Casper Egas | Tuesday 5 May 2020, 23:21

Wil je oefenen met verhuizen, misschien voordat je dat echt doet? Dan is Moving Out iets voor jou!

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Leuk voor samen op de bank
  • Aantrekkelijke presentatie
  • Vele uren uitdaging
  • In je eentje niet leuk
  • Ietwat monotoon
  • Onduidelijke levelsortering
  • Iets te moeilijk

Gespeeld op Xbox One X

Team 17 staat al jaren hoog in mijn achting. De uitgever bestaat al tientallen jaren en is nog steeds relevant, zonder ooit echt groot geworden te zijn. Vroeger was de uitgever vooral bekend van Worms, maar tegenwoordig is Overcooked misschien een titel waar je snel aan zal denken. Nu is er een soort van vervolg in de vorm van de verhuissimulatie Moving Out. Met simulatie bedoel ik dan dat het totaal niet realistisch is en vooral bedoeld is om met twee tot vier mensen op de bank er vol voor te gaan en alles onderweg stuk te maken. Ik hoopte dat Team 17 erin geslaagd zou zijn om het grote succes van Overcooked hiermee te evenaren, maar dat is niet helemaal het geval.

REVIEW

Alles kan stuk!

Moving Out heeft een mooie speelse stijl. De personages zien er schattig uit, grafisch is het spel mooi verzorgd en er is aandacht voor leuke details. Ook is de muziek aanstekelijk. De ontwikkelaars hadden ook een goed gevoel voor humor, waardoor de korte ‘verhaalstukjes’ vaak grappig zijn. Het verhuisbedrijf waar je voor werkt is namelijk erg snel, maar zal zeker niet al je spellen heel uit het huis krijgen. Het gaat hem in Moving Out dan ook om het zo snel mogelijk uitruimen van een huis en om alles daarna in een te kleine verhuiswagen te stouwen. Uitpakken hoef je vreemd genoeg nooit te doen. Vaak zijn er wel extra uitdagingen, naast de medailles die je kan halen voor snelheid. Zo moet je bijvoorbeeld alles verhuizen zonder de voordeur te gebruiken, moet je de huisdieren ook mee krijgen of moet je alle ramen stuk maken. Er is in dit spel in elk geval meer dan genoeg te doen om je vele uren bezig te houden.

De moeilijkheidsgraad is in Moving Out vrij hoog. Het is goed mogelijk om de levels te halen met een bronzen rang als je redelijk je best doet, maar een zilveren of zelfs gouden medaille is vaak erg lastig te halen. Dit kan soms zorgen voor wat frustraties, want je zult vooral goed met je vrienden en familie moeten samenwerken. Draai de hoekbank nou wat meer naar links! We passen de deur zo niet door! Hier komt een doosje met glazen, vang jij hem?

Aanvankelijk vonden mijn vriendin en ik de levels wat eentonig. Huis na huis uitruimen wordt op den duur saai en gaat bijna werk lijken. Zeker als het niet lukt om alle uitdagingen en de snelle tijd te halen. Later in het spel komt er echter veel meer variatie, waardoor het spel steeds leuker wordt. Je krijgt te maken met steeds extremere panden, bijvoorbeeld waarin het spookt of waarin bewegende onderdelen zitten of zelfs vlammenwerpers tot de gevaren van de verhuizers behoren. Ook merk je dat je steeds beter wordt en je de neiging krijgt om oude levels nog eens opnieuw te gaan doen. Het spel maakt dit echter niet makkelijk, omdat de huizen (levels) niet genummerd zijn en je daardoor vaak niet meer weet welke er relatief makkelijk waren. Ik vind dat een heel vreemde fout voor een spel als dit.

Speel samen of speel niet?

Overcooked 1 & 2 zijn bij mij thuis grote hits geweest, maar beide spellen hadden wel een groot minpunt; speel je niet samen, dan is de lol er snel af. Dit geldt ook voor Moving Out. Het vreemde is, dat het spel dit keer niet eens online samen of tegen elkaar te spelen is. Je zult dus echt mensen om je heen moeten hebben die samen willen spelen. Dat kan nog wel eens lastig zijn in deze coronatijd.

Het moet gezegd worden dat de ontwikkelaar in elk geval wel een poging gedaan heeft om het spel goed speelbaar te maken met variabele speleraantallen. Al speel je met veel mensen, dan heb je objecten die erg zwaar zijn en alleen met twee, drie of vier mensen getild kunnen worden. Wanneer je echter met minder mensen gaat verhuizen, dan is een koelkast ineens in je eentje te dragen; hij is hooguit wat zwaarder en lomper dan een verhuisdoos. Je kunt dus best in je eentje gaan spelen, maar de lol van het spel komt voort uit het samenwerken met anderen en dat element valt dan helemaal weg. Ik was daardoor in mijn eentje na een paar leveltjes al verveeld.

Conclusie

Moving Out viel mij aanvankelijk behoorlijk tegen, maar na verloop van de tijd kreeg ik de smaak te pakken. Als je een Overcooked-achtige game wilt spelen met vrienden of familie op de bank, dan zal je met dit stijlvol gepresenteerde spel geen verkeerde ervaring hebben. Ga echter niet in je eentje aan de slag, want dan zal de monotonie snel toeslaan!

Reacties

Login of registreer om te reageren.