Jeroen Post | Sunday 31 Dec 2023, 13:00

Zoals elk jaar spelen wij heel veel games, maar welke vonden wij nou het leukst?

Zoals het hoort bij de redactie van een website over videogames spelen wij het hele jaar door van alles en nog wat. Voor de ene was het een topjaar, voor de ander weer iets minder. Maar zo gaat dat, je hebt het te doen met wat de uitgevers uitbrengen en wat de ontwikkelaars besluiten te gaan maken. Wij bekeken ons afgelopen jaar en besloten, zoals vanouds, een lijst te maken met wat voor ons goed was aan 2023! Met wellicht een teleurstelling ook hier en daar, maar dat hoort er bij.

Dorian de la Fosse

2023 was voor mij een topjaar op gamegebied. Er kwam zelfs zo veel uit dat ik echt keuzes heb moeten maken en dat valt niet altijd mee. Zo heb ik de Game of the Year nog niet zo veel gespeeld, omdat de Xbox release op zich liet wachten tot 4 december, dus mijn lijst bestaat uit games die ik langer heb kunnen spelen in de tussentijd. Dit is mijn top 3 van 2023:

3. Resident Evil 4 Remake

Voor Resident Evil begrippen was het origineel een ijzersterke game die ik maar liefst 12 keer heb doorlopen (ik zat nog op school, dus had meer tijd). Ik was dus enorm benieuwd naar de remake van deze game en nu ik deze vier keer heb doorlopen kan ik wel zeggen dat het wederom een ijzersterke game is. De gameplay is verbeterd en bepaalde “plotholes” uit het verhaal zijn opgevuld om alles een duidelijker geheel te maken. Een zeer goed voorbeeld van hoe een remake wel moet.

2. Armored Core VI: Fires of Rubicon

Op deze game heb ik heel lang moeten wachten sinds mijn laatste sessies op de PSP. Gelukkig heeft From Software laten zien dat ze nog steeds een goede mecha game kunnen maken. Sterker nog, de jaren die ze hebben besteed aan het maken van Soulsborne games werpt in Armored Core VI zijn vruchten af, want wat kan dit een uitdagende game zijn. Als mecha liefhebber en met de diverse onderdelen, wapens en tientallen missies om los te gaan was dit bijna mijn game van het jaar. Het enige minpunt voor mij was het gebrek aan een coöperatieve multiplayer modus, maar wat er niet is kan zeker nog komen.

1.Remnant II

Ondanks dat ik niet de mogelijkheid heb gehad om alle hoogwaardige games direct op release te spelen, heb ik mij geen moment verveeld. De grote verrassing van dit jaar was voor mij toch wel Remnant II, het vervolg op de sleeper hit Remnant: From the Ashes. Met soepelere gameplay en het afschaffen van de endless waves tijdens baasgevechten was het genieten geblazen. Helemaal online met vrienden, waar de vijanden ook nog eens mee schalen. De game is altijd uitdagend, maar zelden oneerlijk. Precies zoals ik het hebben wil.

Meest teleurstellende game van 2023

Het niet kunnen spelen van elke game die uitkomt heeft ook zijn invloed op de slechtere spellen die dit jaar zijn uitgekomen. Er is online al genoeg gesproken over The Lord of the Rings: Gollum en Skull Island: Rise of Kong, maar ik heb niet de dubieuze eer gehad om deze games te spelen. Wat ik wel heb mogen spelen was Redfall.

Interessant concept, middelmatige uitvoering. Met die woorden kan ik Redfall het beste omschrijven. Ten tijde van de aankondiging was ik relatief enthousiast, vooral vanwege de portfolio van ontwikkelaar Arkane Studios, maar hoe meer ik zag hoe minder blij ik werd. Het eindproduct bestaat en is best te pruimen met vrienden als je een slokje op hebt, maar verwacht geen AAA waardige game. Of een game die leuk blijft voor langer dan een uur per sessie. Of een game die je prima alleen kunt spelen zonder je te ergeren. Arkane heeft wel laten weten de game te blijven verbeteren, dus misschien kan Redfall nog een No Man’s Sky’tje plegen in de nabije toekomst.

 

REMNANT II

Tim Colman

2023 wordt ongetwijfeld één van de sterkste gamejaren in de videogamegeschiedenis. Ik heb veel kunnen gamen het voorbije jaar en ook heel divers over verschillende platformen heen. Maar heb nog heel wat in te halen en heb best spijt dat ik bijvoorbeeld Alan Wake 2 nog niet kunnen starten heb (grote kans dat die anders ook m'n top 3 had gehaald). Daarnaast moet ik Super Mario Bros. Wonder en Metroid Prime Remastered ook nog een kans geven.

3. Robocop: Rogue City


Op de derde plaats verovert RoboCop: Rogue City een speciaal plekje in mijn topgames van het jaar. Deze game mengt op meesterlijke wijze nostalgie met moderne gametechnologie en brengt het iconische personage RoboCop tot leven in een meeslepende, actievolle ervaring. De gedetailleerde weergave van een dystopisch Detroit in combinatie met de meeslepende verhaallijn zorgt voor spektakel op z’n Verhoevens. De integratie van morele keuzes en de impact die ze hebben op het verhaal voegt diepte en herspeelbaarheid toe. Het gevechtssysteem, trouw aan de RoboCop-franchise, is zowel spannend als strategisch uitdagend, waardoor elke ontmoeting in het spel gedenkwaardig is. Mis vooral de zijmissie in de videotheek niet als je wat extra weetjes over Paul Verhoeven wil ontdekken.

2. Dead Space

Dead Space verovert de tweede plaats met zijn opmerkelijke mix van horror en sciencefiction. Deze game herdefinieert het survival horror-genre met de intens sfeervolle setting aan boord van de Ishimura. Het gebruik van geluid en minimalistische verlichting in de game creëert een angstaanjagende, spanningsvolle omgeving die spelers scherp houdt. Het innovatieve strategische gevechtssysteem voegt een unieke draai toe aan vijandelijke confrontaties en vereist tactisch denkvermogen en precisie. De Ishimura heeft voor mij ondertussen een iconische status tussen m’n andere favoriete ruimteschepen als de Nostromo en de Death Star.

1. Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, een meesterwerk dat een nieuwe standaard zet voor avonturengames. Tears domineerde m’n zomer en heb uren in Hyrule doorgebracht. Ik heb een hekel aan open ‘open world’ games zonder duidelijk main story en open exploratie. Maar de innovatieve gameplay-mechanieken, waaronder het oplossen van puzzels en gevechten, zijn naadloos geïntegreerd en bieden een frisse ervaring met behoud van de charme van de serie. De emotionele diepgang van het verhaal, gecombineerd met de vrijheid om de wereld te verkennen en er interactief mee om te gaan, maakt Legend of Zelda: Tears of the Kingdom voor mij dé game van het jaar.

Meest teleurstellende game van 2023

Die eer gaat dit jaar naar Crime Boss: Rockay City. Nog altijd geschokt hoe je met zo’n sterrencast toch belabberde voice acting kunt leveren. Daarnaast kon de game simpelweg niet mee met de kwaliteit die vandaag door ontwikkelaars geleverd wordt. Crime Boss leefde pakweg tien jaar in het verleden op vele gameplay elementen en missie structuur.

Misschien nog een eervolle vermelding als uitsmijter. Die award gaat voor mij naar HiFi Rush voor zijn verfrissende kijk op het ritmische actiegenre. Wat HiFi Rush zo bijzonder maakt, is de innovatieve integratie van muziek in elk aspect van het spel, van gevechten tot verkenning. Spelers moeten hun acties synchroniseren met de beat, waardoor gevechten en puzzels een ritmische twist krijgen. De charmante personages en een humoristische verhaal van de game vormen een heerlijk contrast met de intense actie en zorgen voor een unieke, boeiende ervaring.

TEARS OF THE KINGDOM

Casper Egas

3. Assassin’s Creed Mirage

Ik ben eigenlijk nogal uitgekeken op spellen in een open wereld. Assassin’s Creed vond ik op zijn sterkst tussen het tweede en vierde deel en daarna was de creativiteit wel op en werden de werelden veel te groot en zaten ze vol met oninteressante bezigheden. Mirage gaat gelukkig de andere kant op. Voor een zacht prijsje krijg je een veel geconcentreerdere ervaring die meer doet denken aan het origineel. Nu is de wereld niet meer zo enorm en is het spel veel meer behapbaar. De omgevingen ogen ook prachtig, al kunnen de personages de volgende keer wel een vernieuwing gebruiken (inclusief de AI).

2. Transport Fever 2

Railroad Tycoon 2 is echt een guilty pleasure van mij. Ik kan dat soort openbaar vervoer-managementspellen uren achtereen blijven spelen. Ze komen wel eens vaker uit, maar niet vaak op consoles en vaak niet zo goed als de klassiekers. Met Transport Fever 2 was ik echter wel weer helemaal in mijn sas. Misschien is het omdat ik een geograaf ben; het doet mij altijd veel genoegen om het landschap te lezen en de steden langzaam te zien ontwikkelen, terwijl je mooie openbaar vervoerverbindingen aanlegt. Het is heerlijk om jezelf echt te ontspannen.

1. Anno 1800

Ubisoft is wat mij betreft lekker bezig. Een nieuwe Anno voor consoles is voor mij de kroon op het werk van dit jaar. Mooie graphics, goede besturing voor consoles, verslavende gameplay. Het is een mooie balans tussen ontdekken, vechten en vooral het bouwen van steden. Het spel is in feite een grote campagne, die je tientallen uren lang bezig kan houden en je genoeg vrijheid heeft om je eigen ding te doen, terwijl er wel duidelijke (verhalende) doelen worden gesteld. Je gebeurt altijd wat, dat er is bijna geen mogelijkheid om aan stoppen te denken. Haal die echte VOC-mentaliteit dus maar naar boven.

Meest teleurstellende game(s) van 2023

Als ik in een jaar heel veel retro games ga kopen en spelen, dan zegt dat wat over de moderne games. Ik ben echt niet happy over de staat van de meeste games die uitkomen. Alleen digitaal, onaf uitgebracht, verplicht online, weinig creativiteit, noem het maar op.

Voor mij waren er dan ook meerdere erg teleurstellende games. Ze vallen in twee verschillende groepen: nog steeds wel leuk, maar niet zo leuk als verwacht, zoals Diablo IV en Forza Motorsport, of echt zeer teleurstellend, zoals Legend of Zelda Tears of the Kingdom en WRC. Mijn keuze voor het meest teleurstellende spel is WRC want na vele jaren conservatieve, maar kwalitatief sterke rallygames gespeeld te hebben van Kylotonn, werd de game van EA/Codemasters niet de frisse wind maar de muffe lucht die de sport nou net niet nodig had. Lelijk, slecht afgewerkt, technisch ondermaats en niet innovatief. Ik kijk alvast niet meer uit naar het onafwendbare vervolg.

ANNO 1800

Jeroen Post

3. Spider-Man 2 (PS5)

Ik heb normaal helemaal niet zoveel met games waarin superhelden centraal staan. Sinds de release van de Arkham-games van Batman is daar echter verandering in gekomen, en daar steeg de Spider-Man game van Insomniac ook nog bovenuit. Miles Morales was zo mogelijk nog beter, en ik stond ook met enthousiasme te springen toen Spider-Man 2 werd aangekondigd tijdens een PlayStation Showcase in 2021. Deze game is voor mij de beste game in het genre, maar ook een van mijn favoriete games van afgelopen jaar. Het spel doet zo verschrikkelijk veel goed, en ook beter dan in zijn voorgangers. Wat een ontzettend goed spel, de speelbaarheid viel enorm op, maar ook het sterke verhaal. Ik kan niet wachten op dlc!

2. Super Mario Bros. Wonder (Switch)

Mario games kunnen bij mij vrij weinig fout doen, tenzij het een gekke spin-off is waarin er gesport moet worden bijvoorbeeld. Je zou denken dat Nintendo tegen het einde van de Switch niet zoveel bijzonders meer doet, maar het afgelopen jaar was een enorm sterk jaar voor Nintendo-fans. Super Mario Bros. Wonder was daarin voor mij echt het hoogtepunt. Ik hou sowieso van platformgames, ook van Nintendo, en Wonder deed het echt belachelijk goed. Het is geen simpel vervolg op iets als New Super Mario Bros, maar het doet echt een boel dingen om alles interessant te houden. De werelden zijn echt uitgebreid, de power-ups werken echt heel goed (de olifant!) en net als je denkt dat je alles wel hebt gezien introduceert Nintendo een element dat je nog niet eerder zag. Toegegeven, je moet van de vrolijke ritmes en figuurtjes houden, maar gelukkig is dat compleet aan mij besteed. Ik heb hier echt zoveel plezier mee gehad!

1. Alan Wake 2 (PS5)

Dit had ik van tevoren absoluut niet verwacht. Ik heb het eerste deel meerdere keren geprobeerd, maar ik vond het geheel net even wat te traag. Maar, toen kwam Remedy met het werkelijk geniale en onovertroffen Control. Deze heb ik twee keer uitgespeeld, en het is echt helemaal iets voor mij. Alan Wake 2 is uiteraard ook van Remedy, maar helaas komt deze niet fysiek uit, en heb ik hem dus digitaal moeten aanschaffen. Zelden heb ik zo weinig spijt gehad van het uitgeven van zestig Euro. Het spel is een ideale mix van filmbeelden, actie, horror en de typische droge Finse weirdness waar de games van Remedy bekend om staan. Mijn favoriete gedeelte in een videogame ooit is het Ashtray Maze uit Control, maar die plek is overgenomen door het We Sing-hoofdstuk. Ik wil liever niets spoilen, maar als je het optreden van The Old Gods of Asgard op de Game Awards van dit jaar hebt gezien heb je een idee waar het heen gaat. Geniale game, waar onlangs een New Game+ patch voor is uitgekomen, met nieuwe filmpjes en items die je kan vinden. Ik ga nogmaals op pad.

Meest teleurstellende game van 2023

Praktisch iedereen die ik ken, buiten Casper, vond Legend of Zelda: Tears of the Kingdom echt een meesterwerk. Ik verloor mijn interesse na een uur of twintig alweer. Ik moet daarbij ook bekennen dat ik ook geen grote fan was van Breath of the Wild. Ik kan gewoon niet zoveel met een gigantische open wereld zonder al teveel sturing, dat mijn wapens na drie keer meppen stuk gaan, dat je moet koken om warm te blijven en het idee dat je honderd kleine dungeons moet voltooien om een beetje te kunnen klimmen. Het idee dat je in Tears of the Kingdom objecten aan elkaar kon maken om situaties op te lossen was in het begin nog leuk. Drie houten planken aan elkaar plakken, en daar weer motortjes op monteren, wat resulteerde in een hele basic motorboot? Ja, dat is drie keer leuk, maar de lol was er voor mij op een gegeven moment toch echt af. Ik snap dat mensen het leuk vinden, en zelfs dat het in toplijstjes komt, maar het is gewoon niet voor mij. Nintendo gaat helaas niet snel een meer lineaire Legend of Zelda maken, dus misschien moet ik toch maar Majora's Mask een keer uitspelen.

ALAN WAKE II

Joeri Tits

Eerst wil ik even zeggen dat het voor het eerst in jaren echt kiezen was. Zo heb ik Cyberpunk 2077, met zijn nieuwe DLC en gratis updates, herondekt en is Ubisoft met Assassin’s Creed Mirage en Avatar Frontiers of Pandora terug op de goede weg. Ik vind trouwens dat de games van Ubisoft in wat te weinig eindejaarslijstjes terugkomen.

3. Alan Wake II (Xbox One Series X)

Een beetje oneerlijk om Alan Wake 2 al aan mijn top drie toe te voegen, want ik heb het spel nog niet helemaal kunnen uitspelen door reviewverplichtingen. Echter heeft het mij in het eerste gedeelte van het spel echt al van mijn sokken geblazen. De verhaalvertelling, schrikmomenten en lichteffecten zijn van een uitmuntend niveau. Grafisch is dit van het beste dat ik al op de hedendaagse consoles gezien heb. Het Twin Peaks-sfeertje, waar ik sowieso van hou, slaat helemaal aan. Ik hou vaak van games met wat meer constante actie, maar bij Alan Wake II mis ik dit niet.

2. Hogwarts Legacy

Ik ben geen echte Harry Potter-fan. Ik heb geen enkel boek gelezen en ook maar enkele films gezien. Toch keek ik uit naar deze titel, omdat de wereld van Harry Potter mij voldoende bekend was om te weten dat er heel veel mogelijkheden waren. Hogwarts Legacy is magisch geworden. Spreuken leren of vliegen op een bezemsteel, alles kan. Het meest bijzondere vind ik echter Hogwarts zelf. Nog nooit werd een gebouw zo mooi en sfeervol afgewerkt. Alleen hier al kan je uren verdwalen.

1. The Talos Principle 2

Voor mij de beste game van het jaar en de beste puzzelgame ooit. Grafisch bijzonder, ijzersterke puzzels met een knappe leercurve. Bovendien is het verhaal ook nog wel leuk om te volgen. Deze open wereld puzzelgame kan ik alleen maar iedereen aanraden. Veel meer woorden hoef ik hier niet aan vuil te maken.

Meest teleurstellende game van 2023

Echte slechte games heb dit jaar gelukkig niet gespeeld. Ik had wel meer verwacht van Lego 2K Drive en de nieuwe IP Immortals of Aveum. Echt verveeld heb ik niet met de games, maar volgens mij hadden bij beide games de ontwikkelaar er meer uit kunnen halen.

THE TALOS PRINCIPLE 2

Dit waren onze favoriete games van het afgelopen jaar, met een kleine misser of tegenvaller erbij. Hier en daar zie je wel wat raakvlakken, maar over het algemeen hebben we allemaal vrij uiteenlopende interesses! Welke spellen speelden jullie het afgelopen jaar het liefst? Praat mee, of discussieer wat je in het artikel hebt gelezen, met een reactie hieronder. Fijne jaarwisseling, en een gezond 2024!

Reacties

Login of registreer om te reageren.