Casper Egas | Wednesday 21 Oct 2020, 21:51

Een 2D-platformer in pixelstijl; is dit wat voor jou?

Review

Rating 4/10
User rating 0/10
  • Uitdagend
  • Grafisch zeer onaantrekkelijk
  • Onaangename geluidseffecten
  • Frustrerend
  • Stelt weinig voor

Gespeeld op Xbox One X

Heb je ook zulke goede herinneringen aan Flappy Bird? Ik denk dat niemand dat echt zou zeggen. Het was een maf niemendalletje dat verslavender was dan dat het spel verdiende. In Exp Parasite wordt het format toch wat uitgebreid, zonder veel succes. De ontwikkelaar lift mee op de revival van pixel-art games, maar vergeet dat ook pixel-art mooi moet zijn. Zelfs als je een spel voor een lage prijs aanbiedt, moet het natuurlijk wel aantrekkelijk voor consumenten zijn. Met een naam als Exp Parasite sta je dan al minstens één-nul achter.

REVIEW

Omgekeerd plezier

Het is wat lastig om dit spel in een genre in te delen. Het is nog het meest een platformspel. Het heeft twee gimmicks: in plaats van springen, keer je als het ware de zwaartekracht om en kom je met jouw rare paarsige blobje op het plafond te hangen. Daarnaast kun je op blauwe objecten springen om ze te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld in een tankje stappen om te schieten of kun je meeliften op een ander object of voertuig. Soms benadert het spel hierdoor een beetje een soort shooter. Regelmatig moet je meeliften op een soort Flappy Bird-scheepje, waarmee je ritmisch op de A-knop moet drukken om tussen obstakels door te vliegen. Allebei deze gimmicks zijn niet echt nieuw en zijn in eerdere spellen terug te vinden.

Exp Parasite is zeer uitdagend. Het spel heeft slechts tien levels, maar de meeste levels zul je niet in een keer kunnen voltooien. Faal je, dan moet je weer helemaal opnieuw. Je kunt nog wat punten verdienen door een level helemaal te verkennen, een bepaalde tijd te halen, niet dood te gaan of een hogere moeilijkheidsgraad te kiezen. Met de punten kun je bijvoorbeeld extra levens kopen.

Wat ben jij lelijk!

Pixel-art kan echt prachtig zijn. Ik begrijp dat men teruggrijpt naar deze oude techniek. Exp Parasite laat echter zien dat het ook gewoon lekker makkelijk is als je een goedkoop spel wilt produceren. Alles in dit spel is lelijk: jouw blobje is lelijk, tegenstanders zijn lelijk, de levels zijn lelijk. Niets heeft enig interessant detail. Het kleurgebruik is ook helemaal niet aantrekkelijk.

De simpele namaak chiptunes klinken wel acceptabel, maar zitten heel laag in de mix. Je hoort vooral de belachelijk lompe geluidseffecten overal overheen. De gene die deze geluidseffecten heeft geïmplementeerd moet zich schamen. Ik begrijp dat het spel geen grote productie is, maar dan nog kan de presentatie zoveel beter.

Conclusie

Als ik iets positiefs over deze game zou moeten zeggen, is het dat Exp Parasite een uitdagende platformer is met twee aardige, maar niet bijster originele gimmicks. Op zijn meest negatief zou ik zeggen dat Exp Parasite een gruwelijk lelijke, zeer slecht klinkende, frustrerende en oppervlakkige ervaring is. Ook voor een paar euro kun je veel leukere spellen vinden. Dit spel heeft dus eigenlijk geen functie en vult gewoon weer een plaatsje in de Microsoft store. Gelukkig is het spel digitaal en kan de store toch niet vol raken.

Reacties

Login of registreer om te reageren.