Casper Egas | Sunday 9 Dec 2018, 12:00

Ken je plaatjes waarop je de hele nacht wel zou willen dansen? Dat kan! Just Dance 2019 is er voor je.

Review

Rating 5/10
User rating 0/10
  • Toegankelijk voor iedereen
  • Nieuws nieuws
  • Zwakke tracklist

Gespeeld op de Xbox One X met behulp van Kinect

Het is wel eens vaker zo dat jaarlijkse updates van spellenseries weinig vernieuwingen bieden, maar in het geval van Just Dance 2019 moet je ze echt zoeken met een vergrootglas. Als ik hier de recensie van vorig jaar had neergezet, dan had het op de jaartallen na niet opgevallen. Persoonlijk vind ik dat dergelijke praktijken in geen geval acceptabel zijn. Wat je verder kunt verwachten in Just Dance 2019 lees je hier.

REVIEW

Gebrek aan vernieuwing

Ook dit jaar komt Just Dance 2019 uit op vrijwel elke console onder de zon: Wii, Wii U, Switch, Playstation 4, Xbox 360 en Xbox One. Het is echt bijzonder dat dit deel nog op de Wii (U) en Xbox 360 uitkomen, terwijl de meeste winkels al lang geen ruimte meer hebben ingeruimd voor deze systemen. Misschien is het dusdanig goedkoop om deze versies te ontwikkelen, dat het daarom opweegt tegen de productiekosten. Persoonlijk vind ik dit soort spellen veruit het leukste op de Xbox 360 en Xbox One, omdat je op deze consoles met Kinect kunt spelen. Met Kinect op de Xbox One detecteert het spel al jouw bewegingen, en niet alleen je arm zoals bij andere versies. Op andere consoles moet je bijvoorbeeld spelen met motion controllers of met een smartphone met een Just Dance app. Deze laatste mogelijkheid is er overigens ook voor Xbox-bezitters. Misschien vind je het leuker om op deze manier te spelen of heb je geen Kinect, maar met Kinect is aan te raden boven de andere versies.

De presentatie van Just Dance 2019 is anders dan voorheen en daarmee sneller en overzichtelijker geworden. Vreemd genoeg is deze vernieuwde presentatie nergens te bekennen in de Kids Mode. Bij de nieuwe presentatie zijn er minimale nieuwigheden; namelijk de mogelijkheid om een titel te selecteren voor jouw avatar en de mogelijkheid om gepersonaliseerde suggesties te ontvangen.

Natuurlijk is er ook een nieuwe tracklist met nieuwe dansroutines. Er zijn veertig nummers te kiezen, waarbij een aantal nummers meerdere choreografieën tellen (na ontgrendeling). Een muziekselectie is altijd moeilijk te beoordelen, maar ik vind dit aanbod erg zwak en aanmerkelijk zwakker dan in eerdere edities. Sugar van Maroon 5, No Tears Left to Cry van Ariana Grande en I’m Still Standing van Elton John vind ik wat highlights. De meeste liedjes zijn mij volledig onbekend en het aantal klassiekers is dit jaar erg klein. Gelukkig is er weer Just Dance Unlimited, waar je dit jaar dertig dagen gratis gebruik van kunt maken. Met dit abonnement heb je toegang tot vrijwel alle ooit verschenen Just Dance-nummers.

De gameplay is totaal niet vernieuwd. Er zijn geen nieuwe opties, geen trainingen, geen preciezere detectie, geen nieuwe online modi, geen nieuwe manieren om dingen te ontgrendelen, helemaal niets! Dit is erg karig voor een spel van zestig euro.

 

Toch wel leuk?

Just Dance 2019 mag dan wel totaal niet vernieuwend zijn, maar in de basis blijft het concept leuk. Just Dance is duidelijk niet gericht op de geoefende danser, maar op iedereen die het leuk vindt om even los te gaan. De choreografieën zijn ingedeeld op moeilijkheidsgraad, waarbij de makkelijke zonder oefenen goed zijn bij te houden, maar er ook routines zijn voor gevorderden die wel even willen oefenen. Het is een spel dat vooral leuk is met anderen. Je kunt, als je voldoende ruimte hebt, met zes man tegelijk spelen, of je kunt online de strijd aan gaan. Vooral de songs met partnering leveren vaak hilarische situaties op. Een ander voordeel van de serie is dat ze ook goed functioneren als training; het aantal verbruikte calorieën kan zelfs worden bijgehouden.

Naast de wat serieuzere normale modus is er ook weer een optie voor kinderen. In de Kids Mode zijn er extra veel liedjes beschikbaar, want er zijn een aantal typische kinderliedjes toegevoegd (bijvoorbeeld van Disney). Het spel speelt in de basis hetzelfde, je danst de dansers op het scherm na, het scherm is als het ware een spiegel. Voor kinderen zijn scores versimpeld en de dansjes eenvoudiger. Het is echter niet zo dat deze niet meer leuk zouden zijn voor een ouder die samen met de kinderen wil gaan spelen.

Conclusie

Just Dance 2019 voelt als een moetje. Ubisoft heeft kennelijk de serie op een zijspoor gezet en heeft er niet verder in geïnvesteerd. Dit is een zo simpel mogelijk vervolg met maar een noemenswaardig verschil met zijn voorganger: de tracklist. Deze is naar mijn mening echter zwak, waardoor het spel in feite dus weinig te bieden heeft. Je kunt beter een oudere versie voor een lagere prijs kopen dan dit te dure nieuwe deel.

Reacties

Login of registreer om te reageren.