Dorian de la Fosse | Wednesday 18 Nov 2020, 13:54

Heb je altijd al detective willen spelen in een film noir-stijl, met een kip? Nu is je kans!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • Mooie stijl
  • Volledig ingesproken met goede voice actors
  • Personages ondervragen zit goed in elkaar
  • Ondervraging-minigame is niet herspeelbaar in één sessie
  • Geschreven tekst komt niet altijd overeen met gesproken tekst

Gespeeld op Xbox One X

Het kan erg lastig zijn om een goed detective-verhaal te schrijven. Laat staan een verhaal met dieren in de hoofdrol. Antropomorfische dieren wel te verstaan. Hoe bijzonder is het dan als er een game de revue passeert die beiden aan durft? Xboxworld zocht voor jullie uit of dit verhaal het uitpluizen waard is.

REVIEW

Er als de kippen bij zijn

Chicken Police vertelt het verhaal van een oude Clawville rechercheur genaamd Sonny Featherland. Deze oude haan is nog maar 112 dagen verwijdert van zijn pensioen, waar hij reikhalzend naar uitkijkt. Hij was ooit onderdeel van een legendarische politieduo genaamd Chicken Police. Sinds hun debuut zijn er veel boeken over ze geschreven wat bij heeft gedragen aan hun roem, maar waar Sonny’s partner hier van hield werd het voor Sonny te veel. Uiteindelijk is het politieduo vechtend uit elkaar gegaan en is Sonny geschorst tot aan zijn pensioen. Maar hij krijgt echter niet de mogelijkheid om zijn laatste werkdagen in rust te volbrengen. Bij terugkomst in zijn hotelkamer, waar hij woont, wordt hij echter om hulp gevraagd door een gazelle die hem vraagt een afpersingszaak te onderzoeken voor haar werkgever Catzenko. In eerste instantie is Sonny niet van plan de zaak aan te nemen, maar zodra de naam van zijn vrouw valt verandert hij van gedachte. Voordat hij Catzenko het bericht geeft dat hij de zaak aanneemt, brengt hij eerst een bezoek aan het politiebureau om zijn voormalig partner Marty McChicken mee te vragen in deze uiterst persoonlijke zaak. Wat volgt is een goed geschreven detective verhaal in een noir-stijl gevuld met ondervragingen, intriges en, zoals het een echt noir detectiveverhaal betaamt, een plottwist.

Hondsdolle combinatie

De game speelt zich af in de fictieve wereld genaamd The Wilderness. Dit specifieke verhaal speelt zich voornamelijk af in Clawville, een grote stad in deze door dieren bestuurde wereld. De gehele game heeft de welbekende noir-stijl, wat betekent dat het allemaal wat grauw oogt. Dit wordt echter sporadisch doorbroken door hier en daar wat kleur toe te voegen, zoals bijvoorbeeld groene ogen of rode neonverlichting. De personages van de game zijn subliem uitgewerkt, met heel veel achtergrondinformatie waardoor je jezelf makkelijk kunt onderdompelen in deze wereld.

De gameplay van de game is een combinatie van een point & click adventure en een visual novel. Dit betekent dus dat er veel tekst op je af komt, maar gelukkig is bijna alle tekst ingesproken, wat de ervaring alleen maar beter maakt. Ook de gameplay wordt zo nu en dan afgewisseld met tussenfilmpjes, een ondervraging minigame en wat actiescènes. Bij elk personage dat je tegenkomt zijn er vier acties die je uit kunt voeren: Bekijken, Praten, Vragen stellen en soms ook Ondervragen.

Vooral de ondervragingen zijn leuk. Elk personage heeft zijn of haar eigen karakter en jij moet daar als ondervrager rekening mee houden. Er zijn een aantal vragen waar je uit kunt kiezen en gebaseerd op hun antwoord krijg je plus- of minpunten. Die punten zijn bepalend voor jouw succes, dus je moet het karakter van het ondervraagde personage door hebben om de juiste vragen te kunnen stellen. Als je succesvol bent krijg je nieuwe informatie waarmee je weer een stap dichterbij het oplossen van het mysterie bent. Je krijgt aan het einde van een ondervraging een rang die je laat zien hoe goed je het hebt gedaan. Het enige wat jammer is aan de ondervragingen is dat je ze niet opnieuw kunt doen tijdens het verhaal.

Omgevingen en personages

De game zelf ziet er prachtig uit. Er is veel tijd besteedt aan de details van de personages en omgevingen en dit draagt zeker bij aan de game. De personages zijn goed uitgedacht en de gesprekken zijn volledig voorzien van spraak. Het zorgt voor een sfeervolle ervaring. De manier waarop de personages zijn ingesproken is uitstekend, het enige minpunt van dit is alleen dat soms de tekst op het scherm en de gesproken tekst niet overeen komen. Het ontwerp van de personages is wel een beetje bijzonder. Het lijkt alsof er een dierenhoofd op een mensenlichaam is geplakt, met menselijke bewegingen tijdens de gesprekken. Je ziet hier en daar wel een staart uit iemands broek komen, maar voor de rest oogt het allemaal wat bijzonder. In deze wereld staan de insecten onderaan de lijst en zijn er ook discussies over zaken als relaties tussen verschillende rassen (voornamelijk roofdier en prooirelaties), drank en drugs. Het zorgt voor een levendige wereld, waarin iedereen zijn of haar eigen problemen heeft. Iets dat je ook merkt in de gesprekken die je voert met anderen.

Tijdens deze gesprekken zie je vaak de onderlinge relatie van de Chicken Police doorschemeren. Sonny is een echte politieveteraan, terwijl Marty aanzienlijk jonger is waardoor hun interesses soms ver uit elkaar liggen. Dit zorgt vaak voor grappige gesprekken tussen de protagonisten. De verbroedering tussen de twee protagonisten is duidelijk merkbaar. De humor is meestal van het niveau woordspeling, wat al duidelijk zou moeten worden uit de namen van de personages.

Conclusie

Chicken Police is een aangename verassing in 2020. In ongeveer 7,5 uur zie je de eindcredits en in die tijd krijg je een goed verhaal voorgeschoteld met diepe, interessante personages, mooie decorsets en flauwe humor. De gameplay wordt goed afgewisseld met diverse actiescènes en minigames. De leesbare teksten komen niet altijd overeen met de ingesproken teksten, iets waar je je aan kunt irriteren, maar het gebeurt niet frequent genoeg om je echt dwars te zitten. Al met al is Chicken Police een solide point & Click/Visual Novel.

Reacties

Login of registreer om te reageren.