.

User rating 5
Ypuh 7 years, 11 months geleden

Ik geef deze game gewoon een onvoldoende omdat ik me er absoluut niet mee kan vermaken. Vanaf minuut één heb ik me verveeld in Destiny, al komt dat misschien omdat ik geen co-op geprobeerd heb (ook geen zin meer in). Voor mij is het spel te repetief, zijn er teveel zaken gejat van Halo, Borderlands en Diablo, en is de wereld dood te noemen zonder verhaallijn of interessante quests. Het spel heeft in mijn ogen last van een zware identiteitscrisis en probeert dat te camoufleren door de hype en het massieve budget wat er in is gestopt. Het is goed uitgewerkt door Bungie, maar dat was Halo 3 jaren geleden ook al en ik zie weinig grote veranderingen. Een hele grote teleurstelling, die mogelijk door ontzettend dure DLC's nog weer enigszins gecamoufleerd kan worden. Ik doe er niet aan mee in ieder geval.

User rating 9
Yellow13 7 years, 11 months geleden

Ik vind deze game prima voor wat die probeert te zijn. Repetitief wil ik het niet noemen, dat hoort nu éénmaal zo bij MMO games. WoW is niet anders, net als elke andere MMO of soortgelijke game. Je kunt niet elke missie anders doen, dan zou die een ton wegen. De wereld vind ik overigens erg mooi vormgegeven, maar qua vijanden niet echt heel boeiend. Het voelt inderdaad soms wat dood aan, maar dat mag de pret voor mij niet drukken. Af en toe gewoon even in je console steken en een uurtje knallen, daar is dit een uitstekende game voor. Herhaling is wat hoort bij een MMO, anders moet je er helemaal niet aan beginnen. Voor mij een 9-, ook omdat het er nog gruwelijk mooi uitziet op de One. En wat Bungie gedaan heeft in vergelijking met die andere titels die genoemd zijn, is niet goedkoop jatwerk, maar gewoon goed afgekeken. Je moet wel begrijpen wat voor type spel dit is, wat voor doel het heeft en dan die talloze andere punten nog, bijvoorbeeld grafisch, geluidtechnisch en overigen visuele of technische aspecten.

User rating 7
Sen 7 years, 11 months geleden

De diepgang valt me tegen. Het is allemaal wat leeg en voorspelbaar. Ook werkt het levelingsysteem niet zo fijn. Als je te snel levelt, dan is het spel al snel te makkelijk. Het verhaal voegt ook totaal niets toe.

Het spel speelt wel heerlijk weg, dus een slecht spel is het ook absoluut niet.

User rating 8
OniRyo 7 years, 11 months geleden

Ik ben totaal niet met de hype meegegaan(behalve dat ik het op de launch heb gekocht), ik heb de hype totaal genegeerd omdat ik Bungie maar al te goed ken toen met Halo 2.

De game is verassend goed, en er is genoeg te doen na level 20, het voelt totaal aan Borderlands + Halo met wat Diablo endgame, wat me totaal wel bevalt. Ik ga nog een lange tijd genieten van Destiny met de komende content kan ik nu al zeggen.

User rating 7
DulleNL 7 years, 11 months geleden

Het is leuk. Ik wist wat ik kon verwachten na de Alpha en Beta te hebben gespeeld. Maar. Het kon heel erg veel meer zijn. Te weinig locaties. Te weinig variatie in armor qua look. Te saaie, standaard wapens. Te lange laadtijden. Geen map (maar wel in de tower, why?). De Ghost zijn voice acting is dramatisch. Het verhaal is saai. De locaties die er zijn voelen waar je ook bent precies hetzelfde aan en zijn klein. Te weinig verschillende enemies (oh, je bent op de maan? Nu hebben The Fallen een groen pakje aan!). De enemy encounters zijn tot nu toe niet veel meer dan een paar waves die op je af komen. AI is oliedom... Ik kom er met mijn koppie niet bij dat ze zo lang over deze game hebben gedaan. Is totaal niet terug te zien in content. Veel te barebones. Niet de beloofde space opera. Maar de core gameplay is wel leuk, dus tsja. Ik speel toch nog wel even door. :P

User rating 6
GrizzelNL 7 years, 10 months geleden

Het spel zelf is dik in orde, alleen veel te kort. Al vrij snel zit je dezelfde (strike) missies te spelen, en sla je delen van de map over omdat je toch al weet waar je heen moet. Van de PvP is het jammer dat gamers die niet elke dag tijd hebben om te gamen v.w.b. wapens altijd in het nadeel zijn. Hoe meer tijd je er namelijk in stopt hoe beter je wapens te customizen zijn, met bijvoorbeeld minder recoil en meer range.

User rating 7
Stingray 7 years, 10 months geleden

Grafisch dik in orde de muziek ook. Maar het voelt toch allemaal wat kort aan en een herhaling van iedere keer het zelf moeten doen en het zelfde gebied door te moeten lopen. Mag wel wat content bij zo onderhand

Login of registreer om te reageren.