Casper Egas | Sunday 13 Dec 2020, 20:09

Een onderschatte Saturn-klassieker is terug op je Xbox; vlieg en schiet je een ongeluk met de remake van Panzer Dragoon!

Review

Rating 8/10
User rating 0/10
  • De kracht van het origineel blijft overeind
  • Geweldige muziek
  • Prachtige stijl
  • Weinig extra's
  • Niet tussentijds opslaan

Gespeeld op Xbox Series X

In 1995 kwam de SEGA Saturn uit in Europa. Men had haast gemaakt met de opvolger van de Mega Drive, omdat deze in Japan niet zo populair was als in de rest van de wereld en omdat SEGA bang was voor de nieuwe PlayStation. Hierdoor waren er echter nog niet veel launchgames beschikbaar en was ook niet alles even sterk. Panzer Dragoon viel daarom extra op met zijn prachtige omgevingen, bijzondere stijl en toffe shooter gameplay. Vergeleken met tegenwoordig waren de verschillen tussen consoles toen nog erg groot; het maakte veel uit wat je koos. Zo maakte Panzer Dragoon gebruik van de bijzondere architectuur van de console en was deze titel beslist niet mogelijk op de PlayStation of Nintendo 64. Je had namelijk de 3D-figuren die waren gemaakt uit quads, oftewel tweedimensionale texturen die in de juiste hoeken zijn gedraaid en de spelwereld eromheen werd met de andere grafische processor als een soort oneindige velden ingetekend. Het spel werd dan ook een succes en kreeg op de Saturn nog twee vervolgen en ook op de eerste Xbox was er nog een hoog aangeschreven deel te vinden.

Deze remake verscheen in maart 2020 voor de Switch en is nu na lange tijd ook beschikbaar op de Xbox One. Het gaat uitsluitend om een remake van het (helaas vrij korte) eerste deel van de reeks. Natuurlijk is de bijzondere weergave van de SEGA Saturn niet meer van toepassing en is het spel nu gewoon uit polygonen opgebouwd. Het gaat hier om een kleine productie van de jonge MegaPixel Studio en niet om een dure remake van SEGA zelf. Is deze remake toch de moeite waard, of moet je een oude Saturn van stal halen? Of is deze titel inmiddels zo gedateerd dat het sowieso de moeite niet meer waard is?

REVIEW

Drakenrijder

In de basis is Panzer Dragoon een shooter die lijkt op de Star Fox-spellen. Je volgt als een drakenrijder (een dragoon) een vast traject, maar kan wel wat bijsturen om van alles te ontwijken. Persoonlijk vind ik een dergelijke simpele, maar actievolle opzet juist leuk en geeft het een mooi contrast met de grote, complexe titels die je tegenwoordig veel ziet. De gameplay heeft een paar twists. Je kunt namelijk de camera in veranderen van de naar voren gerichte camera naar een standpunt van opzij of naar achteren gericht. Je schiet dan als rijder door kort op de knop te drukken; hoe sneller je drukt, hoe sneller je schiet. Houd je lang de knop in, dan zal je draak trachten tegenstanders in het vizier te nemen en in een keer alle vijanden met een soort blauwe drakenadem uit proberen te schaken. Deze laatste manier van aanvallen is doorgaans de beste manier om te vechten, maar het schieten met de rijder moet je ook zeker niet vergeten.

Sublieme stijlvolle wereld

De kracht van Panzer Dragoon zit hem in de sublieme wereld. Ik zou je niet kunnen vertellen hoe ongelooflijk vaak ik de lange intro van het origineel heb gekeken. Deze is overigens nu volledig vernieuwd, maar volgt hetzelfde scenario; jij komt als toevallige voorbijganger tussen een gevecht van drakenrijders, en de goede drakenrijder draagt aan jou zijn krachten en draak over, nadat hij is getroffen is. Ga achter de Dark Dragon aan en zorg dat deze de toren niet bereikt. De nieuwe intro is wederom tof, maar persoonlijk verkies ik het origineel.

De wereld van Panzer Dragoon heeft een bijzondere stijl, die is uitgedacht door de Franse kunstenaar Jean Giraud (Moebius). De wereld ziet er fantastisch stijlvol en fantasierijk uit en heeft zelfs een eigen fantasietaal. Dit alles wordt werkelijk prachtig begeleid door de muziek. Ik vind deze soundtrack een van de beste soundtracks ooit gemaakt. Ik ga er helemaal in op. Nu komt deze muziek zelfs nog beter tot zijn recht, omdat je de geluidseffecten minder luid kunt maken en zelfs het zoemende geluid van de opladende drakenadem uit kunt zetten. De originele muziek staat standaard ingesteld en dat is ook zeker aan te raden. Er is ook een volledig nieuwe soundtrack, die wel geïnspireerd is op het origineel, maar bombastischer en meer elektronisch overkomt. Echt tippen aan de oude soundtrack kan het zeker niet, maar het is leuk om ter variatie deze optie te hebben.

Grafisch is deze remake geen volledig succes. Aan de ene kant is het fantastisch hoe mooi men gekeken heeft naar de stijl van het origineel en dat men dat hier op een nieuwe wijze heeft kunnen uitvoeren. Het is echt een eerbetoon aan de klassieker. Voor een veteraan is het heel leuk om te zien dat de omgevingen nu veel meer detail hebben en dat de fantastische omgevingen nu veel rijker uitgebouwd zijn. Hierbij valt bijvoorbeeld de stad op, die op de Saturn niet zo lekker uit de verf kwam. De tegenstanders zijn ook liefdevol nagemaakt en van meer detail voorzien. Jouw eigen draak ziet er ook vrij goed uit, al vind ik dat de vlieganimatie net niet helemaal lekker oogt.

Toch is er ook een kritische noot te kraken. Het is namelijk duidelijk te zien dat het hier niet gaat om een grote productie. Als je kritisch naar de texturen en belichting gaat kijken, dan is het spel meteen alweer wat gedateerd. Misschien dat dit te maken heeft met het feit dat het gemaakt is als Switch game en nu een vrij simpele overzetting naar de Xbox heeft gehad. De resolutie is niet zo hoog en het spel ondersteunt de Xbox One X of Series helemaal niet.

Snel gedaan met het plezier?

Panzer Dragoon is een sublieme thrillride. Het spel speelt gelukkig nog steeds fantastisch. Als je kiest voor de vooraf ingestelde nieuwe richtmodus, dan vind ik de gameplay minder goed dan voorheen, maar gelukkig kun je de oude modus kiezen en kun je zelfs het automatisch inzoomen op tegenstanders uitzetten. Keuzevrijheid blijkt ook hier weer erg fijn te zijn. Elk level heeft zijn eigen thema en maakt het spel tot aan het eind van het zevende en laatste level meer dan interessant. Helaas is het daarna gedaan met de lol en komen de prachtig met artwork versierde credits al op je scherm. Met grofweg een uur spelen ben je er wel, mits je goed bent. Je kunt ook kiezen voor een lagere of hogere moeilijkheidsgraad, maar ik zou je afraden om easy te kiezen, omdat je dan al helemaal door het spel heen vliegt.

Je zou kunnen zeggen, zo waren spellen in 1995 nou eenmaal vaak. Je betaalt nu ook geen volle prijs, maar 25 euro voor het spel, dus wat is precies het probleem? Het spel is immers prima vaker herspeelbaar. Het gaat hier echter om een remake, dus er was zeker een mogelijkheid om het spel langer leuk te houden. Er zijn geen nieuwe levels, er zijn geen bijzondere nieuw ontgrendelbare opties of modi; er is slechts een fotomodus. Jippie. Bijzonder vreemd is het dat je het spel zelfs niet tussentijds kunt opslaan en alle levels op rij moet doorspelen. Dat is niet meer van deze tijd en bij een remake onacceptabel.

Ook de Achievements zijn erg flauw en voegen geen houdbaarheid toe. Het is bijna een misselijke grap om er eentje toe te voegen die je vraagt om het spel meer dan honderd uur te spelen. Ik had zelfs het liefste gezien dat het vervolg Panzer Dragoon Zwei ook aanwezig zou zijn. Dat spel was op zichzelf ook al wat langer en uitgebreider. Er komt hier ook een remake van, maar deze laat nog op zich wachten. Ik denk dat veel fans zullen hopen dat ook de RPG Panzer Dragoon Saga aan de beurt komt.

Conclusie

Deze remake is zeer liefdevol gemaakt. De kracht van het origineel blijft uitstekend overeind en de bijzondere stijl is zeer herkenbaar. Het spel is een feest der herkenning voor fans en is ook voor nieuwkomers een toffe ervaring. De geweldige soundtrack maakt de ervaring compleet. Jammer is het wel dat er geen gebruik gemaakt is van de kracht van de sterkere Xbox consoles en dat er weinig nieuws is toegevoegd om het spel langer leuk te houden. Realiseer je dus als Panzer Dragoon: Remake koopt, dat je een gave, maar korte shooter krijgt. Ik heb alvast zin in de remake van het tweede deel gekregen.

Reacties

Login of registreer om te reageren.