Casper Egas | Saturday 18 Nov 2023, 0:47

Lekker door de modder scheuren, of toch niet? Lees onze review van Overpass 2.

Review

Rating 6/10
User rating 0/10
  • Mooie texturen en ray tracing
  • Veel hindernissen
  • Lokale en online multiplayer
  • Weinig creatief
  • Besturing niet geweldig
  • Mist het echte moddergevoel

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.

Ik houd wel van een goed rallyspel. Overpass is een titel waarin je met verschillende voertuigen moet racen over slecht begaanbare paden, door de modder en over hindernissen. Het eerste deel was aardig, maar wist niet helemaal te overtuigen. Ik had echter wel hoop dat de minpunten uit het eerste deel voor het vervolg zouden zijn weggewerkt. Helaas is dit niet helemaal het geval en is Overpass 2 ook niet een warme aanbeveling waard.

REVIEW

Afgekeken van WRC

De structuur van het spel doet erg denken aan de carrièremodus van de WRC spellen (eveneens uitgegeven door Nacon). Ook hier heb je een team en moet je personeel inhuren, upgrades ontwikkelen en kun je ervaringspunten uitgeven aan allerlei vaardigheden. Er zijn allerlei evenementen zichtbaar op een kalender die je automatisch allemaal afwerkt. Op zich is die structuur niet slecht, maar het is eigenlijk eerder wat slechter dan bij WRC en niet beter; dat kan toch niet de bedoeling zijn. Alle ontwikkelde upgrades moeten namelijk duur worden aangeschaft en ook de voertuigen hebben prijzige reparaties nodig. Ik had steeds geld tekort en de menu’s bleven weinig overzichtelijk.

Zakt weg in de modder

Er is getracht wat variatie aan te brengen door drie verschillende voertuigen af te laten wisselen, elk met een ietwat ander racetype. Dat is op zich geslaagd, maar helaas zijn de evenementen zelf niet altijd even leuk. Zo moet je bijvoorbeeld zelden direct tegen anderen racen en als dat wel het geval is, dan valt de AI tegen. Ook slaan de races waarbij je moet racen met een wrak nergens op. Alles valt na verloop van tijd nogal in herhaling, ook omdat de variatie in tracks wel aardig, maar ook niet bijzonder groot is.

Het racen zelf is ook niet honderd procent overtuigend. De hoeveelheid obstakels is gaaf, waardoor je een weg moet banen over houten vlonders, diepe modder, water, zand en over rotsen. Ook grafisch oogt Overpass 2 verzorgd, met ray tracing in de reflecties (waardoor vooral het water erg mooi oogt) en met prachtige texturen. De illusie blijft niet overeind, doordat de voertuigen en coureurs niet geweldig ogen en doordat water niet realistisch opspat. Belangrijker is dat de voertuigen niet helemaal overtuigend besturen. Je kunt op zich best prima racen, maar het had zoveel beter kunnen zijn. De moeilijkheidsgraad is zeer onevenwichtig en in een spel waarin modder, grind en zand een hoofdrol spelen, had daar vooral meer mee gedaan moeten worden. Als grind daadwerkelijk zou gaan rollen, modder zou opspatten en je geulen in het zand en modder zou krijgen, dan was het pas echt een leuk gevecht met de tracks. Zonder dat mist Overpass 2 echt iets en voelt het spel gedateerd. Misschien had men ook wat kunnen afkijken bij MudRunner.

Wat is er nog meer te beleven?

Naast de carrièremodus kun je ook losse races rijden. Dit kan online, maar daar kon ik niemand vinden. Offline kun je het spel gelukkig ook met vier spelers met een gedeeld scherm spelen. Dat is een optie die je tegenwoordig niet vaak meer ziet. Helaas heb ik deze optie voor de recensie niet kunnen testen.

Daarnaast zijn het van die kleine dingen die het spel niet echt overtuigend maken. Er is geen commentaar en de muziek is van die generieke rock, waarvan ik nooit het nut heb begrepen. Er spat geen passie vanaf. Als dit een SEGA arcade game uit de jaren negentig was geweest, dan was er zeker meer actie, meer spektakel en catchy muziek. Nu is het een echt een te droge hap; en dat voor een spel vol modder.

Conclusie

Misschien denk je na het lezen van deze review dat ik Overpass 2 een baggerspel vind. Maar dat is niet fair. Het spel speelt op zich netjes en oogt mooi. Je kunt ook nog lokaal en online met anderen spelen. Het concept is in principe goed en belooft veel; het is de uitvoering die te wensen overlaat. Vooral het gebrek van echte verplaatsing van modder en stenen zorgt ervoor dat de game matig is en niet weet te overtuigen.

Reacties

Login of registreer om te reageren.