Casper Egas | Monday 26 Sep 2022, 13:21

Oxide Room 104 combineert horror met een escape room. Overleef jij het?

Review

Rating 5/10
User rating 0/10
  • Spannend
  • Goed concept
  • Vaag verhaal
  • Oogt goedkoop
  • Slechte stemacteur
  • Simpele gameplay

Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.

Oxide Room 104 is een Spaanse low-budget horrorspel. Je zou kunnen zeggen dat het spel een grote escape room is. Een prachtig concept voor een game dus! Toch valt het nog te bezien of Oxide Room de vrij forse vraagprijs van 25 euro waard is.

REVIEW

Ontsnap uit het motel

Je begint het spel onder water in een badkuip. Je wordt wakker en vraagt je af waar je bent. Je bent duidelijk gekidnapt. Je kunt even een plasje doen, waarbij je opvallend genoeg vanuit het eerste persoonsperspectief alles ziet. Tenminste, het is wel erg donker, zoals het hele spel. De deur van de badkamer zit op slot; ook een thema dat gedurende het hele spel terugkeert.

Met de wat houtigere besturing is het de taak om te ontsnappen uit het motel waarin je bent opgesloten. Als je de (vaak niet heel interessante) puzzels oplost dan krijg je een nieuwe kamersleutel. Soms heb je zelfs meerdere sleutels en kan je kiezen welke kamer je gaat bezoeken. Het zijn echter niet altijd onschuldige puzzels, waarbij je wat kasten open moet trekken of codes moet invoeren, want er lopen ook overal vreemde monsters rond. Jammer genoeg zijn hier maar een paar typen van, maar in elk geval is het spel wel degelijk erg spannend.

De spanning wordt vooral opgevoerd doordat je het spel niet echt kan opslaan en doordat dood echt dood is. Althans, je krijgt dan een cut scene te zien waarin er een lichaamsdeel wordt afgezaagd. Vier keer en het is helemaal voorbij. Het nare is dat bij elke keer dat je dood gaat ook al je progressie weg is. Geen sleutels meer, geen puzzels opgelost, niets. Je staat weer op uit de badkuip en ziet dat alle puzzels net iets anders zijn en dat er meer tegenstanders aanwezig zijn. Aan de ene kant maakt dit principe het spel intens en spannend, maar aan de andere kant is het frustrerend en zijn de puzzels niet leuk genoeg om steeds weer opnieuw op te lossen. Het vechten met de monsters (met een revolver) is helemaal lomp en weinig plezierig.

Shit!

Het concept heeft een boel potentieel, maar de uitvoering is simpelweg niet sterk. De 3D-graphics zijn vrij lelijk, zelfs met de erg kleine spelomgeving. De stemacteur van het hoofdpersonage is helemaal tenenkrommend. Hij acteert slecht en herhaalt steeds dezelfde zinnen. Vooral de krachtterm ‘shit’ is echt een stokpaardje. Misschien konden zich geen goede Britse acteur vinden in Spanje? De achtergrondmuziek is in elk geval wel spannend en sfeervol. Ook het gejammer dat je vaak hoort helpt de spannend verder op te bouwen.

Het verhaal van Oxide Room 104 is heel vergezocht en haast niet te volgen. Je speelt zelf als Matt en bent zogezegd gekidnapt. Dat is gebeurd vanwege jouw verleden, waarin je naar zeggen meegewerkt hebt aan mensenhandel. Het blijkt dat je belandt bent in een heel morbide experiment. Een vrouw genaamd Eva zit al veel langer opgesloten in het motel en helpt je zo nu en dan. Wat de ontwikkelaar precies wilde zeggen met het verhaal is mij het grootste raadsel. Het bracht mij vooral in de war.

Toen ik Oxide Room 104 speelde ging ik eerst vier keer dood en was het echt game over. Toen probeerde ik het nog eens met een verse save en gebruikte ik al het geleerde om het beter te doen. Dat ging lang goed, totdat het noodlot weer toesloeg. Dat frustreerde mij echt en ik stopte een tijdje met spelen. Voor de review probeerde ik het toch nog eens en dat was de laatste stap. Ik speelde het spel dit keer geheel door, maar kreeg niet het meest positieve einde. Als je weet wat je moet doen, dan duurt Oxide Room niet langer dan een uur tot anderhalf uur. Voor 25 euro is dat wel wat karig.

Conclusie

Na het spelen van dit spel verlang ik vooral naar een betere escape room in videogame vorm. Het is een ideaal scenario voor het horrorgenre. De hele goedkope feel van Oxide Room 104, met lompe besturing, weinig variatie, een onbegrijpelijk verhaal en slechte presentatie maakt het pijnlijk dat het spel in een zucht en een scheet voorbij is. Het is geen vreselijke ervaring, maar het is naar mijn mening in elk geval niet de vraagprijs waard.

Reacties

Login of registreer om te reageren.