Casper Egas | Monday 2 Jun 2025, 22:31
Een klassieke game keert terug in moderne vorm op je Xbox!
Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series S/X.
Breakout was ooit een verfrissende twist op Pong. Niet langer moest je het tegen een ander opnemen, nee, je moest langzaam een muur breken met je balletje. Hierdoor werd het spel geschikt voor spelers die alleen zijn. Sindsdien zijn er 1001 varianten verschenen, soms onder de naam Arkanoid. Atari is de laatste tijd goed bezig met het afstoffen van hun oude klassiekers met hun Beyond-reeks. Breakout Beyond was dan natuurlijk een voor de hand liggende keuze.
In feite is de kern van Breakout Beyond nog steeds een simpel spelletje squash. Je hebt een racket, of liever gezegd een streepje, dat je kunt bewegen en er vliegen een of meer balletjes rond die je moet tegenhouden. Kun je dat niet, dan verlies je een leven. Het is dit keer echter niet langer de bedoeling om alle blokjes stuk te ketsen, maar om de bal rechts uit het scherm te laten ontsnappen. De oriëntatie is dus niet horizontaal en de blokken zijn slechts obstakels.
Er is gekozen voor een simpele maar effectieve stijl, die doet denken aan oude vector graphics spellen, zoals Tempest. De ietwat rustige elektronische muziek past daar ook goed bij. Af en toe verandert de kleur en de soundtrack, maar in principe is deze simpele stijl alles dat je 72 levels lang te zien en horen krijgt. Dat klinkt misschien saai, maar ik vind de gekozen stijl goed bij de game passen. Te veel poespas zou alleen maar afleiden.
Een erg leuke twist is dat je het spel met twee personen kunt spelen. Dit kan alleen offline, want er zit geen online modus in Breakout Beyond. Je hebt dan allebei een racket, net iets voor en achter elkaar, zodat je niet kunt botsen. In principe kun je met twee meer tegenhouden dan met één, maar het levert ook meer chaos op. En chaos, daar krijg je heel wat van voor je kiezen. Het zijn namelijk niet alleen gewone blokjes die je stukmaakt, er zijn allerlei bonusblokken. Zo komen er meer ballen in het spel, kun je ineens lasers schieten, ontstaan er ontploffingen of heb je een bal die recht door blokken heen kan vliegen. Het idee van de power ups (die in mindere mate ook in eerdere delen zaten) is leuk, want ze maken het spel een stuk sneller en minder saai. Helaas hebben ze geen goede balans kunnen vinden; veel levels worden een totale chaos met overal balletjes en ontploffingen. Ik vond alles al moeilijk te volgen, maar mijn vriendin raakte de kluts volledig kwijt!
Daar zit een beetje het probleem van Breakout Beyond. Er gebeurt zoveel op het scherm dat je niet bewust hebt veroorzaakt. Het is heel moeilijk om echt goed te richten en het juiste effect mee te geven, waardoor je vooral bezig bent het balletje in het spel te houden. Het ene level is voorbij voordat je het weet, omdat je onbewust een kettingreactie hebt veroorzaakt en het volgende level is dan weer erg lastig en soms wat frustrerend. Ik kreeg nooit echt het gevoel volledige controle te hebben, waardoor het spel nooit verslavend werd en ik na een paar levels steeds weer iets anders ging doen. Je kunt wel de gevoeligheid van je racket aanpassen, maar dan weer niet individueel voor je co-op partner. Ook kun je met de triggers sneller bewegen of met de schouderknoppen de tijd vertragen. Dat laatste voelt echter aan als een slechte fix voor een spel dat wat beter had moeten werken.
Breakout Beyond is geen verschrikkelijk spel en de prijs van 15 euro is misschien maar marginaal aan de hoge kant. Er zijn genoeg levels, audiovisueel is het prettig en samen met een ander spelen is een leuke toevoeging. Het idee dat je nu echt uit het level moet breken en het hele scherm kunt gebruiken met de horizontale oriëntatie is ook echt tof. Maar doordat het te moeilijk is om echt met gevoel te spelen en doordat er veel te veel chaos ontstaat mist het wat simpele klassiekers nodig hebben: die – nog een keer – factor.