Casper Egas | Monday 3 Dec 2018, 12:00

Horizon Chase Turbo is een racespel dat teruggrijpt naar het gevoel van de arcadegames uit de jaren '80 en '90. Wil je eens iets anders dan nog een Forza titel? Neem dan eens een kijkje in deze wereld.

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Arcade fun
  • Leuk met anderen
  • Aanstekelijke muziek
  • Simpele tracks
  • Valt in herhaling

Gespeeld op de Xbox One X

Ben je net als ik opgegroeid met racespellen uit begin jaren negentig? Lees dan vooral verder, want Horizon Chase Turbo is een echte retro revival. De Braziliaanse makers hebben zich laten inspireren door games als Outrun, Virtua Racing en Top Gear (de games, niet het tv-programma). Het spel gaat voor de feel van een arcadespel, maar dan met veel meer content.

REVIEW

Horizon Chase Turbo is een spel voor een tot vier spelers, maar kan niet online gespeeld worden. Er zijn daarentegen wel online leaderboards en periodiek wisselende uitdagingen. Het spel is digitaal verkrijgbaar op alle moderne systemen voor twintig euro en ondersteunt de Xbox One X.

Blue, blue skies

Ik begrijp dat Top Gear de belangrijkste inspiratie voor het spel was, met zelfs muziek van de componist van die serie, maar het is duidelijk dat Aquiris Game Studio echt liefde heeft voor het genre. Het hele spel laat zien dat er echt passie in het product is gegaan. Het geeft mij echt een gevoel van de arcadespellen van SEGA uit de jaren tachtig en begin jaren negentig.

Grafisch doet het spel je meteen denken aan Virtua Racing, een van de pioniers in het 3D racing-genre. Omgevingen bevatten namelijk ook objecten met weinig polygonen zonder texturen. Ook de kleuren zijn net zo sprekend. De auto’s zijn lookalikes van bekende wagens, maar zijn meer gedetailleerd dan de omgevingen. Het spel wordt op de Xbox One X in extreem strakke 4K weergegeven.

Het spel speelt niet echt zoals Virtua Racing, maar meer zoals Outrun en voelt meer als een 2D game van weleer. Althans, deze oude games simuleerden 3D met een techniek die scaling heet. Helaas heeft dit ook invloed op de spelomgeving, die net als de super scalers vrij simpel en summier is vormgegeven. Het oogt qua stijl dus wel als Virtua Racing, maar er is geen sprake van volledig gedetailleerde 3D parkoersen. Ik had dat eigenlijk wel graag willen zien.

Dit was echter onmogelijk op de manier zoals het spel is opgezet. Horizon Chase Turbo bevat namelijk vrij veel verschillende parkoersen, waardoor ze haast wel simpel moeten zijn. Er is een erg lange World Tour mode, waarin je in twaalf landen in totaal meer dan honderd races (op verschillende tracks!) moet afleggen. Ik vind dat de ontwikkelaar hier gekozen heeft voor kwantiteit boven kwaliteit. Ik had liever tien tot twintig mooi uitgewerkte parkoersen gezien dan meer dan honderd uiterst simpele. De feel is wel wat anders, met wisselende weersomstandigheden, een omgeving die past bij een ander land en een ander tijdstip op de dag, maar in feite verandert er weinig. Elke track racet min of meer hetzelfde, zonder obstakels of grote gradiënten en heeft alleen wat andere bochten, een ander (vrij lelijk) 2D achtergrondplaatje en de textuurloze 3D-bermversiering.

Verslavend arcadeplezier?

Simpel of niet, het spel is wel erg leuk om te spelen. Het gevoel van snelheid is enorm en de besturing is, hoewel simpel, doeltreffend. Je hebt steeds twintig tegenstanders en je moet deze passeren en ontwijken terwijl je jouw rondjes aflegt. Je moet daarbij ook op je brandstof letten, want anders kom je droog te staan. Het gebeurt regelmatig dat de uitdaging net groot genoeg is, waardoor een overwinning echt voldoening geeft.

De muziek, die wat doet denken aan hoge kwaliteit chiptunes van vroeger, brengt de juiste sfeer en zet je aan om nog sneller te willen racen. Helaas is het aantal verschillende audiotracks wel wat gering. De geluidseffecten zijn zeer summier en kunnen het spel niet echt verrijken. 

Naast de lange World Tour is het ook mogelijk om kampioenschappen te spelen. Dit zijn er eveneens erg veel, maar bevatten wel dezelfde parkoersen als die in de World Tour-modus. Ook kun je op den duur een Endurance-modus ontgrendelen en kun je uitdagingen spelen die per vijf elke twee weken worden ververst. Het leukste is wel dat alles lokaal te spelen is met vier spelers. Dit is dus een ideaal spel voor mensen die graag samen op de bank gamen.

CONCLUSIE

Horizon Chase Turbo is het gevraagde bedrag van twintig euro zeker waard. Het spel biedt snel en ongecompliceerd arcadeplezier. Vooral voor mensen die warme herinneringen hebben aan oude raceklassiekers of graag met anderen op de bank willen spelen is Horizon Chase Turbo een aanrader. De ontwikkelaar had met meer bijzondere parkoersen het spel naar een nog hoger plan kunnen trekken. Nu is er zoveel content dat het op den duur wat in herhaling valt.

 

Reacties

Login of registreer om te reageren.