Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Betere versie van dé klassieker
  • Goed gemaakte remake
  • Nieuwe wapens en mechanieken
  • Draait slecht
  • De humor is wat flauw geworden

Xbox One versie gespeeld op Xbox Series X. Xbox Series versies waren al eerder beschikbaar.

Destroy All Humans! neemt me een heel eind terug mee in de tijd. Ik ken de titel van toen ik midden jaren negentig vooral PC games combineerde met wat losse titels op mijn Nintendo 8-bit. Met Destroy All Humans! 2 - Reprobed gaat Black Forest Games voor zowel nostalgie bij oudere gamers als de aanwerving van een nieuwe generatie aan spelers die de titel niet kennen. In Destroy All Humans! 2 - Reprobed gaat dé alien bij uitstek, Cryptosporidium-138, voor een internationale militaire campagne die ons van het Verenigd Koninkrijk, Japan en tot zelfs in de USSR brengt.

REVIEW

Dood aan alle Ivans!

In de tweede aflevering van Destroy All Humans bevinden we ons met onze alien vrienden Crypto & Pox aan het einde van de jaren zestig en vertoeven ze ondertussen al zo’n tien jaar op aarde. Nadat de KGB een gerichte aanval lanceert op de twee groene boys, zint Crypto op wraak en ondergaat hij een reis rond de wereld om de KGB uit te schakelen. De hele game is een lange vernietigingstrip waarbij je al je frustratie en sadistische neigingen botviert op de wereldpopulatie.

Destroy All Humans! 2 - Reprobed introduceert een heel deel nieuwigheden. De Gene Blender bijvoorbeeld maakt cocktails van menselijk DNA. Om zijn vaardigheden uit te breiden kan Crypto recepten vinden die je als speler duidelijk maken welke mensen je moet opzuigen met Cryptos vliegende schotel. Crypto heeft ook een grote verscheidenheid aan buitenaardse wapens die worden gebruikt om mensen te vernietigen, onder te dompelen en op te lossen in allerlei duivelse rotzooi. Zo slingert Cryptos stijlvolle, nieuwe Dislocator voertuigen in een dodelijk tempo over de kaart, waarbij vlezige mensen tegen de straat en tegen gebouwen worden geplet. De game maakt ook mooi gebruik van de hippiebeweging eind jaren zestig met het nieuwe Free Love-wapen, een pacifistisch hulpmiddel waarmee voetgangers worden aangemoedigd om te dansen en alle wandaden van Crypto te negeren. Aan mensen geen gebrek; de wereld is zo stevig bevolkt met NPC’s, dat je naar hartenlust je wapens kan inzetten.

Groeipijnen in Space

Black Forest Games heeft elk aspect van het originele spel drastisch verbeterd, waaronder de personagemodellen, de wapenillustraties en het levelontwerp, zodat spelers een echt passieproject kunnen beleven dat in 2022 is uitgebracht. Destroy All Humans! 2 - Reprobed introduceert nieuwe wapens en personages, een vernieuwd gameplay-systeem en een vanaf de grond af opgebouwd wereldontwerp. Een uitstekende remake dus die de essentie van de versie uit 2006 weergeeft, maar dan stevig aangepast en in een modern jasje.

De internationale expansie van Destroy All Humans heeft wel wat groeipijnen. De game wordt geplaagd door framerate-problemen met frequente drops rond de dertig frames per seconde. Bij de start in Bay City valt het allemaal best nog mee en loopt de game vrij vlot, maar bij de Albion missies werd zelfs lopen van A naar B gehinderd door performance issues. De remake geeft een heel getrouwe weergave van de titel uit 2006 en dat geldt ook voor de grappen. Nu denk ik dat veel van die humor niet meer zo goed gaat vallen bij een modern publiek. Het is vaak een beetje flauw, vergezocht en al vijftig keer gedaan. Black Forest Games heeft er bewust voor gekozen niks weg te laten of te “censureren’ wat ik op zich begrijp bij de productie van een remake.

Conclusie

Destroy All Humans! 2 - Reprobed is een prima rampage game met z’n roots in 2006, maar gewapend met een stevige update qua mechanics, graphics en quality of life elementen. Heb je altijd de game van toen eens willen herspelen op de Xbox One, dan biedt deze Reprobed remake je de ultieme kans. Voor compleet nieuwe spelers heb ik wel wat twijfels in het geval je werkelijk geen enkele link hebt met de originele games.

Reacties

Login of registreer om te reageren.