Review

Rating 8/10
User rating 7/10
  • Mooie graphics
  • Iedereen spreekt zijn eigen taal
  • Grand Operations
  • Weinig content bij release
  • Het inladen van personen en objecten is niet heel goed

Dorian de la Fosse | Monday 14 Jan 2019, 13:00

De tweede wereldoorlog wint weer aan populariteit in het shooter genre. Hoe brengt Battlefield V ons naar dit decor? Lees het hier.

REVIEW

De glorietijd van de WOII shooters is al een tijd geleden. Vorig jaar mochten we eindelijk terugkeren dankzij Call of Duty en nu laat Battlefield ons ook terugkeren naar dit duistere hoofdstuk uit de geschiedenis van de mensheid.

Perspectief van het verhaal

Zoals we inmiddels gewend zijn van de Battlefield serie kan je direct aan de slag met de War Stories (singleplayer). Net als in zijn voorganger, Battlefield 1, zie je de oorlog door de ogen van meerdere personen in verschillende situaties. We hebben de oorlog al vaker beleefd, maar we hebben hem nog nooit mogen aanschouwen in de Frostbyte engine. De game ziet er, zoals verwacht, prima uit. Of het nou de bergachtige gebieden van Noord-Afrika zijn of de koude vlaktes van Noorwegen, de hele game wordt prachtig weergegeven. Er zijn natuurlijk wel wat dingen aan te merken op de engine. Zo heb ik gedurende de tweede missie van de eerste War Story rondgelopen met een dubbelloops jachtgeweer met onzichtbare lopen. De sterfanimaties zijn soms ook niet al te best, maar die brengen dan wel weer stiekem een lach op mijn gezicht. Wat wel leuk is om mee te maken is dat de personages in War Stories spreken in hun eigen taal.

Oorlog op grote schaal

De meerderheid van de gamers die Battlefield V aanschaffen zullen dit uiteindelijk voor de multiplayer doen. Gelukkig zit dit ook aardig in elkaar. Ik zeg aardig, want er zijn wel een paar dingen die ik graag anders had gezien. De laadschermen zijn nog steeds lang en er zijn nog niet veel verschillende modi om te spelen. Dit probleem zal in de nabije toekomst opgelost worden, aangezien de game gratis van nieuwe modi wordt voorzien.

Nu zijn de standaard modi beschikbaar, zoals Conquest, Team Deathmatch en Domination, dus je kunt gelijk aan de slag met het afslachten van je tegenstanders. Je kunt er echter ook voor kiezen om de Grand Operations te spelen. Grand Operations zijn een aangepaste versie van de Operations uit Battlefield 1. Twee teams nemen het tegen elkaar op in een strijd die meerdere (in-game) dagen in beslag neemt. Elke dag speelt zich weer op een ander deel van de map af. Het aanvallende team kan bonussen krijgen, zodra ze een dag hebben gewonnen, waarmee ze weer een voordeel hebben op de volgende dagen. Het kan echter ook voorkomen dat je team niet goed presteert, waardoor er geen bonussen beschikbaar komen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om een gebied in te nemen of te beschermen. Zo blijft er diversiteit in de matches zitten en dat is altijd goed.

Kijk! Ik ben een healende scout!

Uiteraard begon ik mijn eerste multiplayer match op de map van Rotterdam. Wat opvalt is het oog voor detail. Overal zie je grote muurschilderingen (of delen ervan) en borden met Nederlandse teksten erop. Ik had niet heel veel tijd om hier van te genieten, aangezien ik niet de enige in de match was. Het rondkijken leidde tot mijn digitale dood en hier zag ik al een mooie aanpassing. Alle klassen kunnen hun teamleden weer omhoog helpen, wat een dedicated medic dus overbodig maakt. Waarom zit deze klasse er dan überhaupt in vraag je je misschien af? Het zit zo: Alle vier de klassen beschikken over basisvaardigheden, in dit geval teamleden omhoog helpen, jezelf herstellen en verstevigingen bouwen. Als medic kan jij daarentegen je teamleden sneller omhoog helpen, wat in een gevaarlijke zone geen overbodige luxe is. Ook kan je de medpacks van je teamleden aanvullen. Als Support kan je de verstevigingen sneller bouwen dan de rest en je kunt sneller voertuigen repareren. De lijn tussen de diverse klassen is dus dunner geworden, maar specialisme is nog steeds niet overbodig. Verder zijn de wapens van de klassen nog steeds verschillend. Een scout loopt dus niet rond met een Light Machine Gun.

Er is ook nog steeds de mogelijkheid om al je klassen aan te passen naar eigen smaak. Je kunt uit een reeks mannelijke en vrouwelijke personages kiezen en het is ook mogelijk om je kledingstijl aan te passen. De basis skins voor je wapens kunnen geopend worden door met het wapen te spelen, maar het is ook mogelijk om skins en outfits te kopen met in-game currency, welke je kunt verzamelen door challenges te voltooien. Het is altijd leuk om met een personage te spelen die je zelf gecreëerd hebt, zelfs als ze een radslag doen na een headshot.

Conclusie

Battlefield V zorgt weer voor veel uren aan vermaak. De War Stories alleen zijn het al waard om te spelen, maar de meerderheid zal deze waarschijnlijk niet aanraken. Gelukkig kan je ook uit de voeten in de multiplayer met Grand Operations en de wat klassiekere Battlefield modi. De content is nog een beetje karig, maar er komen gratis updates die nieuwe content toevoegen, zelfs nieuwe singleplayer content. Voeg daar aan toe dat de game, ondanks zijn mankementen, er goed uitziet en je hebt een mooi totaalpakket.

Reacties

User rating 7
X-Junk 4 years, 2 months geleden

Geen directe verbetering op BF1.

Login of registreer om te reageren.