Casper Egas | maandag 9 Nov 2020, 21:29

Wij van Xboxworld zijn niet vies van een leuke racegame! Check onze review van DIRT 5.

Review

Rating 6/10
User rating 0/10
  • Spectaculaire spelomgevingen
  • Mooie regeneffecten
  • Uitgebreide editor
  • Matige besturing
  • Modder speelt geen hoofdrol
  • Schreeuwerige presentatie
  • Saai
  • Slechte afwerking

Gespeeld op Xbox One X en Xbox Series S. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.

Het is bijna onbegrijpelijk hoe de ooit zo geweldige Colin McRae-serie is veranderd in het schreeuwerige en weinig serieuze DIRT. DIRT 5 is niet eens een rallyspel meer, het is meer een combinatie van allerlei soorten races op verschillend terrein. Het team achter dit spel is de studio van Codemasters die ook verantwoordelijk was voor het matige ONRUSH en dat voel je aan alles terug. Je ziet het mogelijk zelfs al aan het overmatig gebruik van de caps-locktoets.

REVIEW

SPEKTAKEL! ACTIE! CHAOS!

Het spel schreeuwt bijna letterlijk naar je hoe spectaculair het wel niet is. Er zijn felle kleuren en mooie logo’s gebruikt in de menu’s. Ook zijn er heel irritante over-the-top Amerikanen te horen, die gelukkig tijdens de races hun tetter houden. De drukke, onaangename muziek maakt de presentatie er niet beter op. Je kunt echter nog zo hard schreeuwen dat het spel spectaculair is, maar dat maakt het spel nog niet echt spannend. Eigenlijk blijkt DIRT 5 namelijk behoorlijk saai.

Het belangrijkste van een racespel met de naam DIRT is wel dat het racen goed voelt en dat de modder een hoofdrol speelt. Dat is helaas niet het geval. De modder ziet er wel tof uit en oogt heel realistisch, vooral wanneer het tegen je auto aankoekt. Het heeft alleen bijzonder weinig invloed op het rijden. Je glijdt bijna over de grond, in plaats van dat je echt de modder en het grind onder je wielen voelt glijden. De regen ziet er prachtig uit, maar het voelt nooit als een gevecht tegen de elementen. Ook vervormt het parkoers niet tijdens een race en zijn er zelfs bijna geen sporen zichtbaar. Zeer teleurstellend.

De tegenstanders bieden meestal weinig tegenstand, maar zo nu en dan komt er ineens een heel lastige race langs. De balans is vaak niet goed. In elk geval is er geen sprake van vervelende rubber banding. Dat neemt niet weg dat het spel vaak saai wordt, omdat de races niet spannend zijn en de besturing erg oppervlakkig is. Als je ooit ONRUSH gespeeld hebt, dan weet je precies hoe het spel aanvoelt.

Poging tot variatie

De basis is dus in elk geval niet de sterkste kant van het spel. Toch heeft Codemaster wel een poging gedaan om het spel leuk te maken. Je kunt namelijk zowel online als offline met anderen spelen en er is een uitgebreide track editor. Je kunt allerlei parkoersen bouwen of de creaties van anderen proberen.

Ook is er een flinke variatie als het goed om voertuigen en onderdelen. Er zijn heel wat auto’s beschikbaar, die stuk voor stuk versierd (maar niet opgewaardeerd!) kunnen worden. Het is wel jammer dat het lang duurt om veel mogelijkheden om een mooie livery te maken te ontgrendelen. De verschillende evenementen vond ik niet allemaal even leuk, maar het is in elk geval goed dat je niet steeds hetzelfde doet. Vooral het onderdeel Sprint viel me erg tegen en ook het rijden op ijs is allesbehalve overtuigend. De evenementen waarbij je op jezelf een weg moet zoeken door een woest landschap zijn tof, maar de physics zijn zo slecht, dat je keer op keer als een soort stuiterbal door het parkoers gaat. Er zijn al zoveel spellen geweest die dat beter uitvoerden.

De belangrijkste modus is de carrière. Je krijgt dan een flink aantal onderdelen voorgeschoteld die je min of meer op volgorde moet afwerken. Er is helaas nooit sprake van een toernooi of kampioenschap, elke race staat op zichzelf. Gelukkig heb je wel wat controle over welke onderdelen je kiest. Het zal echter niet lang duren voordat je het einde van het spel bereikt hebt. Je kunt dan terug naar de onderdelen die je eerder niet gekozen had, waardoor er nog wat herspeelwaarde overblijft.

Next gen of niet?

DIRT 5 is een best mooi spel. De auto’s zien er goed uit en de omgevingen zijn een soort larger than life versies van bestaande landen. Zo kun je bijvoorbeeld door Rio de Janeiro rijden. Ook het opwaaiende stof, de regen en de animaties langs het parkoers zien er tof uit. Als je echt kritisch kijkt dan zie je wel dat omgevingen in feite best simpel zijn opgebouwd. Gelukkig ga je doorgaans flink snel, dus vallen de details minder op.

Wat echter wel opvalt is dat het spel op de Xbox One X slecht presteert. Je kunt kiezen voor mooie graphics met een hoge resolutie of voor een betere framerate. Wat je ook kiest, je krijgt eerst zeer lange laadtijden voor je kiezen. Bij de graphics-modus zal je ook getrakteerd worden op flinke frame drops, vooral bij de start. Ook is er dikwijls screen tearing zichtbaar. Enkele grote patches voor de release hebben het probleem wat minder groot gemaakt, maar het is nog steeds problematisch. Met de framerate-modus loopt alles soepel genoeg, maar er is nog steeds screen tearing en de achteruitgang in grafische kwaliteit is echt pijnlijk. Als klap op de vuurpijl is het spel wel vier keer vastgelopen bij mij. Misschien is de aandacht vooral gegaan naar de nieuwe generatie consoles.

Op de Xbox Series S heeft het spel ook twee grafische opties: een hoge resolutie of 'graphics fidelity'. De eerste optie is sterk te prefereren, want de betere schaduwen en belichting vallen in het niets door de erg lage resolutie. Alleen als je geen 4K tv hebt zou je voor graphics fidelity moeten kiezen. Welk van de opties je ook kiest, je krijgt nu een stabiele framerate, zonder screen tearing. Dat is in elk geval een verbetering ten opzichte van het spelen op een Xbox One X. Het andere grote voordeel is dat de laadtijden veel korter zijn op de nieuwe console. Helaas is racen met een gedeeld scherm op beide systemen een drama; het spel loopt dan slecht en de resolutie is om te huilen.

Conclusie

DIRT 5 is echt geen verschrikkelijk spel, maar het is ook zeker geen aanrader. De besturing is matig, waardoor het concept niet overeind blijft. Het spel zou een gevecht met de modder en de elementen moeten zijn en tegelijk toegankelijk als een arcadegame moeten blijven. Dat laatste is wel het geval, maar het spel is niet zo spannend als een goede arcade game en is soms ronduit saai. De schreeuwerige presentatie kan het spel niet spannender maken dan het daadwerkelijk is. DIRT 5 is echt een spel om uit de budgetbakken te vissen.

Reacties

Login of registreer om te reageren.