Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Realistisch
  • Veel gameplay-aanpassingen mogelijk
  • Grafisch in orde
  • Licentiegame
  • Weinig nieuws onder de zon
  • Wat weinig content
  • Nogmaals een Motorcrossgame van Milestone…
  • … hierdoor misschien wat te duur

Gespeeld op Xbox One X

Het jaar is nog maar halverwege, maar met MXGP PRO brengen de ontwikkelaars van Milestone al hun vierde racegame uit. Omdat het voor ons toch eerder om kwaliteit dan om kwantiteit draait, bekijken we dit toch eerder argwanend. Toch kregen de games die dit jaar verschenen van onze recensenten relatief goede cijfers. Kan ook deze MXGP PRO ons bekoren, of is dit game te veel voor de Italianen?

Net zoals zijn voorgangers is MXGP PRO het officiële licentiegame van het motorcrosskampioenschap. Vreemd genoeg gaat het om de licenties van het kampioenschap van 2017, waardoor we eigenlijk een jaartje achterlopen. Gelukkig zijn er wel meteen alle coureurs en circuits uit 2017 bij. Wat eveneens vreemd is, is de keuze van de ontwikkelaar om na MXGP 3 niet gewoon verder te gaan met MXGP4. De ontwikkelaar wil met de titel MXGP PRO duidelijk maken dat de game gigantisch verschilt met het game van vorig jaar en dat er te veel nieuwigheden zijn om zomaar het volgende cijfertje te nemen. Achja, als Microsoft en Apple deze marketingtrukjes mogen gebruiken, waarom dan Milestone niet?

Alweer een motorcrossgame van Milestone?

Deze wijziging is alvast niet te merken als ik het game opstart en het vergelijk met het laatste game dat ik van deze ontwikkelaar gespeeld heb. Monster Energy Supercross: The Official Game, nog maar pas in februari verschenen, heeft net wat te veel aspecten die identiek hetzelfde zijn overgenomen. Zo kent het ontwerpen van je coureur nét dezelfde opties en zien de animaties van bijvoorbeeld vallen of finishen er ook hetzelfde uit. Op zich hoeft dit niet meteen een probleem te zijn, maar de games zijn beiden in de rekken voor de volle pot en gamers die Monster Energy Supercross: The Official Game al hebben moeten zeker en vast eens goed nadenken of ze dan deze titel ook absoluut dienen aan te schaffen.

Perfect leren scrubben

Toch kan ik jullie al vertellen dat er toch wel wat verschil zit met zijn voorganger, maar absoluut ook met de game van enkele maanden geleden. De ontwikkelaar weet steeds beter overweg te gaan met de Unreal Engine 4 en wil dit vertalen in de meest realistische ervaring tot op heden. En dat is absoluut zo. Het spel vraagt veel oefening om de top te bereiken. Gelukkig hebben de mannen van Milestone leuke tweaks toegevoegd die MXGP wat gemakkelijker kunnen maken. Zo kan je aanpassen of je wenst rekening te houden met het gewicht van de rijder of zelf wenst te schakelen. Ik ben meer iemand die houdt van alles dat wat meer naar arcade leunt, dus ik zet het meeste van deze zaken uit. Dit houdt niet in dat het game opeens gemakkelijk is, want je kan nog steeds de tegenstand sterker maken of de rewindfunctie uitschakelen. Hoe dan ook, realisme blijft het summum. Dat wordt dus scrubben, oftewel je motor na een schans zo laag mogelijk houden om snelheid te behouden. MXGP PRO doet zijn naam zeker alle eer aan!

Hoelang blijft het boeiend?

Wat mij persoonlijk wel eens stoort bij de games van Milestone is de hoeveelheid content. Door hun licenties beperken ze zich natuurlijk tot de mogelijkheden die ze hebben met de officiële circuits. Om hier toch zoveel mogelijk kanten mee op te kunnen gaan, opteert men voor twee verschillende manieren om een carrière te beginnen. Milestone beseft maar al te goed dat dit het speltype is dat voor de meeste gamers voor het meeste spelplezier gaat zorgen. Bij extreme-carrière krijg je weliswaar meer punten, maar zijn alle hulpmiddelen, zoals de rewindfunctie, uitgeschakeld. Omdat de game van zichzelf al behoorlijk pittig is, raad ik aan om te beginnen met de standaardcarrière. Hierbij valt het meteen op dat het allemaal, visueel en gametechnisch, lijkt op de werkwijze van de laatste Milestonetitels. Jammer, want doordat ze zo vaak games uitbrengen voor de volle prijs, mogen we toch in elk opzicht wat meer variatie verwachten. Toch blijft het nog steeds leuk om je weg te banen naar de top, op zoek naar betere contracten en meer financiële mogelijkheden om je motor uit te bouwen.

Jammer genoeg is er na de redelijke carrière vrij weinig te beleven. Wat wel zeker een vermelding waard is, is de opgewaardeerde trainingsmodus “The Compound”. Hier kan je vrij rondrijden om zo je skills te verbeteren, maar je kan ook een specifieke training doen in één van de specifieke aspecten van het motorcross. Natuurlijk zijn er ook onlinemogelijkheden, maar hier duurde het soms eventjes eer ik voldoende volk vond om het tegen op te nemen.

Grafisch ziet MXGP Pro er gewoon goed uit op een Xbox One X. Waar ik bij het vorige spel van hen soms nog wat haperingen had als er te veel racers in het beeld waren, is dit bij deze eigenlijk niet meer het geval. Wel moet erbij verteld worden dat sommige animaties (quasi) identiek uit de andere motorcrossgames zijn geleend. Hetzelfde kan gezegd worden over de audio. De motorgeluiden klinken erg realistisch, maar het zou me niet verbazen dat ook deze gewoon zijn overgenomen uit eerdere edities.

MXGP PRO heeft met de realistische gameplay alweer een grote stap voorwaarts gezet. Toch blijft het allerleukste aan de gameplay dat je deze op enorm veel gebieden kan aanpassen. Gamers die houden van een wat meer arcade-achtige speelstijl vallen zeker niet buiten de boot. Ook op grafisch vlak zien de officiële circuits er erg goed uit. Jammer genoeg valt de hoeveelheid content wat tegen. De carrière kent niet erg veel nieuwigheden en zal toch voor de meeste onder ons het hoofdvermaak moeten worden. MXGP PRO is hierdoor voornamelijk aan te raden aan gamers die één van de vorige delen beu gespeeld zijn, pure motorcrossliefhebbers zijn of voor nieuwelingen in het genre. Daarnaast voelt het spel net wat te veel aan als een wat serieuze versie van Monster Energy Supercross: The Official Game, die dezelfde ontwikkelaar slechts enkele maanden geleden heeft uitgebracht. Het volle pond betalen is, voor gamers die dat deel al hebben, absoluut wat te hoog.

Reacties

Login of registreer om te reageren.