Casper Egas | Monday 15 Jun 2020, 12:45

Een keiharde ode aan de klassiekers uit het verleden of een verouderd concept? Lees hier de recensie van Ion Fury!

Review

Rating 6/10
User rating 0/10
  • Oogt heel authentiek
  • Ode aan Duke Nukem
  • Uitdagend
  • Tegenstanders zijn niet leuk
  • Levels zijn wel heel lang en groot
  • Matige audio

Gespeeld op de Xbox One X

Ion Fury is een bijzonder spel. Niet vanwege het genre, want het is in feite gewoon een first person shooter, maar vanwege de gebruikte engine. De oeroude Build Engine is namelijk gebruikt om een gloednieuw spel te maken. Deze engine is vooral bekend van Duke Nukem 3D (1996), maar is ietwat later nog voor andere spellen gebruikt zoals . We hebben het dus over een nieuw spel, maar dan gemaakt met een ouderwetse basis. De aankleding is wel helemaal van deze tijd.

It's time to kick ass and chew bubble gum

Het is echt opmerkelijk hoeveel Ion Fury zowel audiovisueel als met haar gameplay lijkt op Duke Nukem 3D. Als je een fan bent van die klassieker, dan zul je jezelf vast enorm vermaken met Ion Fury. Ik zelf ben echter nooit een grote fan geweest. Voor mij waren Doom 1 & 2 altijd vele malen beter dan Duke. De grove humor was wel grappig, maar daar bleef het wel een beetje bij. Dat verklaart wellicht waarom ik niet helemaal los kon gaan met deze Ode aan Duke Nukem.

Voor mij zijn er een aantal minpunten die mij niet zo enthousiast maken als sommige andere mensen die ik online over het spel heb horen praten. Ten eerste vind ik de cyborgs als tegenstanders heel saai. Je ziet keer op keer dezelfde vijanden en deze waren de eerste keer al niet bijzonder. Ook zijn de levels heel groots opgezet. Dat is an sich leuk, omdat ze ook vol met geheimen zitten. Doordat er echter zo weinig variatie is, worden ze dikwijls saai. Een toffe soundtrack had kunnen helpen om je niet van het puntje van je stoel te laten schuiven, maar deze is monotoon en weinig opvallend. Ook de constant herhalende uitspraken van de tegenstanders zorgden bij mij voor irritaties. ‘’Fan out!’’ ‘’Over here!’’ Jaja, we weten het nu wel. De wapens zijn ietwat creatiever, maar geen van de wapens gaf mij een echt wowgevoel. De shotgun uit Doom zit er niet bij, zo te zeggen.

Daarbij kwamen shooters uit de jaren negentig pas echt tot leven voor mij als ik ze coöperatief kon spelen. Het is echt zonde dat je nu niet samen met anderen op avontuur kunt gaan. Spellen die dreigen wat monotoon te zijn in je eentje, zijn met twee of meer namelijk plots stukken leuker.

Toch zeker niet slecht

Nu lijkt het misschien alsof Ion Fury een slecht spel is, maar dat is het zeker niet. Het spel is groot qua inhoud, oogt fantastisch op een retro-achtige manier en is lekker ouderwets uitdagend. Je moet niet vergeten om regelmatig op te slaan, want anders moet je wel weer een eind terug. Ook de harde humor en verwijzingen naar oude games en film franchises passen prima bij het spel. Je ziet ook aan alles dat de ontwikkelaar heel veel liefde had voor shooters uit de tweede helft van de jaren negentig. De levels zitten ook vol leuke details. Het loont echt om alles te verkennen.

Aanvankelijk zaten er haperingen in het spel, maar deze zijn inmiddels met enkele patches verholpen. Nu draait het spel als een tierelier en kun je naar hartenlust knallen voor een slordige 25 euro. Helaas is het spel niet op ouderwetse wijze fysiek beschikbaar. Gezien de lange speelduur en de bijzondere presentatie is de prijs mijns inziens dan wel weer gerechtvaardigd.

Conclusie

Ion Fury werd op verscheidene plaatsen heel warm aanbevolen, waardoor ik heel hoge verwachtingen had gekregen. Misschien had ik beter moeten weten en mijn verwachtingen wat moeten bijstellen. Als je echt een fan bent van de oude Build Engine games (Duke 3D, Blood en Shadow Warrior) en altijd al een vervolg had willen zien, dan is Ion Fury fantastisch. Het spel is overduidelijk met veel liefde gemaakt en de ontwikkelaars hebben een bijzondere prestatie neergezet. Als je vroeger echter al niet wild werd van dit soort spellen, dan zal je dat nu ook niet worden. Ik betwijfel ook of jonge spelers er warm voor zullen lopen. Ion Fury heeft mij te veel minpunten om het echt warm aan te bevelen.

Reacties

Login of registreer om te reageren.