Casper Egas | Friday 7 May 2021, 20:46

Outriders is een actie-shooter van People Can Fly, die onder andere aan ports van de Gears of War-franchise werkte.

Review

Rating 5/10
User rating 0/10
  • Leuke uitdaging
  • Items verzamelen
  • Heel veel bugs!
  • Wat eentonig
  • Zoals Gears en Destiny, maar dan slechter

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.

Recensie geschreven door Casper Egas en Joeri Tits.

Outriders is een third person-shooter die erg aanvoelt als een soort kruising tussen Gears of War en Destiny. Je rent van cover naar cover en knalt op alles wat beweegt, maar kunt ook ervaringspunten verzamelen en allerlei items vinden. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, dus dat hoeft geen probleem te zijn. Het is echter wel een probleem dat Outriders vol bugs zit en dat we geen avond zonder problemen hebben kunnen spelen.

REVIEW

Op een onbewoond eiland!

De mensheid had de aarde helemaal verpest en dacht: we zoeken een nieuwe planeet om op te leven, want ja, op een onbewoond eiland, loopt niemand voor je neus, ja je voelt je d’er blij, want, lekker leven is de leus! Maar niets bleek minder waar, alle dagen waren alles behalve fijn. Er was op de planeet waar ze eerst zo graag zouden willen zijn een zogenaamde anomaly. Dit is een soort vreemde energie die de meeste mensen zomaar doodmaakt en soms transformeert in een soort superwezen, The Altered.

Je bent zelf een Outrider, een soort verkenner die de planeet geschikt moest maken voor bewoning. Maar tijdens de eerste missie, die ook handig als tutorial functioneert, gaat het al helemaal mis. Waarom denken ontwikkelaars overigens dat het een goed idee is om een co-op game spelers eerst een verplichte lange single-player tutorial te laten doen? Aan het eind van de tutorial is vrijwel jouw hele team dood, ben jij een Altered geworden en kun je een van vier verschillende character classes kiezen. Je hebt een soort tank, een soort vuurmagiër, een soort snelle close-combat fighter en een personage dat zich specialiseert in tech en lange afstandswapens. We hebben met de redactie vrijwel steeds samen gespeeld, waardoor de verschillende personages elkaar goed aan konden vullen en de gameplay het meest interessant was.

Outriders kun je prima alleen spelen, maar daar is het spel niet echt voor gemaakt en het vele knallen zou dan wel eens erg eentonig kunnen worden. Het is beter om het spel coöperatief te spelen met vrienden of andere mensen online. Je kunt echter helaas geen items aan elkaar geven of verkopen en hebt daardoor veel minder interactie dan leuk zou zijn.

Gelukkig is de gameplay lekker uitdagend. De tegenstanders zijn redelijk slim en er is een heel goed bedacht systeem om de moeilijkheidsgraad steeds precies goed te houden. Je hebt namelijk een World Tier die bepaalt hoe pittig het is en die je betere items geeft als je hoger komt. Als je goed speelt en weinig dood gaat, dan gaat de World Tier omhoog, maar het omgekeerde is ook waar.

Audiovisueel niet opmerkelijk

Outriders is weer een typische cross-gen titel. Het spel is geoptimaliseerd voor de nieuwe consoles, maar dat zie je er niet aan af. De stijl spreekt me niet zo aan en lijkt vooral gericht op tienerjongens die graag willen dat alles heel erg stoer is. De omgevingen vind ik daarentegen wel heel aardig. Het post-apocalyptische scenario is echter inmiddels wel zo erg uitgekauwd, dat het verhaal helemaal niet meer kan boeien. Ik kan mij goed voorstellen dat veel mensen de filmpjes regelmatig doordrukken.

Het spel was cross-platform te spelen, maar door problemen is deze optie momenteel uitgezet. Het inloggen van het spel doet ook niet bepaald denken aan ‘the end of loading times’, want in Outriders moet je vooral geduld hebben. De eerste indruk met de lelijke intro vol screentearing die je elke keer te zien krijgt is ook geen pluspunt.

De audio is ook niet sterk. De stemacteurs doen vooral heel stoer en problemen zo onaardig mogelijk over te komen. Dat ligt natuurlijk deels aan het matige script. De muziek is vaak zo weinig aanwezig, dat het vrijwel niets toevoegt. Het weet in elk geval de monotonie van de gameplay niet te doorbreken.

Toen begonnen de problemen pas echt

We hadden het met Outriders samen toch regelmatig best naar ons zin. De krachten van de verschillende personages zijn best tof en vullen elkaar goed aan. Ook is grofweg knallen best leuk als de uitdaging goed is, en dat is hier zeker het geval. Het spel is groot en biedt vele uren spelplezier; zeker als je verslingerd raakt in het verzamelen van steeds betere loot. Dat is een gameplay hook die veel mensen natuurlijk helemaal te pakken neemt.

Leuk dus, totdat we totaal gefrustreerd raakten door alle bugs in het spel. Crashes, quests die niet triggeren, tegenstanders die vast komen te zitten en vooral de vele disconnects. We hebben geen avond kunnen spelen zonder problemen. Er is ook geen peil op te trekken: soms vliegt iemand eruit tijdens het shoppen en soms midden in een missie. Leuk is dan vooral dat je vaak niet meer terug kan komen, waardoor een speler als zijn progressie weer kwijt is. Het gebeurde zelfs een keer net na een baas; Joeri wilde zijn loot oppakken, maar nee, hij vloog uit het spel. Nieuwe invites kwamen helemaal niet door.

Conclusie

Outriders heeft ons achtergelaten met een gemengd gevoel. Op de momenten dat de game soepel draaide hebben we in co-op best wel wat plezier beleefd. Dat Outriders eigenlijk een redelijk eentonig schietfestijn is, kunnen we niet ontkennen. Het spel is wel lekker gebalanceerd waardoor er net voldoende uitdaging is en dat de keuze van je classes en bijbehorende krachten of skills echt een verschil kunnen maken. Helaas maken de bugs de ervaring stukken minder interessant. Vooral het besef dat we geen enkele avond hebben kunnen spelen zonder dat er één van ons uit de game gegooid werd en niet terug kon komen in de missie, zorgde voor frustraties. Hopelijk komt de ontwikkelaar snel met een oplossing voor de belangrijkste problemen. Indien dit lukt, kan Outriders nog een interessante titel worden voor de liefhebbers van het lootshooter-genre, zeker omdat het op dit moment beschikbaar is in de Game Pass.

Reacties

Login of registreer om te reageren.