Jeroen Post | donderdag 15 Okt 2020, 19:55

Een rustgevend potje golf in plaats van weer een heftige shooter? Dan is PGA Tour 2K21 wat voor jou.

Review

Rating 7/10
User rating 0/10
  • Besturing goed, ook voor beginners
  • Veel content
  • Graphics en presentatie wat ondermaats
  • Volstrekt nutteloos levelsysteem

Gespeeld op Xbox One X

Iedereen die ook maar iets met sport of met videogames te maken heeft kent Tiger Woods. Zijn naam en beeltenis sierden jarenlang de voorkant van zijn eigen game. Hij raakte in opspraak, liet weinig meer van zich horen, en maakte daarna een comeback. Maar zijn naam en gezicht staan ook al jaren niet meer op de voorkant van de lineup aan golfgames. Zo had je voorheen The Golf Club, en van EA Sports nog PGA Tour. 2K besloot voor deze editie hun bekende 2K-naam aan de titel toe te voegen. Het resultaat? PGA Tour 2K21.

REVIEW

Een balletje slaan

Veel mensen die de sport beoefenen, zeggen dat er niets rustgevender is dan een lekker balletje slaan op de golfbaan. Je kan je er vast iets bij voorstellen; een net gemaaid grasveld met hier en daar een heuvel, een bunker en een klein meer in het midden. Je slaat je golfbal in een paar slagen over een baan en dan in het gat, het liefst zoveel mogelijk slagen onder par (gemiddeld professioneel aantal slagen). Gelukkig is de besturing in dit spel goed onder de knie te krijgen. Er zit een duidelijke tutorial in, die je goed uitlegt wat de bedoeling is. Met de rechter analoge stick maak je een beweging naar onderen, en dan naar boven, en hiermee simuleer je het slaan van een bal met je club. Je ziet in beeld duidelijk of en hoeveel je afwijkt van de ideale lijn. Op deze manier krijg je, na weliswaar een paar rondes oefenen, de besturing redelijk in de vingers. Let wel, de besturing is goed te doen, maar dat betekent nog steeds niet dat alle holes en toernooien makkelijk zijn. Je hebt nog steeds rekening te houden met wind, oneffenheden in de grond, en meer dan dat soort dingen.

Je kan ook nog kiezen voor een andere club om de bal te slaan, maar houd dan goed in de gaten dat de bal bijvoorbeeld verder kan stuiteren of met een boogje geslagen wordt. Je wordt aardig bijgestaan doordat standaard de juiste club wordt geselecteerd. Dergelijke hulpmiddelen kun je dus altijd negeren of zelfs uitzetten. Op deze manier is de game voor alle doelgroepen geschikt.

2K presenteert

Nu vraag je jezelf misschien af wat je fout kan doen aan de presentatie van een golfgame. Het klopt, de omgevingen zijn meestal vrij zakelijk. Strak geknipt en bijgehouden, gladde zandbakken en rustieke meren. Dat ziet er allemaal prima uit. Het probleem zit hem in de rest van de omgeving. Staat er een flinke wind van de zijkant? De bomen blijven helemaal stil, geen enkel blaadje beweegt. Het publiek staat helemaal stil. Altijd. Wijkt je schot af naar rechts en komt het midden in het publiek terecht? Iedereen blijft staan alsof het kartonnen figuren zijn. Het is haast onbegrijpelijk te noemen dat zulke dingen anno 2020 nog steeds niet beter geregeld zijn. De Xbox One X, en zelfs de reguliere versie, zou toch voldoende rekenkracht moeten hebben om dit realistischer te maken. Voetgangers in oude Grand Theft Auto-games springen (voor zover ze de kans krijgen) toch ook opzij als je met een auto de stoep op rijdt?

De presentatie laat in de carrière ook wel wat te wensen over. Je begint bij de 'qualifiers', en werkt je omhoog naar de prestigieuze hoofdtoernooien in de PGA Tour. Er is echt heel veel content: de PGA Tour alleen al bestaat uit meer dan dertig toernooien (á 18 holes per stuk), dus daar ben je wel even zoet mee. Tussendoor gebeurt er weinig. Heb je een toernooi gewonnen met een aantal mooie slagen en flinke voorsprong? Heb je een toernooi gewonnen met een scherpe strijd met de nummer twee? Het maakt niets uit, er staat een melding in beeld met felicitaties en dat is het dan. Geen beker, of uitgebreid vierende golfer. Zelfs geen aardbeien met slagroom.

Ervaringspunten

Verder zit de game ook vol met ervaringspunten, rivalen die je moet verslaan (doe het beter dan hem op de baan) en sponsorcontracten. Het is vaak moeilijk of tijdrovend om de doelen te behalen. Soms moet je gewoon ergens winnen, maar soms is het doel specifieker en moet je bijvoorbeeld een bepaald aantal slagen onder par eindigen op een baan. Het kost tijd en moeite en je krijgt er eigenlijk maar weinig voor terug. Als je een level stijgt krijg je niets waar je golfer daadwerkelijk beter van wordt. Je zal het moeten doen met petjes, zonnebrillen of een ander shirt. Daar heb je aan het einde van een toernooi natuurlijk bar weinig aan. Het levelsysteem had er helemaal niet in moeten zitten; of er had iets meer substantieels aan het einde van de rit moeten zijn. Een gemiste kans.

En dan nog wat

PGA Tour 2K21 is niet perfect, zoveel is duidelijk. Maar feit is dat je toch wel heel veel content en mogelijkheden voor je geld krijgt. De carrièremodus is vooral vrij omvangrijk. Ook online zijn er genoeg opties: je kan banen in elkaar zetten en deze delen, je kan clubs maken en toernooien opzetten. Je krachten meten met je vrienden kan natuurlijk ook nog. Af en toe een toernooi spelen is wel heel fijn en inderdaad toch vrij rustgevend in een relaxte omgeving.

Conclusie

PGA Tour 2K21 is zondermeer een van de betere golfgames van de afgelopen tijd, in ieder geval op het gebied van speelbaarheid, en dat is toch een vrij essentieel onderdeel van een spel. Er scheelt wel wat aan op het gebied van de presentatie en graphics, en het levelsysteem is eigenlijk overbodig. Toch heb je al met al een prima golfgame te pakken.

Reacties

Login of registreer om te reageren.